Economia circulară în era digitală: Impactul tehnologiei asupra sustenabilităţii şi a creşterii economice

Eduard Dumitraşcu Preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City
Ziarul BURSA #Companii / 27 noiembrie 2023

Economia circulară în era digitală: Impactul tehnologiei asupra sustenabilităţii şi a creşterii economice

Cred că şi cele mai sceptice persoane au înţeles, în cele din urmă, că resursele naturale devin tot mai limitate. În acest context, conceptul de economie circulară câştigă teren ca alternativă la modelul economic tradiţional "extrage, produce, aruncă". Principiul economiei circulare nu se bazează doar pe reciclare, ci şi pe reutilizare, remanufacturare şi, în final, pe eliminarea deşeurilor. În acest context, tehnologia şi inovaţia joacă un rol semnificativ în modelarea viitorului economiei circulare. Suntem în plină tranziţie de la un model economic bazat pe "comerţul tradiţional" la cel bazat pe inovaţie - pe interacţiunea cu mediul academic, cu noile tehnologii, cu ecosistemele dinamice unde start-up-urile sunt implicate şi aduc valoare în comunitate.

Câteva aspecte importante pentru a înţelege legătura dintre inovaţie, tehnologie şi economia circulară

- Tehnologia - catalizator al economiei circulare

Internetul Lucrurilor (IoT), inteligenţa artificială (IA) şi blockchain-ul sunt tehnologii emergente care contribuie la eficientizarea ciclurilor de producţie şi reciclare. De exemplu, senzorii IoT pot monitoriza nivelurile de consum de apă şi energie în industrie, oferind date în timp real care pot fi utilizate pentru optimizare. Inteligenţa artificială poate fi folosită pentru a identifica materialele care pot fi reciclate sau reutilizate, în timp ce blockchain-ul poate asigura transparenţă şi securitate în lanţurile de aprovizionare.

- Digitalizarea ca instrument de optimizare

Analizele de date şi algoritmii pot juca un rol important în îmbunătăţirea eficienţei lanţurilor de aprovizionare şi în reducerea deşeurilor. Prin colectarea şi analiza datelor, companiile pot identifica oportunităţi de îmbunătăţire a proceselor, economisind resurse şi minimizând impactul asupra mediului.

- Sustenabilitate şi Creştere Economică

Conceptul de economie circulară nu este în contradicţie cu creşterea economică. Diverse afaceri şi modele economice au început deja să adopte principiile economiei circulare, demonstrând că este posibilă creşterea profiturilor în timp ce se menţine un impact minim asupra mediului. Legislaţia şi chiar sursele de finanţare de la nivelul Uniunii Europene susţin dezvoltarea afacerilor care înţeleg să se integreze în acest "nou lanţ de producţie".

- Provocări şi obstacole

În ciuda potenţialului său, implementarea economiei circulare se confruntă cu numeroase provocări, inclusiv obstacole tehnologice şi legislative. În România, cadrul legislativ ar putea necesita actualizări pentru a susţine dezvoltarea unei economii circulare.

- România, pe harta Economiei circulare

România a făcut paşi importanţi în direcţia economiei circulare, cu numeroase proiecte şi iniţiative care au arătat succesul acestei abordări. De la sisteme inteligente de gestionare a deşeurilor la proiecte de agricultură sustenabilă, există exemple concrete care pot servi drept modele de urmat. Putem să ne uităm la Buzău, autoproclamată capitală a Economiei circulare - acolo unde se fac investiţii masive şi există o bună colaborare între mediul privat şi autorităţile locale.

- Viitorul economic al României în contextul Economiei circulare

Adoptarea unui model economic circular poate oferi României un avantaj competitiv, permiţând o creştere economică sustenabilă. În acest sens, este crucială o colaborare strânsă între sectorul public, cel privat şi comunitatea academică, iar marile companii să îşi înţeleagă mai bine şi "misiunea comunitară". Oricât de utopic sună pentru o companie care urmăreşte doar profitul, implicarea în comunitate este nu doar o tendinţă la nivel global dar, mai ales, este o realitate cerută de cetăţeni, cei care locuiesc acolo unde marile companii îşi desfăşoară activitatea.

Impactul tehnologiei asupra economiei circulare nu se limitează doar la implementarea de noi sisteme, ci implică o schimbare de paradigmă în modul în care resursele sunt gestionate şi valorificate. Într-o lume care se confruntă cu probleme ecologice şi economice tot mai complexe, adoptarea unui model economic circular, susţinut de inovaţii tehnologice, poate oferi soluţii sustenabile pentru un viitor mai bine integrat în economia globală. Acest lucru nu este doar o necesitate ecologică, ci şi o oportunitate economică care ar trebui exploatată.

România are nevoie de o viziune coerentă, de politici publice solide şi de inovaţie constantă. Acesta este momentul oportun de a acţiona pentru a crea un viitor economic şi ecologic sustenabil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb