• Avem nevoie de o reformă radicală a sistemului pensiilor, spune domnia sa
Reputatul economist Jose Pinera a felicitat, ieri, România pentru începerea procesului de reformare a sistemului naţional de pensii prin implementarea Pilonului II, al pensiilor private obligatorii, şi a Pilonului III, al pensiilor private facultative. Jose Pinera a participat la o conferinţă de presă organizată în ţara noastră în vederea lansării, în numai câteva zile, a procesului de aderare a contribuabililor la un fond de pensii administrat privat.
Prin acest proces, România va deveni a 31-a ţară care a trecut de la sistemul de pensii de stat, cunoscut sub numele de Pilonul I, la un sistem de pensii private obligatorii, Pilonul II, sau facultative, Pilonul III. Domnul Pinera a ţinut însă să precizeze că, odată ce acest proces a fost demarat, România va trebui să facă o reformă radicală a sistemului, deoarece reformele făcute numai pe jumătate nu funcţionează şi au consecinţe extrem de grave. Pentru aceasta, este nevoie în principal de o abordare coerentă a problemelor şi de o atenţie deosebită acordată etapei de tranziţie dintre cele două sisteme. În opinia sa, o tranziţie de succes depinde de trei factori extrem de importanţi. "În primul rând, regulile trebuie să fie corecte şi clare, pentru a fi înţelese de toată lumea", a explicat acesta, adăugând: "Al doilea element vital este reprezentat de provocarea educaţională, de informarea corectă şi eficientă a publiclui." Referitor la cel de-al treilea factor, Jose Pinera a subliniat că oamenii trebuie să înţeleagă că este vorba de o tranziţie financiară, nu economică. "Schimbarea sistemului de pensii se numără printre singurele tipuri de reforme care nu generează costuri în economie", a precizat Pinera.
Cu toate acestea, Jose Pinera a mai spus că "sistemul privat de pensii nu oferă aceleaşi rezultate în toate cazurile, însă chiar şi pragul de 2% (n.red - din cuantumul contribuţiei sociale plătite la stat) este un mare pas înainte". Referindu-se şi la experienţa implementării sistemului de pensii private în Chile, Pinera a atras atenţia că primii ani vor fi cruciali pentru succesul programului, principalele obiective pe care autorităţile române trebuie să le aibă în vedere fiind un sistem eficient de colectare a contribuţiilor şi mai ales o comisie de supraveghere formată din specialişti de top, care să asigure un nivel maxim de transparenţă şi securitate al procesului.
În final, Jose Pinera a atras atenţia că românii se pensionează prea devreme, ceea ce este inacceptabil, în opinia sa, într-o economie emergentă. "Trebuie să lucraţi mai mult şi să câştigaţi mai mult, pentru a putea economisi mai mult", a declarat acesta, parafrazând îndemnul preşedintelui francez Nicolas Sarkozy.