Economia americană a consemnat, în ultimul trimes-tru din 2012, o creştere peste nivelul estimat de autorităţi, pe fondul sporirii cheltuielilor companiilor şi al reducerii deficitului comercial.
Departamentul Comerţului de la Washington a informat, ieri, că PIB-ul SUA a crescut cu 0,4% în perioada octombrie - decembrie 2012, în ritm anual, comparativ cu 0,1%, cât a fost estimarea anterioară. Analiştii anticipau, însă, un avans mediu de 0,5%.
În trimestrul al treilea, economia SUA crescuse cu 3,1%, iar încetinirea ritmului de expansiune din ultimele trei luni ale anului a fost generată, parţial, de declinul cheltuielilor militare.
Pe întreg anul 2012, PIB-ul SUA a crescut cu 2,2%, după un avans de 1,8% în anul precedent.
Departamentul Comerţului a mai informat că, în perioada octombrie - decembrie 2012, profiturile companiilor din SUA au sporit cu 2,3% comparativ cu trimestrul precedent, când înregistraseră un avans de 2,4%. Faţă de ultimul trimestru din 2011, câştigurile corporaţiilor au sporit cu 3,1%.
În ultimele trei luni din 2012, deficitul comercial al SUA a scăzut la 384,7 miliarde dolari, de la 395,2 miliarde dolari în intervalul iulie - septembrie. Această reducere a contribuit cu 0,33 puncte procentuale la expansiunea economică, faţă de o contribuţie de 0,24 puncte în trimes-trul al treilea.
Analiştii anticipează că economia americană, cea mai mare din lume, a accelerat în trimestrul întâi din 2013, în baza investiţiilor realizate de companii în echipamente noi, a refacerii diverselor stocuri, dar şi a cheltuielilor consumatorilor.
La rândul lor, oficialii băncii centrale a SUA (Federal Reserve - Fed) au declarat recent că se întrezăresc semne de redresare a economiei în 2013. Săptămâna trecută, oficialii Fed spuneau că datele privind piaţa muncii, cheltuielile de consum şi investiţiile companiilor "sugerează o revenire la creştere economică moderată, după pauza de la finele anului trecut".
Fed a reiterat că va menţine dobânda de referinţă aproape de zero atâta vreme cât rata şomajului din SUA se menţine peste 6,5%.
Cheltuielile de consum din SUA, care generează aproape 70% din economia americană, au crescut cu 1,8% în ultimul trimestru din 2012.