Economistul David Rosenberg: "Fed a găsit o cale să înăsprească politica monetară, fără să o înăsprescă efectiv"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 iunie 2023

Economistul David Rosenberg: "Fed a găsit o cale să înăsprească politica monetară, fără să o înăsprescă efectiv"

Banca centrală a SUA a menţinut ratele dobânzilor neschimbate miercuri, luând o pauză după zece creşteri consecutive Jeffrey Gundlach, DoubleLine Capital: "Banca centrală a Statelor Unite «va sparge ceva» dacă va continua să majoreze dobânzile în cursul acestui an" Preston Caldwell, Morningstar: "Credem că o creştere economică slabă şi scăderea inflaţiei vor face ca Fed să pivoteze înspre reducerea ratelor, către sfârşitul anului"

Rezerva Federală a lasat neschimbate ratele dobânzilor după reuniunea de la mijlocul acestei săptămâni dar, prin semnalarea unor creşteri viitoare, a transmis în mod efectiv un mesaj de însprire a politicii monetare, spune renumitul economist David Rosenberg, potrivit Business Insider.

"Fed este un geniu. A găsit o cale să înăsprească politica monetară, fără o înăsprescă efectiv", a spus preşedintele Rosenberg Research, ce a fost economist şef pentru America de Nord la Merrill Lynch.

Banca centrală a Statelor Unite a menţinut ratele dobânzilor neschimbate miercuri, luând o pauză după zece creşteri consecutive în ultimele cincisprezece luni. Dar a estimat încă două creşteri de un sfert de punct procentual înainte de sfârşitul anului.

"Mişcarea de a menţine neschimbate ratele şi de a semnala în acelaşi timp viitoare creşteri poate să fi fost o strategie deliberată din partea Fed, pentru a domoli speculaţiile pieţelor financiare că ciclul de înăsprire a politicii monetare a băncii centrale se apropie de final", a spus Rosenberg, conform Business Insider.

În ultimele luni, economistul a afirmat de mai multe ori că, în opinia sa, Rezerva Federală a ridicat suficient de mult ratele dobânzilor. Banca a crescut ratele de la aproape zero în primăvara trecută la peste 5%, în încercarea de a domoli inflaţia care urcase până la maximul ultimilor 40 de ani. Luna trecută, Indicele Preţurilor de Consum (cea mai utilizată măsură pentru inflaţie) din Statele Unite a fost de 4% în dinamică anuală, faţă de 4,9% în aprilie, cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. Cu toate că a coborât semnificativ faţă de vârful de 9% din vara anului trecut, inflaţia se află încă sub ţinta pe termen lung a Rezervei. Federale, de 2%.

David Russell, TradeStation: "Având în vedere robusteţea pieţei muncii, Fed are spaţiu să zdrobească inflaţia şi nu vrea să piardă această şansă"

Rosenberg nu este singurul care crede că Fed a ridicat suficient de mult ratele dobânzilor, banca riscând altfel să pună presiune prea mare pe economia SUA care deja decelerează.

Jeffrey Gundlach, CEO al DoubleLine Capital, crede că banca centrală a Statelor Unite "va sparge ceva" dacă va continua să majoreze dobânzile în cursul acestui an. El a afirmat, citat de Business Insider: "Economia SUA este deja fragilă, aşa că este mai logic să punem piciorul pe frână în ceea ce priveşte creşterea ratelor (...). Există atât de mulţi indicatori care se află puternic în zona recesiunii".

David Russell, vicepreşedinte la TradeStation, este de părere că mişcările viitoare ale băncii centrale ale Statelor Unite vor depinde în primul rând de cum va evolua economia.

"Având în vedere robusteţea pieţei muncii, Fed are spaţiu să zdrobească inflaţia şi nu vrea să piardă şansa. Acest lucru creşte importanţa fiecărui raport legat de economie. Mai multe veşti bune, cum au fost cele legate de IPC (n.r. Indicele Preţurilor de Consum) şi IPP (n.r. Indicele Preţurilor de Producător) din această săptămână, îi pot face pe traderi să treacă peste tonul dur al Fed şi să anticipeze o schimbare pozitivă mai târziu în cursul anului".

Preston Caldwell, economist senior la Morningstar Research Services, crede că situaţia economică va face ca Fed să înceapă să reducă ratele, chiar în acest an.

"Credem că datele lunii viitoare vor fi probabil suficient de favorabile pentru ca Fed să se abţină de la noi creşteri, dar nu este clar la ce se vor uita exact oficialii. Indiferent de cum vor fi ajustate ratelor dobânzilor în următoarele câteva luni, credem că o creştere economică slabă şi scăderea inflaţiei vor face ca Fed să pivoteze înspre reducerea ratelor, către sfârşitul anului. Ne aşteptăm ca reducerile să continue apoi agresiv în 2024 şi 2025", a spus economistul, într-un articol din Morningstar.

În schimb Greg McBride, CFA, analist financiar şef Bankrate, cred că Rezerva Federală nu este nici pe departe gata să reducă dobânzile.

Spre deosebire de Rezerva Federală care a pus pe pauză creşterea dobânzilor, Banca Centrală Europeană a anunţat ieri o nouă creştere a dobânzii cu 25 de puncte de bază, ducând rata principală la 3,5%, conform CNBC.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. da de unde….

    bondurile 10 ani minus 3 luni asun alt lucru! 

    plus ca adancitura lor arata in fata palma severa peste “fetele financiare” ale unora. 

    sa vezi cum vor pleca cu fetele vinete ai capetele plecate de rusine. 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb