Economia Japoniei îşi revine, însă analiştii rămân sceptici dacă va rezista cheltuielilor

CRISTINA RADU
Internaţional / 15 august 2017

Tokyo (Sursa foto: Wikipedia)

Tokyo (Sursa foto: Wikipedia)

Economiştii se întreabă dacă consumatorii japonezi încep să-şi slăbească corzile, iar conform datelor economice recente, răspunsul este da, cel puţin pentru moment, potrivit the Japan Times. Consumul privat, care reprezintă circa 60% din economia Japoniei, a crescut cu 0,9% în aprilie-iunie în termeni reali, după cinci sferturi de creştere modestă, între 0,1% şi 0,4%, fiind un semn de consolidare a cererii interne.

Mulţi economişti nu au concluzionat încă dacă consolidarea consumului privat este tranzitorie sau menită să continue şi să deschidă o perioadă de creştere - stimulată de sporirea cererii interne în care consumatorii şi companiile intensifică cheltuielile.

Toru Suehiro, economist senior la Mizuho Securities Co, a afirmat: "Nu pot spune că consumul privat va intra pe teritoriul negativ (în datele despre PIB-ul ţării), dar acum nu mă pot gândi la motive bune pentru care ritmul ar trebui să continue să crească".

Consumul lent a fost o problemă pentru politicieni şi economişti, complicând eforturile Băncii Japoniei şi premierului Shinzo Abe de a ridica economia din anii de deflaţie. Shinzo Abe, care a cerut companiilor să plătească salariu, s-a lăudat că condiţiile de angajare şi veniturile s-au îmbunătăţit în cadrul mixului său de politici Abenomics.

Consumul a fost stimulat, fiindcă unii comercianţi cu amănuntul profită de perioadă.

Un retailer de electrocasnice a transmis: "Am văzut vânzări puternice de aparate de aer condiţionat, dublând veniturile de acum un an. Dar nu va continua pentru totdeauna, astfel încât lucrurile se vor deteriora probabil într-o oarecare măsură."

Temperaturile mai ridicate şi orele de soare mai lungi decât cele observate într-un an mediu se crede că au contribuit la stimularea cererii pentru o gamă largă de produse.

Vânzările de bunuri de folosinţă îndelungată, de la autoturisme până la aparate electronice, au fost ridicate, în timp ce sentimentul consumatorilor a fost ajutat prin stabilizarea preţurilor pentru produsele alimentare proaspete, potrivit agenţiei de ştiri. Creşterea cererii de bunuri de folosinţă îndelungată arată că trebuie comercializate obiectele vechi care se apropie de ciclurile de înlocuire şi achiziţionate altele noi.

Indiferent dacă cheltuiala consumatorilor în trimestrele următoare este esenţială, economia ţării, aflată în a treia etapă de expansiune din epoca postbelică, pare să depăşească cele 57 de luni de creştere consemnate în boom-ul dintre 1965 şi 1970.

Indicele de activitate al consumului ajustat sezonier pentru aprilie-iunie a avut cea mai mare rată de creştere pe primul trimestru din 2014, potrivit BOJ. Aceasta a fost înainte ca rata de impozitare a consumului să crească la nivelul de 8% de la 5%.

Economiştii cred că creşterea salariilor trebuie accelerată pentru a stimula consumul, fiindcă persistă incertitudinea viitorului şi creşterea costurilor de securitate socială.

Bonusurile de vară ale marilor companii japoneze au scăzut în acest an pentru prima dată în cinci ani. Acestea au avut o medie de 878.172 de lire sterline, în scădere cu circa 3% faţă de anul precedent, au arătat datele Federaţiei de Afaceri din Japonia.

Cu disponibilitatea locurilor de muncă la un nivel de peste patru decenii, politicienii şi economiştii spun că strangerea pe piaţa forţei de muncă ar trebui să conducă la salarii mai mari, deoarece companiile se află într-o vânătoare intensă pentru lucrători.

Numărul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani, care preferă să nu lucreze, a fost în scădere, ceea ce înseamnă că participarea la muncă a crescut.

Lipsa forţei de muncă a ţării ar putea să încurajeze companiile, să aducă bani în ciuda îngrijorărilor legate de perspectivele de afaceri, să intensifice investiţiile în automatizări pentru a eficientiza operaţiunile de economisire a forţei de muncă.

Suehiro Mizuho Securities este sceptic faţă de scenariu, spunând că cheltuielile ar avea doar un efect limitat, aplicat o singură dată asupra economiei globale, fiindcă este proiectat să păstreze, mai degrabă decât să crească nivelul de producţie.

Guvernul a avertizat că lipsa forţei de muncă poate deveni un obstacol în calea creşterii economice în contexttul în care populaţia ţării îmbătrâneşte rapid. Punerea unei baze solide pentru o creştere pe termen lung, determinată de consumul privat şi cheltuielile de capital viguroase, rămâne un proces continuu. Un oficial al guvernului a precizat: "Ne aflăm într-o situaţie în care trebuie să vedem dacă economia poate să obţină un impuls durabil faţă de cererea internă. Este nevoie de o presiune suplimentară pentru a putea reduce incertitudinea asupra perspectivei viitoare".

Economistul de la Barclays Securities Japan Ltd, Yuichiro Nagai, a spus: "Salariile reale au fost mai mult sau mai puţin netede în ultimele luni, nefiind prea hotărătoare".

Yuichiro Nagai se aşteaptă ca consumul naţiunii să încetinească în trimestrul iulie-septembrie după o creştere puternică, odată cu scăderea probabilă a salariilor reale.

Acesta a adăugat: "Dacă se menţine efectul aşa-numitului «val de căldură», este posibil ca atât sectorul gospodăriilor cât şi sectorul corporativ să se descurce bine".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb