Efectul razelor gama asupra taxelor BVB

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 februarie 2013

Efectul razelor gama asupra taxelor BVB

Gherguş, Asociaţia Brokerilor: "Majorarea tarifelor fixe se poate justifica statistic şi prin corelaţie cu nivelul exploziilor solare"

Asociaţia Brokerilor şi-a reiterat, ieri, opinia că modificarea tarifelor BVB afectează piaţa de capital locală, prin vocea vicepreşedintelui Nicolae Gherguş, după ce Consiliul Bursei a convocat acţionarii să decidă o nouă politică tarifară.

La finalul anului trecut, Asociaţia Brokerilor a criticat conducerea BVB după ce aceasta a trimis brokerilor un chestionar în care propunea schimbarea sistemului de comisioane pentru a încuraja firmele de brokeraj care intermediază tranzacţii mari.

Nicolae Gherguş ne-a declarat, ieri: "Reiterez opinia Asociaţiei Brokerilor privitoare la aspectele din AGEA BVB ce urmează, că modificarea tarifelor BVB sub justificarea anunţată afectează mediul concurenţial dintre participanţii la piaţă şi va afecta negativ şi pe termen lung, prin creşterea costurilor, accesul la piaţă al investitorilor de retail şi implicit veniturile viitoare ale BVB şi lichiditatea viitoare a pieţei".

Adrian Lupşan, vicepreşedintele BVB, ne-a declarat, miercuri, că modificarea politicii tarifare are ca obiectiv apropierea progresivă, în următorii ani, de practicile din regiune.

Potrivit lui Nicolae Gherguş, Consiliul Director al Asociaţiei Brokerilor a fost invitat, ca urmare a unei promisiuni anterioare de stabilire a unor căi de dialog, la şedinţa Consiliului de Administraţie al BVB chiar în ziua în care s-a votat Convocatorul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor.

Domnia sa ne-a relatat: "A fost, aşa cum se vede, un dialog formal, al «surzilor», în care opiniile exprimate nu au avut niciun ecou. Decizia părea a fi deja luată, aşa cum am intuit, chiar dinainte de chestionarul transmis brokerilor şi independent de rezultatele acestuia. Sugestiile noastre, precum că modificări majore ale status quo-ului actual ar trebui luate sub umbrela unui Plan de Dezvoltare Strategică multianual al Grupului BVB, adoptat de acţionari în AGA, sau privitoare la specificul pieţei româneşti, nu au fost luate în considerare".

Justificările aduse de conducerea BVB au fost catalogate de vicepreşedintele Asociaţiei Brokerilor drept pretexte: "Cu certitudine, atunci când vrei să justifici o măsură economică pe date statis-tice, această ştiinţă îţi oferă întotdeauna posibilitatea de a găsi o jus-tificare. Măsurile de majorare a tarifelor fixe se pot justifica statistic şi prin corelaţie cu nivelul exploziilor solare sau cu volumul culturii de rapiţă. Însă aşa cum le-am precizat, şi costurile noi sugerate de către Depozitarul Central şi cele pe care doreşte să le introducă Bursa de Valori, vor fi transferate direct către investitorii de retail, pentru că nu pot fi internalizate de operatori".

Nicolae Gherguş a mai spus: "Dar actualul Consiliu al BVB, aflat într-o pauză decizională încă din faza de instalare, se găseşte în situaţia de a trebui să justifice acţionarilor care i-au susţinut aceast-ă lipsă de idei şi îşi manifestă competenţa pe un teren fragil al supoziţiilor şi al comparaţiilor arbitrare. Nu se pomeneşte niciunde, sau se ascunde cu desăvîrşire, că toată această orientare către «marii investitori instituţionali străini» va rămâne fără efect absolut în lipsa unei lichidităţi generate pe piaţa regular de către investitorii de retail, cei pe care îi ignoră cu desăvîrşire şi pe seama cărora BVB pare dispusă să îşi testeze experimentele. Evident, nu se pomeneşte nimic despre faptul că aceste cos-turi se vor duce exact către acei 3-4000 de investitori (încă) activi de pe piaţa româneas-că sau despre incapacitatea BVB de a încerca să fie o alternativă la sis-temul bancar".

Tirada de critici a vicepreşedintelui Asociaţiei Brokerilor a continuat: "În România, suntem obişnuiţi ca orice persoană care a băut o bere pe Wallnerstrasse sau a stat de vorbă cu un director adjunct de la London Stock Exchange să devină brusc competent în materie de pieţe financiare, iar cel mai vizibil semn al genialităţii se revarsă prin dorinţa de aliniere la pieţele mari sau, cel puţin, la cele din regiune, fără să pomenească în vreun fel sau să studieze modul în care pieţele acelea au ajuns să devină de invidiat sau la contextul în care acestea funcţionează.

În această situaţie, nu este imposibil să convingi un preşedinte de SIF că, dacă se «aliniază» la bursele din regiune şi votează astfel de măsuri «susţinute statis-tic» în AGA, este pe cale să devină un viitor Lloyd Blankfein de România".

Apel la acţionarii Bursei

Nicolae Gherguş consideră că va fi interesantă poziţia SIF-urilor în AGEA BVB, "ele însele reprezentând un produs specific al României, bun sau rău, însă în orice caz fără corespondent în pieţele externe. "Personal trag un strop de nădejde la o analiză completă a situaţiei din partea acestora", a precizat vicepreşedintele Asociaţiei Brokerilor.

Domnia sa mai atrage atenţia acţionarilor şi asupra cheltuielilor de personal ale BVB, care ar fi crescut în ultima perioadă: "Nu ştiu, pe de altă parte, în contextul scăderii tranzacţiilor şi al previziunilor nu tocmai favorabile, dacă aceste măsuri sunt menite a acoperi costurile survenite cu noile achiziţii de personal la BVB, însă acest aspect nu este de competenţa Asociaţiei Brokerilor, ci de cea a analizei pe care o va face fiecare acţionar în parte, iar Consiliul de Administraţie va trebui să dea socoteală, mai devreme sau mai târziu, şi pentru acest lucru".

Mesaj pentru Consiliul Bursei

Nicolae Gherguş spune că are un mesaj direct pentru conducerea BVB, pe care îl transmite, însă, în nume personal: "Aş dori să transmit Consiliului de Administraţie al BVB că apelul la dialog în afara spaţiului public pe care l-a iterat la şedinţa de care am pomenit, va fi respectat doar atunci când dialogul are caracter sincer şi constructiv, iar rezultatele dialogului nu sunt dinainte stabilite.

Or, prezenţa unui punct pe ordinea de zi a unei şedinţe de CA presupune cel puţin intenţia Preşedintelui de adoptare a acelei decizii, caz în care astfel de dialoguri inutile nu pot cauza decât scăderea competitivităţii şi eficienţei instituţiilor implicate".

Bursa de Valori Bucureşti şi-a convocat acţionarii, pe 13 martie, să decidă asupra noii politici tarifare propusă de conducere, precum şi adoptarea unui nou act constitutiv.

Consiliul Bursei propune introducerea unui tarif fix lunar pentru intermediari şi o cotă variabilă din valoarea transferurilor realizate, aşa cum anunţase încă de la finele anului trecut.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. mai bine îl alegeți pe chelu președinte bvb si va scoate din foame

    astfel nemaireusind sa-mi iau ochii de la Dumneavoastra. Va rog nu ma intelegeti gresit, insa articolele dumneavoastra ma fac sa zambesc tamp cand merg spre cantina si colegii ma intreaba de unde am atatia bani sa obtin aceste stari euforice :-) Trebuie intr-o zi sa asez pe hartie cum viata poate deveni frumoasa daca citesti ziarul Bursa. Vreau sa fac o emisiune pe aceasta tema, pentru a arata oamenilor ca jurnalism de calitate inseamna acest mix care pur si simplu te fascineaza si poate fi redus la cateva cuvinte: COMPETITIVITATE inseamna SENSIBILITATE...Va urez un weekend placut!

