Piaţa muncii din Statele Unite, prima economie a lumii cu un PIB nominal de 20,9 trilioane de dolari, a continuat să se amelioreze în luna septembrie, fiind create 194.000 de locuri de muncă, ritm de generare în deccelerare de la 366.000 de în luna august şi cele peste 1 milion de locuri de muncă noi din luna iulie, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul Muncii.
Ritmul revenirii pieţei muncii este în continuare pozitiv, chiar dacă în încetinire şi sub aşteptări. Acesta era aşteptat să fie totuşi mai puternic în condiţiile în care solicitările noi de şomaj din SUA au scăzut în septembrie la un nivel săptămânal de 326.000, în timp ce cele care solicită continuarea plăţii ajutorului de şomajul au scăzut la 2,714 milioane de la 2,811 milioane la mijlocul lunii septembrie.
Aceasta a fost a noua lună consecutivă de creştere a angajărilor din economia americană şi a opta la rând cu mai mult de 100.000 de locuri de muncă noi. Evoluţia din septembrie a fost sub estimările iniţiale de la începutul săptămânii şi cu mult sub cele 568.000 de noi locuri de muncă raportate miercuri de procesatorul american de date ADP pentru luna septembrie. Analiştii estimau 500.000 de noi locuri de muncă în septembrie.
Raportul de vineri ridică totalul locurilor de muncă generate de economia americană în al treilea trimestru din acest an la 1,6 milioane, de la 1,7 milioane în trimestrul al doilea şi 1,55 milioane în primul trimestru.
Câştigul salarial orar din SUA a urcat în ritm lunar cu 0,6%, contribuind la creşterea anuală de 4,6% înregistrată la finele lui septembrie 2021. Numărul orelor lucrate săptămânal a urcat la 34,8 de la 34,7 în august.
Nivelul populaţiei ocupate a scăzsut la 61,6% de la 61,7%, în timp ce rata şomajului a scăzut puternic la 4,8% de la 5,2% în august. Analiştii estimau o scădere la 5,1%.
Totodată, rata şomajului U6 a coborât de la 8,8% dar s-a menţinut la o valoare în continuare foarte ridicată, de 8,5%, ceea ce arată că piaţa muncii din SUA încă are de recuperat circa 5 milioane de locuri de muncă faţă de nivelul din ianuarie 2020. Locurile de muncă disponibile se aflau la maxime istorice la finalul lunii iulie, la un nivel de 10,9 milioane.
Oficialii Federal Reserve (Fed) au afirmat în ultimele luni că se concentrează pe revenirea la ocuparea integrală a forţei de muncă, însă rămâne de văzut care va fi prioritatea Fed având în vedere inflaţia mai persistentă decât se anticipa. În ciuda revenirii mai lente a pieţei muncii şi în conformitate cu semnalele Fed, analiştii anticipează o reducere a ritmului de achiziţie de active de către banca centrală începând cu finalul patru şi ulterior o primă majorare de dobândă în a doua jumătate a lui 2022.
Piaţa americană dădea vineri o şansă de 100% unei majorări de rată-cheie în a doua jumătate a lui 2022.