ECONOMISIREA ÎN SISTEM COLECTIV Afacerea băncilor pentru locuinţe - la mîna parlamentarilor

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Politică / 21 iulie 2005

Comisia de buget finanţe din Senat a avizat ordonanţa Guvernului privind înjumătăţirea primei de stat

Băncile pentru locuinţe îşi vor informa acţionarii asupra schimbărilor legislative, fiind posibil să se retragă din piaţă

Senatorii din Comisia de Buget, Finanţe- Bănci au avizat ieri Ordonanţa de Guvern de modificare a Legii 541/2002 privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv.

Prin această ordonanţă, Guvernul a modificat cuantumul primelor acordate de stat pentru economiile făcute de populaţie în sistem colectiv pentru domeniul locativ, prima urmînd să fie de doar 15% din suma economisită de client într-un an, faţă de 30%, cît era pînă în prezent. Ordonanţa Guvernului se referă la primele cu care trebuie să contribuie statul pentru locuinţele cumpărate. Potrivit legislaţiei actuale referitoare la depozitele pentru locuinţe, statul oferă o primă anuală de pînă la 30% din cuantumul depunerii pentru achiziţionarea de locuinţe, dar nu mai mult de 200 de euro pe an.

Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe - Bănci din Senat, ne-a precizat: "Această primă se include în contul depunătorului, dar se retrage dacă într-o perioadă de cinci ani depunătorul nu optează pentru utilizarea depunerilor sale pentru a cumpăra o locuinţă". Domnia sa ne-a declarat că prima implicare a statului trebuia să se facă în primăvară pentru 80 de miliarde de lei vechi ce trebuiau viraţi către "Raiffeisen Banca Pentru Locuinţe", sumă care nu a fost virată, dar pe care instituţia urmează să o primească în urma rectificării bugetare.

"Între timp şi HVB Bank a creat un sistem asemănător cu < Raiffeisen Banca pentru Locuinţe >, iar volumul depunerilor care aparţin persoanelor cu venituri modeste şi care se situează în cuantumul 30 - 50 de euro pe lună s-a amplificat", susţine preşedintele Comisiei din Senat. Domnia sa afirmă că, după evaluarea efectuată de Ministerul Transporturilor, ar trebui ca în 2006, în contul depunerilor din 2005, statul să ofere o primă de peste 6 milioane de euro.

În această situaţie, Ministerul Lucrărilor Publice propune reducerea primei la 15% din cuantumul depunerilor, dar nu mai mult de 100 euro şi respectiv 130 de euro pentru persoanele cu vîrstă de pînă la 35 de ani. Varujan Vosganian ne-a declarat: "La discuţiile din Senat s-a găsit formula reducerii cu 15% din totalul depunerilor, dar s-a majorat suma la 120 euro şi respectiv 150 euro pentru persoanele cu vîrsta pînă la 35 de ani". Domnia sa ne-a înştiinţat că propunerea venită din partea HVB Bank şi Raiffeisen Banca Pentru Locuinţe este ca măsura să intre în vigoare începînd cu 1 ianuarie. Varujan Vosganian susţine că acest lucru nu este posibil întrucît ar afecta proiecţia bugetară pentru anul 2006. Prin acestă Ordonanţă, Guvernul a aliniat astfel prevederile legislaţiei româneşti în domeniu cu prevederile similare din ţările europene în care funcţionează economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ.

Conducerea "Raiffeisen Banca Pentru Locuinţe" a reacţionat în legătură cu această măsură, considerînd că este necesară o stabilitate în legislaţie în România. Ionuţ Costea, preşedintele "Raiffeisen Banca pentru Locuinţe", ne-a declarat: "Acţionarii noştri au decis anul trecut să facă o investiţie de 15 milioane de euro plecînd de la existenţa unui cadru legislativ care stimula activitatea de economisire-creditare pentru domeniul locativ - Legea 541/2002. Îi vom informa pe acţionarii noştri despre modificările aduse Legii 541/2002, vom analiza împreună şi vom stabili strategia viitoare pe piaţa românească". În celelalte ţări unde acţionarii noştri au înfiinţat bănci similare, cadrul legal a fost modificat, însă după mai mulţi ani de la demararea activităţii de economisire-creditare. De exemplu, în Slovacia prima de la stat a rămas nemodificată - la 40 la sută - timp de şase ani, în timp ce în Cehia - 25 la sută - timp de cinci ani. Considerăm că numai stabilitatea cadrului legal creează premizele dezvoltării unui segment de piaţă, ale dezvoltării unei nişe de piaţă cu potenţial", se arată într-un comunicat al Raiffeisen Banca Pentru Locuinţe.

Ordonanţa adoptată de Guvern abrogă din Legea 541/2002 şi articolul potrivit căruia primele acordate şi dobînzile bonificate la depozitele clienţilor nu erau incluse la calculul impozitului pe venit, deci acestea vor fi impozitate ca şi venituri din dobînzi bancare, cu 10%.

Ziarul "BURSA" a arătat, săptămîna trecută, că Ministerul Finanţelor iniţiase un proiect de ordonanţă pentru eliminarea cu totul a primei de stat, însă ulterior Guvernul a revenit asupra proiectului şi a hotărît doar înjumătăţirea ei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb