EDIŢIE SPECIALĂ DEDICATĂ ZILEI NAŢIONALE A ROMÂNIEI - ÎNTÂI DECEMBRIE/ RENATE WEBER, AVOCATUL POPORULUI: "Copiii au fost abandonaţi de un sistem de educaţie care nu a fost gândit bine pentru pandemie"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 1 decembrie 2020

Renate Weber

Renate Weber

La 1 decembrie 2020 înregistrăm plusuri şi minusuri cu privire la starea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor aşa cum sunt ele stipulate în Constituţie, a declarat, pentru ziarul BURSA, Renate Weber, Avocatul Poporului.

"Poate că lucrurile, care ar fi trebuit să aibă o evoluţie firească, în sus, au fost lovite dintr-odată de apariţia acestei pandemii, care a dat multe peste cap. Când spun acest lucru, vorbesc şi despre drepturi şi libertăţi politice - pentru că vedeţi cât de mult au fost restricţionate unele din ele: de la libertatea de expresie la libertatea de a demonstra, la libertatea de mişcare, la libertate. Aşa a decis chiar şi Curtea Constituţională când era vorba despre internările acelea forţate", ne-a spus Avocatul Poporului.

Domnia sa a menţionat că în această perioadă au fost înregistrate şi restrângeri îngrijorătoare ale libertăţilor economice şi sociale.

"La această instituţie am primit, dincolo de sute şi mii de petiţii pe primele libertăţi despre care v-am vorbit, alte sute de petiţii de la oameni care nu mai înţelegeau nimic din legislaţie. Legislaţia se schimba şi de două ori pe săptămână. Am primit petiţii cu privire la calculul concediilor medicale, calculul zilelor de lucru, calculul zilelor de telemuncă. Dar, repet, este vorba despre lucruri care se schimbau la nivel legislativ cu o viteză de care nici noi nu puteam aproape să ţinem pasul. Mă rog, noi sigur că îl ţineam, dar oamenii de rând poate, de multe ori, nu", a precizat Renate Weber.

Cu toate acestea cele mai multe încălcări în domeniul drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti au fost constatate de funcţionarii Avocatului Poporului în legătură cu acordarea serviciilor medicale şi cu educaţia. a Renate Weber ne-a declarat: "Este vorba tot mai mult despre persoane care ni se plâng de lipsa unei asistenţe medicale fireşti, fie că este nespecializată - în sensul de medici de familie, fie că este specializată - în sensul de medici specialişti. În Româ­nia, în acest moment, există foarte multe localităţi - mai ales în zona rurală - unde nu există niciun medic de familie şi unde oamenii, care au nevoie de o minimă asistenţă, nu o primesc deşi ei contribuie la bugetul asigurărilor de sănătate. O altă problemă o reprezintă în această perioadă asigurarea asistenţei specializate. Noi am făcut, de la începutul acestei pandemii, din perioada stării de urgenţă, adrese peste adrese, anchete şi am solicitat clar să se acorde tratamentul necesar sau investigaţiile să se facă la timp pentru cei care sunt bolnavi de cancer, pentru cei care au alte maladii care şi aşa sunt mai dificile. Din păcate, nu facem decât să contabilizăm plângerile persoanelor care sunt în astfel de situaţii. Am văzut că mai nou avem plângeri şi de la asociaţiile bolnavilor de astfel de maladii. Deci, din punctul acesta de vedere, cred că ne confruntăm cu o chestiune privind nerespectarea drep­turilor în raport cu aceste servicii de sănătate la care persoana este îndreptăţită. Constituţia României nu vorbeşte despre dreptul la sănătate, ci despre dreptul de a primi servicii de sănătate, inclusiv prin intermediul spitalelor publice care trebuie să ofere servicii de foarte bună calitate".

În privinţa accesului la sistemul de educaţie, Avocatul Poporului sus­ţine că sunt zeci de mii de elevi care nu pot participa încă la educaţia online stabilită de Guvern în timpul pandemiei: "O altă problemă este - evident, nu spun o noutate - chestiunea dreptului la educaţie, pe care îl vedem tot mai mult restricţionat. Din păcate, la finalul acestei pandemii, mă tem că vom avea zeci de mii de copii al căror drept la educaţie cumva a fost pus între paranteze. Învăţământul acesta online poate să aibă şi avantaje, dacă este făcut între nişte limite, dar nu dacă el se substituie cu totul învăţământului acela faţă în faţă. Nu mai vorbesc despre faptul că există în România câteva mii de copii, care nici astăzi nu au acces la tablete şi care chiar nu pot participa la învăţământul online. În cazul lor, noi nu mai vorbim de abandonul şcolar pe care copiii îl fac, ci despre faptul că au fost abandonaţi ei de un sistem de educaţie care nu a fost gândit bine pentru această perioadă de pandemie. Sigur că lucrurile sunt îngrijorătoare pentru că, din punctul meu de vedere, pentru o naţiune educaţia şi sănătatea sunt pilonii fundamentali".

Domnia sa a mai spus că, dacă ne gândim că această criză din sănătate, ea are repercusiuni asupra economiei şi, deci, produce o criză economică. Evident, acest lucru va însemna şi o criză socială, în opinia avocatului: "Mă tem că puterea de cumpărare va scădea foarte mult şi vom fi într-un fel de cerc vicios. Puterea de cumpărare scade, oamenii apelează şi mai puţin la o hrană sănătoasă, sănătatea lor se deteriorează, au mai puţin acces la serviciile de sănătate. Cred sincer că Guvernul trebuie neapărat să aibă deja strategii pentru perioada post-pandemie, tocmai pentru ca lucrurile acestea să se poată schimba în bine într-un timp cât mai rapid".

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Dna, este 1 Decembrie! Lasa-ne! Reprezinti prin Tăriceanu, mai puțin de 1%! Nu ești reprezentativă si astăzi nu doream sa-ti văd figura!

    1. Spre deosebire de tine, eu vreau să aflu și alte păreri, pentru că adevărul este întotdeauna undeva la mijloc. Crezi cumva că tu sau cei pe care îi susții sunt deținătorii adevărului absolut? Sunt simpatizant și votant de dreapta, dar asta nu înseamnă că trebuie să îmi închid urechea la ce spune stânga. Trebuie să ascult, să discern, pentru că altfel nu m-aș deosebi cu nimic de simpatizanții și votanții lui Hitler sau ai lui Ceaușescu.

      A fi liberal ( și eu sunt ) nu înseamnă a fi prost ! Sper să nu se repete situația din1996 că seamănă:

      după sinistrul Ciorbea vine acum această Madam a lui Tăriceanu  

      la CCR sunt tot ei pesedeii  

      la Consiliul le legislativ pus Iordache  

      la Curtea de Conturi puși Sârbu socrul lui Ponta si senatori Badalau  

      toți banii țării cheltuiti până la venirea lui Orban iar acum cer mărirea alocațiilor, pensiilor si blochează în Parlament totul

      O fi bine? 

      Liberal. Daca esti liberal ar trebui sa stii ca LIBERTATEA de a avea pareri, argumentate , mai ales , este cea mai importanta pentru noi, liberalii liberali. Daca esti liberal pentru privilegiile pe care ti le da statutul de partizan liberal, stai cu ele si lasa-i pe ceilalti sa gandeasca!

      Esti liberalul lui Tăriceanu. Acum înțeleg.

    Mă bucur că se conștientizează teme din societatea românească.

    Ideea e ce facem? 

    Ne focusăm pe aceste priorități sau pe altele gen Dragnea?

    Că și instituție. 

    1. Știi care sunt atribuțiile Avocatului Poporului? Dacă nu, citește legea de organizare și funcționare a instituției și pe urmă scrieți aici inepțiile.

    In Casa Poporului nu stă poporul.

    Casa Poporului avea si ea nevoie de un Avocat al Poporului care face doar figurație pe banii poporului dar fiind numiți politic ..." cine plătește comandă lăutarii" .

    Avocații câștigă foarte bine de pe urma infractorilor nu a oamenilor cinstiți și nedreptățiți. 

    Sunt mulți prosti care nu înțeleg că Avocatul poporului, ca instituție, este ultimul bastion in fata hitlerismului reprezentat de Iohannis și gașca lui de locotenenți siniștri vânduți unor puteri și interese străine oculte care au înrobit Romania și au pus-o pe tava intereselor vestului.

    1. Un om sănătos vede o lume sănătoasă .

      Tu dacă vezi mulți proști cum a văzut Iliescu mulți teroriști care îl atacau cum ți se pare ? 

    o actrita cabotina.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb