Economia Italiei a scăzut în trimestrul al treilea din acest an, fiind posibil ca această ţară să intre în recesiune pentru a cincea oară din 2001 până în prezent.
PIB-ul Italiei a înregistrat un declin de 0,2% în perioada iulie - septembrie 2011, faţă de trimestrul al doilea, când crescuse cu 0,3%, potrivit Institutului Naţional de Statistică de la Roma (Istat). Declinul este primul consemnat după ultimul trimestru din 2009 şi este conform aşteptărilor analiştilor. În perioada de raportare, economia Italiei a crescut cu 0,2% faţă de trimestrul al treilea din 2010.
Cheltuielile de consum ale italienilor s-au redus cu 0,2% în trimestrul al treilea, comparativ cu lunile aprilie - iunie, iar investiţiile - cu 0,6%, potrivit datelor oficiale. Totodată, exporturile au crescut cu 1,6% în perioada menţionată, în timp ce importurile au scăzut cu 1,1%.
Guvernul de la Roma a adoptat noi măsuri de austeritate, care vor afecta dinamica economiei Italiei. Guvernul condus de premierul Mario Monti trebuie să obţină, astrăzi, votul final pentru planul de austeritate de 30 miliarde euro menit să echilibreze bugetul. Pachetul cuprinde, printre altele, îngheţarea salariilor bugetarilor până în 2014, sistarea angajărilor în sectorul public, disponibilizări în adminis-traţiile şi consiliile locale. În plus, pensiile mai mari de 960 de euro nu vor mai fi indexate în raport cu inflaţia, vârsta de pensionare creşte de la 60 la 62 de ani pentru femei şi la 66 de ani pentru bărbaţi, iar până în 2018 se va egala vârsta de pensionare la 66 de ani.
Luni, angajaţii din sectorul public al Italiei au declanşat o grevă generală de opt ore, protestând faţă de acest plan de austeritate.