Prima dintre cele 214 reţele din întreaga ţară, care vor conecta la informaţie localităţi rurale sau mici urbane într-un termen record de 3 luni şi jumătate a fost inaugurată ieri, la Roata de Jos, în judeţul Giurgiu. Proiectul va fi finalizat înainte de sfârşitul anului. Conectarea la Internet de bandă largă este asigurată de Romtelecom, ca urmare a câştigării licitaţiei pentru proiectul Economia bazată pe Cunoaştere, finanţat de Guvernul Român şi Banca Mondială. În judeţul Giurgiu sunt cuprinse în proiect 5 localităţi, care vor primi echipamente IT şi Internet de bandă largă.
"Proiectul a necesitat un mare efort de sincronizare a resurselor implicate în implementarea proiectului - peste 2300 de etape de proiect realizate în 3 luni şi jumătate. Câteva sute de specialişti ai companiei se ocupă de conectarea la Internet a celor peste 200 de localităţi, proces care presupune instalarea a aproximativ 1000 de kilometri de fibră optică," a declarat Yorgos Ioannidis, director general Romtelecom, cu prilejul inaugurării primei reţele finalizate din judeţul Giurgiu şi întreaga ţară.
Consorţiul Romtelecom - Sysware Systems a fost desemnat, în urma unei licitaţii internaţionale organizate de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei cu sprijinul Băncii Mondiale, să realizeze 214 Reţele Electronice Locale în 7 din cele 8 regiuni ale României: Nord-Est (două zone), Sud, Sud-Vest, Vest, Nord-Vest şi Centru. Localităţile din judeţul Giurgiu care vor fi informatizate în cadrul acestui program sunt Bolintin Vale, Herăşti, Letca Nouă, Roata de Jos, Vărăşti.
În cadrul proiectului, în judeţul Giurgiu, vor fi informatizate 5 sedii de primării, 5 sedii ale bibliotecii publice, 5 Puncte de Acces Public la Informaţie şi 10 şcoli gimnaziale. Toate locaţiile vor fi dotate cu echipamente IT&C de ultimă generaţie, conectate la Internet broadband pe soluţii de fibră optică şi cupru. Romtelecom instalează şi furnizează servicii de Internet de bandă largă, oferind, de asemenea, servicii de training, mentenanţa, asistenţa tehnică a reţelelor şi asigurarea tuturor echipamentelor ce formează reţelele locale.
Valoarea contractului semnat de Romtelecom - Sysware Systems este de aproximativ 20 milioane dolari, iar fondurile alocate pentru fiecare dintre localităţile incluse în program variază în funcţie de poziţionarea geografică şi condiţiile tehnice.
Economia Bazată pe Cunoaştere este iniţiativa Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, care coordonează proiectul din anul 2005 şi instalează Reţele Electronice Locale în aproximativ 20% din mediul rural şi mic urban. Totodată, Economia Bazata pe Cunoaştere este cel mai amplu proiect de informatizare a mediului rural din România, asigurând în acelaşi timp infrastuctura IT&C şi, în intervalul 2007 - 2010, servicii cu valoare adaugată bazate pe aceasta precum: servicii publice furnizate prin mijloace electronice, educaţie asistată de computer, gestionarea afacerilor cu ajutorul computerului, precum şi acordarea de finanţări nerambursabile pentru stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii şi utilizarea tehnologiei în dezvoltarea afacerilor. Acestea se realizează prin conectarea la Internet broadband a sediului Primăriei, al şcolii gimnaziale, al bibliotecii publice şi al Punctului de Acces Public la Informaţie (PAPI).
Proiectul este implementat pe baza unei finanţări totale de 69,4 milioane USD din care Banca Mondială asigură 60 de milioane USD, iar Guvernul României, 9,4 milioane USD.
"Nu ar trebui să existe diferenţe între o regiune sau alta, între urban şi rural, între cei care au şi cei care nu au, între bărbaţi şi femei, tineri şi vârstnici, privitor la beneficiile societăţii informaţionale", a spus cu această ocazie Benoît Blarel, Director pentru România în Banca Mondială. "Informaţia înseamnă oportunitate şi responsabilizare pentru toţi, şi însoţită de folosirea corectă a tehnologiei oferă cheia îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă. Responsabilizarea decurge din accesul la informaţie. Acum acesta a devenit o realitate şi pentru Roata de Jos, ca în cazul celor 254 de comune şi al celor 1,8 milioane de oameni din România, ca şi oriunde în alte părţi unde deja există acces la informaţie", a adăugat acesta.
1. un rahat cu apa rece
(mesaj trimis de asdasff în data de 08.05.2010, 09:13)
programul n-a fost rau da toutl s-a transformat in tr-o mare tiganie