ECOTIC: Studiul UNITAR arată că 7,3 miliarde de jucării electrice sunt debarasate anual

T.B.
Companii / 12 octombrie 2023

ECOTIC: Studiul UNITAR arată că 7,3 miliarde de jucării electrice sunt debarasate anual

Ziua Internaţională a Deşeurilor Electrice se sărbătoreşte anual, pe 14 octombrie, având drept scop conştientizarea populaţiei în ceea ce priveşte identificarea soluţiilor de predare spre reciclare a echipamentelor electrice care nu mai pot fi recondiţionate sau utilizate, se arată într-un comunicat al ECOTIC, remis redacţiei. Sloganul de anul acesta este "'Predă spre reciclare tot ce funcţionează cu baterii sau conectat la priză!'' şi se concentrează pe deşeuri electrice considerate invizibile, acestea fiind obiecte care nu sunt recunoscute de către consumatori drept echipamente electrice şi, în consecinţă, ajung să nu fie predate corect, spre reciclare, destinaţia lor fiind de cele mai multe ori groapa de gunoi, potrivit sursei citate. În fiecare an, aproape 1/6 din întreaga cantitate de deşeuri echipamente electrice generate sunt cabluri, jucării electrice, unelte electrice, ţigări electrice, stick-uri USB şi alte tipuri de deşeuri cu componentă electrică care, de cele mai multe ori, nu ajung pe fluxul de reciclare deoarece populaţia nu le consideră deşeuri electrice sau nu ştie unde trebuie să se debaraseze de ele, se mai arată în comunicat.

Un studiu UNITAR relevă că aproximativ 7,3 miliarde de jucării electrice sunt debarasate anual, aceasta însemnând câte o jucărie pentru fiecare persoană de pe Pământ, informează organizaţia. Tot în cadrul studiului, s-a descoperit că 950 de milioane de kg de cabluri au fost generate ca deşeuri în 2022, destul pentru a încercui planeta de 107 ori, transmite sursa citată. De asemenea, cablurile conţin cupru, o resursă valoroasă din categoria materiilor prime de importanţă critică, esenţiale pentru tranziţia verde şi pentru producţia de noi echipamente electrice, potrivit comunicatului. Astfel, când deşeurile electrice nu ajung la reciclare, aceste resurse sunt irosite, conform sursei menţionate.

ECOTIC, prima organizaţie de transfer de responsabilităţi în managementul deşeurilor electrice şi electronice (DEEE) în România, a colectat în cei 17 ani de activitate peste 340 000 de tone DEEE, contribuind astfel la economia circulară prin reintroducerea în circuit a peste 150 000 de tone de fier, 46 000 de tone de plastic, 6000 de tone de cupru şi, totodată, a prevenit răspândirea in atmosfera a unor substanţe periculoase, precum 128 de tone de freon şi 7 tone de pulbere luminoforă (care se găseşte în televizoarele cu tub CRT), informează organizaţia.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Deşeurilor Electrice de anul acesta, ECOTIC desfăşoară o amplă campanie de comunicare online, pe canalele proprii de social media, inclusiv un material video de tip vox pop în care persoane din diverse ţări, inclusiv din România, au fost rugate să identifice echipamentele electrice dintr-o serie de obiecte prezentate, potrivit comunicatului.

Cu acest prilej, o serie de companii s-au alăturat demersului ECOTIC de conştientizare desfăşurând acţiuni de informare şi de colectare spre reciclare a deşeurilor electrice pentru angajaţii proprii, conform sursei citate. Pe 11 octombrie, 16 reprezentanţi ai producătorilor afiliaţi ECOTIC au avut ocazia să vadă cum se reciclează deşeurile electrice în România la fabrica Green WEEE de la Buzău, menţionează organizaţia.

De asemenea, ECOTIC va desfăşura o serie de campanii locale de colectare a deşeurilor electrice, în cadrul progamului Oraşe Curate în: Braşov (14-15 octombrie), Slănic (16-17 octombrie), Giurgiu (17 -21 octombrie), Voluntari (16-21 octombrie), precum şi campania Staţia de Reciclare (13 -15 octombrie) la DN1Value Centre, Baloteşti, unde va fi prezentă Caravana ECOTIC şi unde vor avea loc ateliere de eco educaţie pentru cei mici, se mai arată în comunicat.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb