ECONOMISTUL AURELIAN DOCHIA: "Clienţii subsidiarelor greceşti de la noi ar putea acţiona pe fond psihologic"

ADRIANA RĂDUŢĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 februarie 2015

"Clienţii subsidiarelor greceşti de la noi ar putea acţiona pe fond psihologic"

Cinteză: "Dacă subsidiarele greceşti de la noi vor avea nevoie de bani, le va împrumuta BNR, fără garanţii"

Aurelian Dochia: "Băncile din Grecia sunt asaltate în mod continuu, întrucât în fiecare zi sunt retrageri masive de depozite"

Situaţia în care se află băncile din Grecia va avea o influenţă psihologică şi asupra clienţilor subsidiarelor greceşti din ţara noastră, este de părere economistul Aurelian Dochia.

Domnia sa ne-a declarat: "În principiu, instituţiile financiare elene nu au nicio legătură cu băncile de la noi care au acţionariat grecesc, întrucât acestea din urmă funcţionează în baza reglementărilor bancare româneşti. Însă este posibil ca oamenii să fie îngrijoraţi de situaţia din Grecia şi să acţioneze pe fond psihologic".

Săptămâna trecută, în cadrul Conferinţei "Dezvoltarea României în noul context financiar european", organizată de ziarul BURSA, Aurelian Dochia a subliniat că băncile din Grecia sunt asaltate în mod continuu, întrucât în fiecare zi sunt retrageri masive de depozite.

Ieşirile din depozitele băncilor elene s-au accelerat, la finalul săptămânii trecute, la peste un miliard de euro, revenind la cele mai ridicate valori zilnice din acest an, potrivit unor surse bancare.

În acest context, Aurelian Dochia a subliniat: "Instituţiile financiare greceşti sunt vulnerabile dacă nu va continua finanţarea ţării, Grecia fiind nevoită să scoată bani proprii, iar acesta este scenariul în care ţara va ieşi din Uniunea Monetară Europeană".

Economistul opinează că, şi dacă în aceste zile, Grecia va face rost de bani, problema de fond nu se va rezolva: "Soluţia de fond pentru economia Greciei nu există".

Eşecul negocierilor de la începutul săptămânii trecute din cadrul Eurogrupului a determinat creşterea presiunilor Germaniei asupra BCE pentru limitarea finanţării băncilor din Grecia prin intermediul ELA (Emergency liquidity assistance). Impunerea unei limite pentru programul ELA, derulat de Banca Naţională a Greciei sub supravegherea BCE, înseamnă împingerea băncilor greceşti "într-o criză de finanţare care va cere restricţionarea fluxurilor de capital, astfel încât să fie limitată retragerea depozitelor".

Joi, publicaţia germană "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ) anunţa că oficialii Băncii Centrale Europene s-ar simţi mai liniştiţi dacă Grecia va impune restricţii asupra mişcărilor de capital pentru contracararea retragerilor masive din depozitele instituţiilor financiare elene, după care purtătorul de cuvânt al Executivului, Gabriel Sakellaridis, a declarat, citat de Reuters, că un astfel de scenariu este "departe de realitate", subliniind că Executivul elen nu ia în considerare introducerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital.

Radu Graţian Gheţea: "BNR este singura care se poate pronunţa în legătură cu riscurile băncilor cu acţionariat grecesc"

Subliniind că, potrivit informaţiilor BNR, băncile cu capital grecesc de la noi au o poziţie foarte solidă, Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), ne-a spus că Banca Naţională a României este singura care se poate pronunţa în legătură cu riscurile pe care le-ar putea avea instituţiile noastre financiare cu capital elen, în contextul situaţiei din Grecia.

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul BNR , ne-a explicat că, şi în situaţia în care deponenţii şi-ar retrage banii din bănci, acestea din urmă nu ar avea probleme, întrucât media solvabilităţii acestora se ridică la 16%, în condiţiile în care pragul minim impus este de 8%.

Domnul Cinteză ne-a declarat: "Băncile noastre cu acţionariat grecesc nu vor avea nicio problemă. Sunt subsidiare şi funcţionează după regulamentele noastre. Însă, şi dacă băncile vor avea nevoie de lichiditate, le vom da noi, fără garanţii (n.r. BNR), în calitate de împrumutător de ultimă instanţă, pentru că avem de unde, ca urmare a nivelului ridicat de lichiditate. Nu va fi nevoie de niciun fond de garantare".

Întrebat ce riscuri prezintă situaţia din Grecia asupra sistemului nostru bancar, Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Băncii Centrale, a răspuns, recent, că instituţiile bancare cu capital grecesc din ţara noastră sunt solide, bine capitalizate şi că sistemul va rezista la eventuale tulburări generate de situaţia financiară din Grecia.

Domnia sa a subliniat: "BNR are tot instrumentarul, dispune de seturi de proceduri şi instrumente ca să facă faţă cu brio unor eventuale tulburări de natură financiară pe piaţa grecească. Băncile din sistemul nostru bancar, în special cele cu capital grecesc, sunt bine capitalizate, au lichiditate bună, au o structură de active diversificate şi adecvate în raport cu necesităţile de a face faţă unor situaţii mai dificile. BNR dispune de un set de măsuri şi proceduri care, în parteneriat cu băncile care ar avea nevoie de un anumit sprijin, să poată fi pus în mişcare în vederea evitării oricăror tensiuni şi efecte nefavorabile în sectorul bancar românesc".

Economistul Aurelian Dochia consideră că, întotdeauna, astfel de afirmaţii au o anumită limită: "Nimeni nu ştie ce se poate întâmpla după această limită. În cazul de faţă, există o doză de necunoscut, de risc".

Yannis Stournaras, guvernatorul Băncii Centrale a Greciei, a spus, citat de AFP, că băncile elene nu se vor confrunta cu deficit de lichiditate, în ciuda temerilor că divergenţele cu UE ar putea duce la ieşirea ţării din zona euro.

Primele patru mari bănci greceşti, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank, sunt prezente şi pe piaţa din ţara noastră.

Sistemul bancar românesc a înregistrat, în perioada 2009-2014, o pierdere netă de 1,6 miliarde de euro, potrivit BNR.

Florin Georgescu a subliniat că, în ciuda acestor pierderi din perioada post-criză, rata de solvabilitate a sistemului bancar s-a consolidat, ajungând la 17,3%, la finalul anului trecut.

"Aportul de capital adus de acţionarii băncilor autohtone în perioada 2009-2014 a fost de 1,8 miliarde de euro. Infuziile de capital au fost necesare pentru acoperirea pierderilor generate de exuberanţa în acordarea creditelor din perioada pre-criză", a mai spus domnia sa.

Anul trecut, pierderile din sistemul nostru bancar s-au ridicat la 1 miliard de euro, după ce creditele neperformante au fost scoase din bilanţ şi provizionate, la cererea BNR.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Bravo d-le Cinteza, bine ca pentru greci ai lichiditate suficienta in caz de nevoie, dar pentru creditul meu in CHF ai numai avertizari de faliment banca. Solutii de ce nu gasesti si pentru creditele in CHF in super sistemul tau reglementat, care, are banci grecesti atat de solvabile? Pe mine cine ma salveaza?

    1. Anul 2014 rata de solvabilitate se VA FI marit cu cel Putin 4% Deoarece s-a folisit IzFRS fara filter prudentiale.Citeste raportul PE 2013si Te vei lamuri;-)

      Bancile nu au voie sa se inchida, persoanele pot fii executate fara probleme,banca primeste ajutor de stat si e acoperit golul.

      Banca nu primeste ajutor des stat,se semnesza acordul de la Viena.

      Solutia e simpla- sa continui sa platesti conform contractului pe care l-ai semnat si de care te-ai bucurat cat timp francul a fost jos si dobanzile mai mici.Sistem reglementat nu inseamna pomeni din buzunarul meu

      ce bine mai gandesti tu ROMANULE... mai bine dai pomana din buzunarul tau Grecilor, ca ai tai romanasi sa se chinuie ce mama lor... nu poti sa vezi romani fericiti pe strada, ca te dor ochii nu-i asa?

      Subscriu.

      Nu inteleg ce treaba are una cu alta? De ce as da eu pomana grecilor si celor cu franci elvetieni nu?Eu sunt fericit si dorm bine pentru ca nu am facut imprumuturi 'speculative'- daca acum francul era 1 leu faceam jumatate jumatate castigul?La placinte inainte!!

      pentru ca tot dai banii aia, acum depinde catre cine alegi sa mearga, exact ca la cei 2%... offf ce baiat destept ai fost ca nu ai avut nevoie de credite...

      Virgile ia Bestea si Cinteza cu tine la dreaqu cu amindoi din dragostea de dragobete.

      Acuma si inteles cum te conversezi p-aci ? 

      Si eu.

      Vino sa ne pupam nu da da ne batem. Nea Cinteza nu ma baga in seama. Lucreza doar. cu cei Care fac rating :-)

    Bravo BNR,pe bancile grecesti poti sa le ajuti,dar pe BANCOREX,la momentul respective,nu numai nu ai ajutat-o,dar ai si"inmormantat-o"!!!Pt.aceia care nu stiu sau au uitat,BNR,CU SPRIJINUL SUBSTANTIAL AL GUVERNATORULUI,a urcat dobanda de refinantare,pana I-a "mancat" toata lichiditatea!Dupa acest mesaj al d-lui Cinteza,se "vede" f. clar ce interese are BNR-ul!Mai bine le-ati nationaliza,daca va fi cazul,si ati construe o banca PUTERNICA ROMANESCA,care sa ajute creditarea economiei romanesti,asa cum ar fi trebuit sa o faca si celelalte banci,cu capital strain!

    M-am saturat de schelalaielile isterice ale celor cu credite in franci elvetieni! Unde e un articol cu banci, hop si ei cu "da si mie, boss!"

    1. Mai putina dobanda de 100% , da.

      you are a Pig, brother... what else can I say ...

      Bah Pig ia si de la mine aceeasi parere adica daca ai fi un ciine maidanez ti-as da numa-n gura din dragoste...pina mori. dar daca esti Pig astept anu nou sa te cut !

    Astept panica poporului sa inceapa sa scoata bani din bancile grecesti si in Romania. Hai cu leul la vale !!! ROMANU CA SI GRECU LA PLACINTE INAINTE !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb