Economiile Italiei şi Spaniei, în creştere

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 august 2011

Datoria publică a Italiei este de circa 1.900 miliarde euro, iar cea a Spaniei - de 680 miliarde euro.

Datoria publică a Italiei este de circa 1.900 miliarde euro, iar cea a Spaniei - de 680 miliarde euro.

În cazul Italiei, avansul a accelerat în trimestrul al doilea, însă în Spania, creşterea a încetinit

Creşterea economiei Italiei a accelerat în trimestrul al doilea din anul curent, dar redresarea acestei ţări este ameninţată de răspândirea crizei datoriilor suverane.

PIB-ul Italiei a sporit cu 0,3% în trimestrul al doilea, faţă de trimestrul întâi, când avansul a fost de 0,1%, anunţă biroul de statistică de la Roma, Istat. Creşterea corespunde aşteptărilor analiştilor.

În ritm anual, expansiunea economiei Italiei a fost de 0,8% în trimestrul al doilea, după un avans de 1% în primele trei luni din 2011.

Economia Spaniei a crescut cu 0,2% în trimestrul al doilea, avansul fiind inferior celui din primele trei luni ale anului curent (0,3%), anunţă banca centrală a ţării.

Produsul Intern Brut al Spaniei a crescut cu 0,7% în perioada aprilie-iunie 2011, comparativ cu intervalul similar din 2010. Guvernul de la Madrid anticipează un avans de 1,3% al economiei Spaniei, anul acesta.

Potrivit Băncii Spaniei, avansul lent al economiei a fost cauzat de problemele financiare ale Greciei, care au amplificat presiunile asupra altor state din Sud-Estul Europei.

Amintim că Italia are o datorie de aproape 1.900 miliarde euro (aproximativ 120% din PIB), însă premierul Silvio Berlusconi încearcă să convingă pieţele că ţara sa nu va fi următoarea "victimă" a crizei datoriilor. Luna trecută, Senatul italian a votat un plan de austeritate bugetară, prin care cheltuielile ar urma să fie reduse cu 48 de miliarde de euro, în următorii trei ani.

La rândul său, Spania, care ca obiectiv reducerea deficitului bugetar la 6% din PIB în 2011, de la 9,2% în 2010, a micşorat salariile din sectorul public, a îngheţat pensiile şi a diminuat o serie de ajutoare.

Olli Rehn: Italia şi Spania nu au nevoie de ajutor extern

Italia şi Spania nu vor avea nevoie de un ajutor extern, având în vedere fundamentele economice ale acestor ţări, potrivit comisarului european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn. Domnia sa a declarat, vineri: "Nu cred că vreuna dintre aceste ţări va avea nevoie de un plan de ajutor. Fundamentele lor economice nu justifică acest lucru".

Datele publicate de Banca Spaniei confirmă că redresarea economiei ţării rămâne lentă, într-un moment în care există temeri pe pieţele financiare că aceasta ar putea avea dificultăţi în gestionarea datoriei, iar rata şomajului rămâne la un nivel ridicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb