EDF, E.ON, "Enel", CEZ şi RWE - rivali în cursa pentru o centrală nucleară din Bulgaria

AV
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 iulie 2007

EDF, E.ON, "Enel", CEZ şi RWE - rivali în cursa pentru o centrală nucleară din Bulgaria

Compania energetică franceză "Electricité de France" SA (EDF), cea mai mare din Europa, şi E.ON AG, cel mai mare furnizor de utilităţi din Germania, alături de alte nume mari din domeniu, sunt rivali în cursa pentru achiziţia unei cote dintr-o societate mixtă din Bulgaria, care va administra o centrală nucleară în această ţară. Proiectul are o valoare de 5,4 miliarde de dolari.

"National Electricity" Co. din Bulgaria, companie de stat producătoare de utilităţi, a anunţat că şase societăţi au depus oferte pentru 49% din "Belene Power" Co., compania care va supraveghea construcţia şi administrarea uzinei de pe Dunăre. Uzina va fi construită de "Atomstroy-export" din Rusia.

"National Electricity" va purta negocieri cu ofertanţii, printre care se mai numără companiile "Electrabel" SA din Belgia, "Enel" SpA Italia, CEZ AS din Cehia şi RWE AG din Germania.

Alte patru părţi sunt interesate de achiziţia a 25% sau mai puţin din acest proiect, astfel că ele vor fi invitate să se alăture licitaţiei după ce se va finaliza prima rundă, au declarat oficialii "National Electricity", compania care va avea 51% din societatea mixtă.

Ofertanţii pentru cota mai mică sunt: "Endesa" SA, cea mai mare companie energetică din Spania, "Aare-Tessin AG fuer Elektrizitaet", cel mai mare furnizor de utilităţi din Elveţia, "Elektrizitaets-Gesellschaft Laufenburg" AG, a treia companie energetică din Elveţia, şi divizia bulgară a "Cumerio" NV, procesator de cupru cu sediul în Bruxelles.

"Atomstroyexport", împreună cu "Areva" SA din Franţa, cel mai mare producător mondial de reactoare nucleare, şi "Siemens" AG din Germania, vor construi două reac-toare nucleare de 1.000 megawaţi în localitatea Belene, conform proiectului mai sus amintit. Uzina este programată să devină operaţională în 2013.

"National Electricity" a angajat banca de investiţii "BNP Paribas" SA, cea mai mare din Franţa după valoarea de piaţă, pentru contractarea unui credit de 250 milioane de euro (337 milioane de dolari) pentru finanţarea cons-trucţiei centralei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb