EFECTELE PREŢURILOR MARI: AIE şi-a redus din nou estimările pentru cererea mondială de ţiţei

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 martie 2008

Cotaţia petrolului, aproape de 110 dolari/baril

Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) şi-a redus din nou estimările privind cererea mondială de ţiţei în 2008, considerând că preţul mare de pe piaţa de profil (de peste 100 de dolari barilul) va determina încetinirea expansiunii economiei mondiale, respectiv reducerea consumului.

AIE şi-a redus cu 80.000 de barili pe zi estimările pentru cererea mondială din 2008, la 87,54 milioane de barili pe zi, potrivit raportului lunar publicat ieri. Estimarea pentru creşterea cererii este de 2%.

Pentru primul trimestru din acest an, AIE anticipează o cerere mondială de petrol de 87,96 milioane de barili pe zi - aproape similară celei preconizate în raportul de luna trecută.

Specialiştii AIE declară: "Preţurile mari şi creşterea slabă a economiei reduc cererea de petrol în ţările indus­trializate". În plus, cei de la AIE spun că sistemul financiar mondial încă se confruntă cu dificultăţi, ceea ce se resimte pe segmentul consumului.

"Suntem în era preţurilor mari şi, dacă privim la preţul actual, de peste 100 de dolari barilul de ţiţei, trebuie să înţelegem că aceste cotaţii nu vor mai reveni la nivelurile înregistrate în prima parte a deceniului", concluzionează raportul AIE.

Reducerea previziunilor din raportul recent este inferioară celei operate de AIE în raportul precedent: circa 200.000 de barili pe zi.

Ieri, preţul petrolului a atins un nou record maxim al tuturor timpurilor, depăşind 109 dolari barilul la New York. Creşterea a fost determinată de deprecierea dolarului până la un nou minim istoric (1,5489 unităţi/euro). Petrolul brut cu livrare în luna aprilie a înregistrat preţul maxim de 109,72 dolari/baril în sesiunea electronică de la New York Mercantile Exchange, după care, la ora 10:22 a.m., a scăzut la 106,86 dolari/baril, odată cu redresarea cursului dolarului faţă de euro. Acest din urmă preţ este cu 1,04 dolari (1%) mai mic decât cel din ziua precedentă.

La ICE Futures Europe din Londra, cotaţia petrolului Brent cu livrare în aprilie a atins, de asemenea, un nou maxim al tuturor timpurilor: 105,82 dolari/baril. Ulterior, preţul a fost de 103,40 dolari/baril, în scădere cu 76 de cenţi dolari (0,7%) faţă de prima zi a săptămânii curente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb