Economia Italiei, într-un declin mai mare decât aşteptările

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 septembrie 2013

Economia Italiei a scăzut cu 2,1% în trimestrul al doilea din 2013, în ritm anual, conform Istat. Estimarea iniţială arăta un declin anual de 2%.

Economia Italiei a scăzut cu 2,1% în trimestrul al doilea din 2013, în ritm anual, conform Istat. Estimarea iniţială arăta un declin anual de 2%.

Economia Italiei a scăzut peste aşteptările oficiale iniţiale în trimestrul al doilea din anul curent, pe motiv că exporturile în creştere nu au reuşit să compenseze declinul continuu al cererii interne din partea consumatorilor, generat de recesiune.

Conform datelor oficiale ale Istat, Produsul Intern Brut (PIB) al Italiei a consemnat un declin de 0,3% în perioada aprilie - iunie 2013, comparativ cu primele trei luni din acest an, în timp ce estimarea oficială lansată în 6 august arăta o scădere de 0,2%. Totodată, analiştii preconizau că previziunea iniţială (-0,2%) va fi confirmată.

Cheltuielile de consum ale italienilor s-au redus cu 0,4% în trimestrul al doilea, interval în care exporturile au sporit cu 1,2%.

Dar, în luna august, încrederea directorilor de companii şi gospodăriilor din Italia s-a consolidat, pe fondul creşterii producţiei industriale şi al optimismului generat de eforturile Cabinetului condus de premierul Enrico Letta în privinţa redresării economiei ţării, a treia ca mărime din zona euro.

"Cei mai recenţi indicatori sunt în concordanţă cu o îmbunătăţire treptată: declinul economic ar trebui să se oprească în lunile următoare", a declarat Ignazio Visco, guvernatorul Băncii Italiei, adăugând: "Riscurile de decelerare sunt reprezentate de temerile investitorilor cu privire la o posibilă instabilitate politică".

Rata şomajului din Italia s-a redus pentru a doua lună consecutiv în iulie, ajungând la 12%. Totuşi, nivelul este apropiat de recordul de 12,2% înregistrat în mai, în condiţiile în care Italia a înregistrat opt trimestre consecutive cu scădere economică.

În Italia, investiţiile au scăzut mai bine de doi ani, iar în prezent sunt cu 20% mai mici decât nivelul la care se situau în 2008, anterior crizei financiare.

Pentru întregul an curent, Executivul de la Roma anticipează un declin economic de 1,4%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb