Un procent de 43% dintre respondenţii la studiul Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) refuză să mai cumpere sau să mai consume carne de pui din comerţ, în urma scandalului în care a fost implicată firma "Avicola" Călăraşi, se arată într-un comunicat IRES, citat de sursele de presă.
De asemenea, 26% dintre participanţii la studiu au declarat că şi-au sporit atenţia la cumpărături.
Dintre cei 87% dintre respondenţi care au auzit de firma Avicola Călăraşi, peste 40% spun că au consumat produse ale acestui producător, iar gradul de încredere în produse este mai degrabă scăzut, cel mai probabil, recentele evenimente fiind cele care stau la baza acestor rezultate, conform sursei citate.
Totodată, 53% dintre respondenţii care au auzit de Avicola Călăraşi declară că au puţină şi foarte puţină încredere în produsele din carne de pui ale acestui producător, iar 28% au încredere multă şi foarte multă.
Potrivit studiului, 44% dintre participanţii la sondaj sunt convinşi că, într-adevăr, carnea era "alterată", în timp ce o treime crede contrariul.
Inspectorii sanitar-veterinari suceveni au pus la începutul săptămânii sub sechestru aproximativ 3,7 tone de carne de pui de la "Avicola" Călăraşi, fiind suspectată de a fi neconformă. De asemenea, o tulpină bacteriană a fost descoperită în urma analizelor efectuate de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova pe un lot de carne de pui provenind de la Avicola Călăraşi şi care a fost retrasă de la comercializare în judeţ, autorităţile afirmând că deocamdată nu se poate spune cu exactitate dacă este vorba despre salmonela.
Scandalul a pornit în urma deciziei retailerului Selgros de a retrage din magazinele din Capitală şi Braşov carnea provenită de la producătorul Avicola Călăraşi.