Economia Marii Britanii a scăzut peste aşteptări în primul trimestru din 2009, declinul fiind cel mai puternic din 1979 până în prezent, conform datelor prezentate, vineri, de Biroul Naţional de Statistică (ONS).
Produsul Intern Brut al Marii Britanii a scăzut cu 1,9% în primele trei luni din 2009, după ce a consemnat un declin de 1,6% în ultimul trimestru din 2008. Economiştii estimau o scădere de 1,5%.
Este pentru prima dată după 1948 (anul în care ONS a început să centralizeze aceste date statistice) când PIB-ul Marii Britanii a scăzut cu mai mult de un procent timp de două trimestre consecutiv.
Evoluţia negativă a avut la bază scăderea-record înregistrată în sectoarele de producţie industrială şi servicii. Sectorul serviciilor şi finanţelor a scăzut cu 1,8% în primul trimestru - cel mai mare declin de după 1983, când a început monitorizarea acestui domeniu. Totodată, sectorul producţiei industriale s-a contractat cu 6,2%. În acest caz, scăderea este cea mai importantă de după 1948, potrivit ONS.
Oficialii Bank of England susţin că recesiunea ţării s-ar putea domoli, în condiţiile în care dobânzile sunt la cel mai redus nivel din istorie.
Ministrul britanic al Finanţelor, Alistair Darling, preconiza, la data de 22 aprilie, că economia ţării va scădea cu aproape 3,5% anul acesta, după care se va redresa în 2010, când va creşte cu 1,25%. Previziunea pentru anul viitor este în contradicţie cu cea lansată de Fondul Monetar Internaţional (FMI), care estimează o scădere de 0,4%, după un declin de 4,1% în 2009.
Guvernul de la Londra a cheltuit 1.400 miliarde lire sterline (2.100 miliarde dolari) pentru salvarea băncilor afectate de criză, ceea ce a generat, anul acesta, un deficit bugetar de 12,4% din PIB.
În Marea Britanie, rata şomajului a crescut, luna trecută, până la cel mai ridicat nivel de după 1997, în condiţiile în care societăţile s-au văzut obligate să recurgă la disponibilizări, din cauza recesiunii.