Efectele scumpirii gazelor asupra profiturilor la îngrăşăminte

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 iunie 2008

Efectele scumpirii gazelor asupra profiturilor la îngrăşăminte

Corecţii de iunie pentru acţiunile producătorilor de îngrăşăminte de la BVB

Cotaţiile acţiunilor emise de companiile de îngrăşăminte chimice de la Bursa de Valori Bucureşti ("Azomureş" Târgu Mureş - AZO, "Amonil" Slobozia - AMO şi "Oltchim" Râmnicu Vâlcea -OLT) au înregistrat, în decursul lunii mai, creşteri spectaculoase. În ultima vreme, însă, preţurile acţiunilor şi-au mai temperat creşterea şi au înregistrat, în unele cazuri, corecţii, investitorii fiind mulţumiţi cu randamentele "bunicele" obţinute în numai câteva şedinţe.

Astfel, după ce "Euro Trading Chemicals" şi-a lichidat participaţia la "Amonil" (finalul lunii mai), preţul AMO a scăzut cu 18,65%, ajungând la 0,0789 lei/acţiune (în şedinţa bursieră de miercuri). Precizăm că acţiunile AMO s-au scumpit cu 67,24% între 5 şi 30 mai.

Titlurile AZO s-au ieftinit numai cu 1,42% luna aceasta, ajungând la 0,6900 lei/acţiune (pe 17 iunie), după ce preţul lor urcase cu 284,6% în luna mai.

Cotaţia OLT a coborât şi ea cu 23,41%, de la sfârşitul lunii mai, când atinsese preţul de închidere de 1,26 lei/titlu, la 0,9650 lei/acţiune (miercuri).

Brokerii pun deprecierile de luna aceasta ale companiilor de îngrăşăminte, pe de o parte pe seama anumitor tendinţe ale pieţei, şi, pe de altă parte, pe seama unor factori care individualizează evoluţia fiecărei acţiuni.

Daniel Gavrilă, director executiv la SSIF "Egnatia Securities", consideră că ieftinirea din ultima vreme a acestor acţiuni este normală după asemenea aprecieri, deşi, în opinia sa, preţul acestor titluri este încă subevaluat.

Domnia sa ne-a spus: "După creşterea spectaculoasă a celor trei emitenţi în decursul lunii mai, au apărut şi vânzările investitorilor care cumpăraseră în scop speculativ". Domnul Gavrilă menţionează că s-a putut observa şi prezenţa speculatorilor , care au amplificat volumul şi valoarea zilnică de tranzacţionare, în special pe AMO şi AZO.

"În rândul investitorilor se simte ce-i determină să vândă după ce au înregistrat un randament procentual de două cifre deoarece, de la începutul anului, evoluţia bursei a fost descendentă", ne-a explicat Daniel Gavrilă.

În ceea ce priveşte titlurile "Oltchim" Râmnicu Vâlcea, domnia sa subliniază că majorarea capitalului social de aproximativ 30 de ori ce urmează să se realizeze necesită un efort important din partea acţionarilor."

Directorul "Egnatia Securities" opinează că "deprecierea celor trei titluri nu trebuie des­prinsă nici de contextul internaţional, unde presiunile inflaţioniste sunt tot mai accentuate în ţările dezvoltate, mişcarea aşteptată fiind creşterea dobânzilor de referinţă de către băncile centrale respective (cu efect negativ asupra cotaţiilor bursiere)".

Un factor cheie de influenţă pentru evoluţia celor trei cotaţii îl reprezintă, în opinia analis­tului citat, informaţiile privind creşterea preţului la gazele naturale cu cel puţin 20%, cerută de "E.ON Gaz" România şi "Distrigaz Sud", întrucât gazul metan are o pondere mare în costul de producţie al companiilor de îngrăşăminte.

Daniel Gavrilă atrage, însă, atenţia că, în ultimele două luni, la nivel internaţional, a crescut şi preţul la produsele finite vândute de către "Azomureş" şi "Amonil". Dacă la jumătatea lunii februarie o tonă de uree FOB Marea Neagră costa 320 dolari, la începutul lunii aprilie, preţul ajunsese la 390 dolari. Ulterior, după ce China a dublat taxele de export aplicate produselor chimice de fertilizare, preţurile au crescut brusc, ajungând la jumătatea lunii mai la 630-650 dolari, nivel la care se menţin în continuare.

Ţinând cont de aceste date, directorul "Egnatia Securities" estimează că, pentru cele trei companii, profitul pe trimestrul doi al acestui an va fi superior celui de pe trimestrul întâi, fără a fi afectat într-un mod semnificativ de scumpirea gazelor. Daniel Gavrilă ia în considerare faptul că profiturile importante obţinute de "Azomureş" şi "Amonil" în trimestrul patru din 2007 şi în primele trei luni din 2008 au fost realizate pe o piaţă a îngrăşămintelor lipsită de creşteri impresionante.

În schimb, Bogdan Mortu, broker la "KD Capital Management", consideră că o scumpire a gazelor naturale are un efect negativ asupra profiturilor viitoare ale producătorilor de îngrăşăminte, gazele fiind cea mai importantă materie primă folosită în această industrie. Domnia sa îşi nuanţează, însă, punctul de vedere, menţionând că "marii consumatori au contracte speciale de livrare şi va depinde de fiecare să-şi renegocieze preţurile, în vederea obţinerii unor condiţii avantajoase". Brokerul citat subliniază că "preţul viitor al gazelor naturale este principalul factor care influenţează în prezent cotaţiile companiilor din industria îngrăşămintelor chimice". Domnia sa ia în calcul şi dinamica pieţei de capital autohtonă, previzionând că preţurile acţiunilor celor trei producători de îngraşăminte chimice "se vor corecta în continuare deoarece au fost supra-speculate pe fondul unei pieţe în scădere".

Andreea Ciobanu, responsabil departament analiză la SSIF "Intercapital Invest", coroborează performanţa celor trei cotaţii din luna mai cu rezultatele financiare peste aşteptări obţinute în ultimul trimestru din 2007 şi în primele trei luni din acest an.

Alţi brokeri consideră că activitatea celor trei societăţi este caracterizată de o anumită ciclicitate, ele beneficiind de vânzări mai mari în trimestrul întâi şi trimestrul patru şi exportând în rest cea mai mare parte a producţiei. Aceştia sunt de parere că evoluţia rezultatelor economice viitoare pentru cele trei companii este strâns legată de preţul ureei pe plan mondial.

În prezent, există o serie de factori care antrenează creşterea cererii pentru fertilizatori, şi anume inundaţiile din Statele Unite, politica agricolă a Chinei şi criza alimentară mondială.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb