EDUCAŢIE An şcolar nou, probleme organizatorice vechi

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Cultură / 10 septembrie 2018

An şcolar nou, probleme organizatorice vechi

Astăzi începe un nou an şcolar. Există entuziasm, la cei mai mici elevi, dar şi multă teamă de posibilile schimbări, la cei mai mari. În continuare sunt probleme cu avizele de la ISU, cu toaletele (în ciuda unor programe demarate încă din primăvară), cu manualele (acum sunt noi şi suficiente, dar sunt pline de greşeli), cu dotarea şcolilor şi chiar cu accesul la apă curentă. Oficialii din minister spun că s-au făcut mulţi paşi mari înainte, părinţii, elevii şi o parte dintre profesori susţin că se bate pasul pe loc.

La prezentarea bilanţului pentru primele şase luni de mandat, actualul ministru, Valentin Popa, a insistat pe realizări, deşi aproape că a fost obligat să enumere şi lucruri mai puţin plăcute: "Facem o prezentare a marilor realizări ale ministerului nostru. Primul subiect este şi prima măsură din programul de guvernare, şi anume asigurarea unui cadru legislativ, o nouă lege a Educaţiei. Au fost trei luni de dezbateri intense, am observat şi interesul participanţilor pentru dezbateri, chiar am fost plăcut surprins, nu au vrut deloc pauză. Am încercat să analizăm statusul actual al sistemului. Domeniile cheie de intervenţie, în care ne vom concentra să stabilim şi problemele, dar şi soluţiile, sunt cercetarea, evaluarea, formarea cadrelor didactice, finanţarea, curriculumul. S-a discutat câte ore să fie pe săptămână, cum să arate programele, planurile cadru, paradigma mai multe discipline-mai puţine discipline. Vom avea o soluţie în toamnă la această problemă. (...) Un subiect extrem de mediatizat şi care sunt sigur că va fi reluat la începutul anului şcolar este cel legat de unităţile şcolare care nu au grupuri sanitare. Am făcut un inventar la începutul anului şi există 2.219 unităţi de învăţământ fără apă şi canalizare. 863 sunt deja incluse în diverse proiecte de finanţare. Pentru restul propunem un program naţional. (...) Avem şi un proiect centrat pe elev şi pe profesor. Sunt propuse 200.000 de burse în valoa­re de 2.000 de lei pentru elevii cu mai puţin de 10 absenţe. Pentru profesori, aceştia vor fi plătiţi cu 112 lei/oră la care se adaugă spor de mobilitate de 20 la sută. Va există şi o componentă de investiţii, 1.300 de şcoli gimnaziale vor primi pachete educaţionale pentru laboratoare, hărţi, materiale sportive, tehnică IT sau mobilier. Vor putea fi decontate şi activităţi din cadrul Săptămânii altfel, precum bilete la spectacole. În medie, fiecare unitate şcolară va primi pentru aceste pachete 24.000 de euro". Minis­trul a mai enumerat printre realizări creşterea salariilor profesorilor, creşterea tarifelor nete pentru evaluatorii şi cadrele didactice implicate în organizarea examenului de Evaluare Naţională şi plata profesorilor implicaţi în organizarea olimpiadelor, modificarea metodologiei acordării gradaţiilor de merit prin creşterea punctajelor pentru unele criterii de evaluare şi proiectele privind pregătirea cadrelor didactice.

Legat de o problemă mai veche a şcolilor autohtone, luna trecută, Preşedintele PMP Eugen Tomac spunea că i-a solicitat ministrului Educaţiei, Valentin Popa, să îi prezinte situaţia unităţilor de învăţământ care deţin sau nu autorizaţii pentru stingerea incendiilor: "I-am cerut domnului minis­tru Popa să îmi prezinte situaţia instituţiilor de învăţământ cu privire la avizele privind prevenirea şi stingerea incendiilor, acele autorizaţii ISU. (...) Aveţi un răspuns primit de la ministrul Valentin Popa care sună aşa: aproximativ 3.109 clădiri care aparţin unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat deţin autorizaţie PSI, respectiv privind prevenirea şi stingerea incendiilor, 16.129 de clădiri nu fac obiectul autorizării, iar 8.195 de clădiri nu au autorizaţie PSI. Cam aşa se preocupă partidul-stat de educaţie la ora actuală".

Printre atâtea realizări şi nerealizări există şi o certitudine: astăzi începe şcoala!

Structura anului şcolar 2018-2019 cuprinde: semestrul I, în perioada 10 septembrie 2018 - 1 februarie 2019; semestrul al II-lea, în perioada 11 februarie 2019 - 14 iunie 2019. Vacanţele sunt programate astfel: vacanţa de iarnă - 22 decembrie 2018 - 13 ianuarie 2019; vacanţă intersemestrială - 2 - 10 februarie 2019; vacanţa de primăvară - 20 aprilie - 5 mai 2019; vacanţa de vară - 15 iunie - 15 septembrie 2019.

Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de o vacanţă în săptămâna 27 octombrie - 4 noiembrie 2018. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 7 iunie 2019.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb