Economia Ucrainei ar putea creşte cu 15,5% în 2023 după declinul sever din 2022

V.G.
Internaţional / 25 august 2022

Economia Ucrainei ar putea creşte cu 15,5% în 2023 după declinul sever din 2022

PIB-ul Ucrainei ar trebui să se stabilizeze în 2023 şi să înregistreze un avans de 15,5%, în funcţie de evoluţiile militare în războiul contra Rusiei, care a început în 24 februarie, a declarat astăzi ministrul Economiei, Iulia Sviridenko, într-un interviu acordat Reuters, potrivit Agerpres.

Sviridenko, care este şi prim vicepremier, a anunţat că oficialii elaborează previziunile macroeconomice înaintea începutului negocierilor din septembrie cu FMI pentru un nou program de împrumut.

Actualele estimări privind privind PIB-ul Ucrainei în 2023 variază de la un declin de 0,4% la o creştere de 15,5%, după ce probabil anul acesta se va înregistra o contracţie de 30% - 35%. "Înţelegem că trebuie să menţinem economia pe linia de plutire. Este extrem de dificil să facem noi prognoze, din cauza incertitudinilor. Totul depinde de evoluţiile militare", a explicat ministrul Economiei.

Oficialul nu a dorit să dea publicităţii valoarea împrumutului solicitat de la FMI, apreciind că noul program ar trebui să fie de un nivel "ridicat" şi adoptat rapid, pentru a elibera fonduri de la alţi creditori şi pentru a reasigura investitorii.

Precedentul împrumut de cinci miliarde de dolari obţinut de Ucraina de la FMI a fost anulat în martie după ce la începutul războiului FMI a aprobat, cu câteva condiţii, finanţare de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari.

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a primit sprijin bugetar internaţional de 12,7 miliarde de dolari de la alte ţări şi instituţii şi se aşteaptă la alte 14 miliarde de dolari ajutor deja promis până la finalul anului, a anunţat ministrul Economiei.

"Este foarte important să primim acest ajutor financiar de la partenerii noştri. Luptăm pentru valorile care sunt importante pentru Europa şi pentru Statele Unite", a adăugat Iulia Sviridenko.

Afectată în urma invaziei ruseşti, în 24 februarie, economia Ucrainei a înregistrat un declin anual de 15,1% în primul trimestru din 2022.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Serios?? Adica, ucrainienii nu prea mai au deloc infrastructura si porturi, iar 2023 le creste Economia ”doar” cu 15,5%? Sunt modesti, trebuia estimata cresterea la 100%!

    1. Eu cred ca au confundat procentul de crestere economica cu procentul de crestere a mortalitatii.

      Bun comentariu.

    PIB-ul Ucrainei nu va mai fi la nivelul lui 2021 nici in 10 ani. Ucraina tocmai a pierdut pentru o luuuunga bucata de vreme 25% din teritoriu si probabil cam 30-35% din PIB, in conditii de pace. Cum nici restul de 75% din teritoriu nu functioneaza si nu va functiona ca in 2021, atunci calculele de PIB sunt pur si simplu fantezii si minciuni contabilicesti ale institutiilor vestice.

    Ucraina are economie in comparatie cu "benzinaria" mujicilor...la mujici cresterea va fi "negativa" ca in ultima suta de ani:-)

    1. Nu credeam ca propaganda occidentala actioneaza ca un drog puternic asupra unora! Dar exemplul tau e graitor!

      Tu nu vezi mai vericule, ca cei care au astazi benzinarii castiga de rup!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb