Economia SUA, într-un avans superior estimărilor oficiale

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 martie 2013

Economia SUA, într-un avans superior estimărilor oficiale

Economia americană a consemnat, în ultimul trimes-tru din 2012, o creştere peste nivelul estimat de autorităţi, pe fondul sporirii cheltuielilor companiilor şi al reducerii deficitului comercial.

Departamentul Comerţului de la Washington a informat, ieri, că PIB-ul SUA a crescut cu 0,4% în perioada octombrie - decembrie 2012, în ritm anual, comparativ cu 0,1%, cât a fost estimarea anterioară. Analiştii anticipau, însă, un avans mediu de 0,5%.

În trimestrul al treilea, economia SUA crescuse cu 3,1%, iar încetinirea ritmului de expansiune din ultimele trei luni ale anului a fost generată, parţial, de declinul cheltuielilor militare.

Pe întreg anul 2012, PIB-ul SUA a crescut cu 2,2%, după un avans de 1,8% în anul precedent.

Departamentul Comerţului a mai informat că, în perioada octombrie - decembrie 2012, profiturile companiilor din SUA au sporit cu 2,3% comparativ cu trimestrul precedent, când înregistraseră un avans de 2,4%. Faţă de ultimul trimestru din 2011, câştigurile corporaţiilor au sporit cu 3,1%.

În ultimele trei luni din 2012, deficitul comercial al SUA a scăzut la 384,7 miliarde dolari, de la 395,2 miliarde dolari în intervalul iulie - septembrie. Această reducere a contribuit cu 0,33 puncte procentuale la expansiunea economică, faţă de o contribuţie de 0,24 puncte în trimes-trul al treilea.

Analiştii anticipează că economia americană, cea mai mare din lume, a accelerat în trimestrul întâi din 2013, în baza investiţiilor realizate de companii în echipamente noi, a refacerii diverselor stocuri, dar şi a cheltuielilor consumatorilor.

La rândul lor, oficialii băncii centrale a SUA (Federal Reserve - Fed) au declarat recent că se întrezăresc semne de redresare a economiei în 2013. Săptămâna trecută, oficialii Fed spuneau că datele privind piaţa muncii, cheltuielile de consum şi investiţiile companiilor "sugerează o revenire la creştere economică moderată, după pauza de la finele anului trecut".

Fed a reiterat că va menţine dobânda de referinţă aproape de zero atâta vreme cât rata şomajului din SUA se menţine peste 6,5%.

Cheltuielile de consum din SUA, care generează aproape 70% din economia americană, au crescut cu 1,8% în ultimul trimestru din 2012.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb