EDITORIAL Singurătatea marinarului de cursă lungă

Cristian Pirvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 30 martie 2007

Cristian Pirvulescu

Că Traian Băsescu e izolat politic e un truism, că e vânat cu meticulozitate de numeroşii săi adversari e de mai multă vreme evident, dar preşedintele rămâne şi din ce în ce mai singur. Consilierii săi pleacă unul după altul. Dintre consilierii cu care a început aventura sa prezidenţială nu a mai rămas niciunul. Dacă primul care a părăsit grupul, Vasile Blaga, a fost propulsat ministru de interne, Claudiu Săftoiu a fost numit la SIE, iar penultimul, Theodor Stolojan, a creat un partid de sprijin prezidenţial, ceilalţi au părăsit Palatul Cotroceni din alte cauze. Cel mai des au fost invocate motivele de sănătate, dar incompatibilitatea de personalitate şi stilul de lucru al preşedintelui au fost sugerate de unii ca fiind temeiurile reale ale demisiilor repetate. Ultima în ordine cronologică, anunţata demisie a Adrianei Săftoiu are o semnificaţie deosebită. Nu doar pentru că părăsind astfel Administraţia Prezidenţială, Adriana Săftoiu încheie un ciclu din mandatul prezidenţial al lui Traian Băsescu, ci pentru că după acest moment preşedintele rămâne singur. Ceilalţi consilieri prezidenţiali sau de stat, foarte probabil buni profesionişti, nu au fost apropiaţi lui Traian Băsescu. Ori, în circumstanţele date, când suspendarea ar putea fi votată chiar săptămâna viitoare, iar referendumul de revocare ar putea fi convocat în patru săptămâni, preşedintele avea nevoie la fel de mult ca de expertiza specialiştilor şi de sfaturile cuiva apropiat. Dar dacă Adriana Săftoiu nu mai era, de fapt, cineva apropiat?

Poate că cea mai importantă şi cea mai apropiată dintre vechii colaboratori ai lui Traian Băsescu nu are nevoie - cum lasă să se înţeleagă o agenţie de presă că ar fi spus la întâlnirea lămuritoare de joi dimineaţă din biroul său cu jurnaliştii - de "ţapi ispăşitori" pentru a-şi găsi alibiuri pentru demisie, dar prin atitudinea şi atmosfera sugerate de reflecţiile sale, Adriana Săftoiu apare mai degrabă ca victimă a unei cabale. Căci gestul său, mai ales în acest moment, cel mai dificil pentru Traian Băsescu, poate fi orice, dar nu şi "o demisie dintr-o funcţie administrativă". Consilierii preşedintelui nu sunt funcţionari publici, ci politici, dar Adriana Săftoiu, după o relaţie profesională şi umană de un deceniu cu Traian Băsescu, devenise mai mult decât membrul unei echipe, a fost animatoarea grupului. Odată cu retragerea ei, Traian Băsescu va rămâne stingher. Şi nu doar relaţia sa cu presa, şi aşa deteriorată, se va resimţi.

Deciziile oamenilor politici, nu numai cele formale, ce necesită expertiză, ci mai ales cele strategice sau tactice depind în foarte mare măsură de influenţa consilierilor. S-a speculat deja mult în presa românească despre rolul consilierilor, în special al celor străini care gravitează în jurul lui Călin Popescu Tăriceanu din ultimele luni, ca şi al celor ce au lucrat pentru Adrian Năstase. Chiar şi Traian Băsescu, un politician greu de consiliat, a profitat din plin de sfaturile diferiţilor săi consilieri, dar cel mai mult a contat tocmai cea care îl părăseşte acum. Probabil locul, nu doar cel al consilierului prezidenţial sau al purtătorului de cuvânt, ci şi al sfătuitorului, nu va rămâne gol. Cineva va profita de situaţie, dacă nu a provocat-o chiar. Căderea lui Claudiu Săftoiu, nejustificată de nimic din declaraţiile sale în faţa Comisiei Voiculescu arăta deja că Traian Băsescu s-ar putea află sub alte influenţe. Dar ale cui? Deşi zvonurile curg, nimic nu e clar. Iar echivocul care plana de ceva vreme a devenit şi mai mare.

Poate că soarta marinarilor e să rămână singuri pe timpul lungilor lor voiaje trans-oceanice. Însă, Traian Băsescu nu mai e marinar. Iar pentru un preşedinte, singurătatea e riscantă.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb