Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi-a prelungit vineri vizita în Mayotte, un departament de peste mări al Franţei situat în Oceanul Indian, care a fost devastat de ciclonul Chido, transmite AFP.
Cel mai sărac departament al Franţei a fost lovit pe 14 decembrie de cel mai violent ciclon din ultimii 90 de ani, care s-a soldat cu cel puţin 73 de morţi în Mozambic.
"Am hotărât să dorm aici pentru că am considerat că având în vedere prin ce trece populaţia", plecarea în aceeaşi zi ar fi putut "fixa ideea că venim, vedem, plecăm", a explicat şeful statului în faţa presei la sfârşitul primei zile a vizitei sale. "Este un semn de respect, de consideraţie", a dat asigurări Macron.
Preşedintele s-a confruntat ore îndelungate cu nerăbdarea, furia şi chiar disperarea locuitorilor din Mayotte. Unii dintre aceştia au pierdut totul.
"Macron, demisia!", "Vorbeşti prostii!", "Apă, apă, apă", i-au transmis joi seară tinerii şi mamele. În imposibilitatea de a detalia măsurile luate pe parcursul zilei, Emmanuel Macron a sfârşit prin a le spune: "Eu nu sunt ciclonul! Nu sunt responsabil!".
"Nu stârniţi oamenii unii împotriva altora! Dacă stârniţi oamenii unii împotriva altora, suntem terminaţi, pentru că sunteţi fericiţi să fiţi în Franţa. Pentru că dacă n-ar fi fost Franţa, aţi avea de 10.000 de ori mai multe probleme!", a declarat preşedintele în faţa mulţimii. "În niciun alt loc din Oceanul Indian nu ajutăm oamenii atât de mult", a adăugat şeful statului.
Macron ar urma să părăsească vineri Mamoudzou, capitala arhipelagului francez din Oceanul Indian, pentru a se deplasa în cele mai izolate localităţi unde ajutoarele, apa potabilă, electricitatea şi distribuţia alimentelor întârzie să ajungă.
Distanţa şi accesul îngreunat sunt menţionate printre motivele care complică stabilirea unui bilanţ precis.
Potrivit cifrelor provizorii, au fost înregistrate oficial 31 de decese şi circa 2.500 de persoane rănite. "Este probabil să existe mult mai multe victime", a recunoscut Emmanuel Macron, amintind că a fost lansată o misiune pentru verificarea numărului de decese.
- Reconstrucţie în "doi ani"? -
Aproximativ o treime din populaţie, adică peste 100.000 de locuitori - în special persoanele aflate într-o situaţie neclară, care provin din Comore, un stat vecin - trăiesc în locuinţe precare.
"Eliminarea" mahalalelor şi a acestor habitate "nedemne" şi "periculoase" reprezintă unul dintre obiectivele "legii speciale" promise de preşedinte pentru procesul de "reconstrucţie" din Mayotte. Este vorba despre o "derogare de la reguli", scurtarea termenelor şi facilitarea operaţiunilor de construcţie, cum s-a procedat în cazul organizării Jocurilor Olimpice şi al restaurării catedralei Notre-Dame de Paris, în cinci ani de la incendiul din 2019.
Deşi şeful statului francez nu a stabilit un calendar în această etapă pentru reconstrucţie, premierul său, François Bayrou, de la Paris, s-a arătat ambiţios. "Trebuie să stabilim un termen mult mai scurt decât cinci ani", "poate doi ani", a spus el joi seară. "Sper să reuşim. Este o sarcină supraomenească, imensă", a adăugat premierul.
Pe termen mediu, preşedintele a declarat, de asemenea, că doreşte "să consolideze lupta împotriva imigraţiei ilegale" prin creşterea, aproape dublând, a numărului de deportări la frontieră, cifra ridicându-se la 22.000 în 2023.
În viitorul imediat, el a asigurat că 50% din serviciile de furnizare de apă şi electricitate vor fi "restabilite" vineri, chiar dacă acest lucru ar putea dura "câteva săptămâni" în cele mai "izolate" aşezări. Apa îmbuteliată şi alimentele vor ajunge în toate comunităţile "până duminică", a mai spus şeful statului.
Emmanuel Macron a stabilit pentru luni, 23 decembrie, zi de "doliu naţional", în solidaritate cu Mayotte. În această zi, steagurile vor fi coborâte în bernă, iar la prânz va fi ţinut un minut de reculegere în toată Franţa.
Vineri seara, după această vizită intensă de două zile, preşedintele francez este aşteptat în Djibouti, unde Franţa are o bază militară, pentru tradiţionala masă de Crăciun cu soldaţii francezi dislocaţi în străinătate, scrie AFP.