    1. Ma bucur ca va aducem zambete, in fiecare zi si ca va gasiti timp sa ne si spuneti asta. Astazi, insa, cred ca domnul Nicolae Ghergus a contribuit mai mult decat mine. Un week-end placut si dumneavoastra!

      si reformuland-o as spune imi mai gasesc timp sa rezolv si afacerile de zi cu zi atunci cand reusesc sa scap de mirajul publicatiei dumneavoastra. Domnul Ghergus are intr-adevar partea sa de "vina", insa titlul atrage musterii. Si inca ceva, poate nu se remarca in peisajul editorial autohton, insa dvs. nu aveti nevoie de pre-titluri ceva STIRE SCHOCK, PRIME-TIME NEWS s.a.m.d. Si uite asa tradandu-va inca un secret trebuie sa marturisesc ca cel mai important lucru este GOOD WILL-ul pe care il aveti, stiut fiind ca in ziua de astazi fara incredere nu poti ajunge prea departe, iar acei autori care publica in ziarul Bursa primesc automat un surplus de incredere, pe langa acest lucru obtinand o eventuala reevaluare a opiniilor asupra domniilor lor de multe ori atenuate de optiunile politice care ii pot bascula din infern catre rai si viceversa, publicatia dvs. inzestrandu-i cu "balastul" necesar pentru a nu se inclina primejdios de mult intr-o parte sau alta in functie de cum bate vantul. Multumesc, felictari si STOCKEXCHANGE NEWS MAKE HAPPY, bineinteles fara ingrediente aflate sub incidenta legilor in vigoare, desi filonul nostru ETNO este de netagaduit :-)

      Domnule Bestea, daca nu v-ati preocupa atat de mult de felul in care scrieti Dvs. si v-ati apleca mai mult asupra continutului articolului, pana si Dvs. ati sesiza problemele reale si grave pe care le ridica Dl. Ghergus.

      Din pacate asta este problema Romaniei si implicit a pietei noastre de capital: toti suntem experti si ne dam cu parerea. 

      Problema ridicata in articol este, din pacate, reala, acuta si ar trebui tratata cu toata seriozitatea de catre toti participantii la piata. 

      In ceea ce va priveste, daca nu va place titlu, puteati sa nu cititi articolul si astfel economiseati din timpul Dvs. si al celorlati cititori (asta daca nu cumva tentatia de adaugare a unor comentarii este mai puternica).

      Inca nu sunt convins care sunt ingredientele aici: superficialitate, narcisism sau cate putin din ambele 

      unii mi-au spus ca as fi hatru, insa cu mana pe inima acest titlu este extraordinar. Nu este nici o doza de exagerare cand am spus ca acesta este jurnalismul de care avem nevoie. Daca vreti dau si in scris la notar ca nu glumesc. Relativ la imagine aveti perfecta dreptate, insa va rog sa observati ca niciodata nu mi-ai asumat rolul de expert pentru ca atunci daca mi-as fi dat cu parerea din aceasta postura vocea mea ar fi avut o anumita rezonanta . Dimpotriva articolul l-am citit pentru ca titlul sau ascundea o promisiune, ceva care trebuia sondat pentru a observa daca asteptarile tale ca o tema va fi dezbatuta si in acest fel adusa in atentia opiniei publice va face sa progresam. La capitolul superficialitate cu parere de rau trebuie sa dau intaietate unor persoane care in ultima perioada si-au linistit excesele de narcisism prin aparitii in studiourile patriei, gandindu-se ca daca sunt activi pe micul ecran drumul spre Hollywood le va fi deschis, in acest scop grabindu-se a le iesi in intampinare celor care prin forta, narcisism, superficialitate au reusit sa cucereasca Hollywoodul si care intorcandu-se in patrie pot fi mandri ca au fost premergatori discursului celui mai cinstit dintre pamantenii originari de pe plaiurile mioritice :-) Va urez un weekend placut si va multumesc pentru abordarea constructiva.

    E un lucru cunoscut ca taxele mari sunt gandite pentru ai impovara pe cei bogati, pe cei mari, pe cei putini. Realitatea a demonstrat "statistic" insa ca ele sunt platite tot de cei saraci, cei mici, cei multi. Cei 3-4.ooo in acest caz. O zi buna domnule director.

    1. Conversatie intre doi angajati ai BVB.

      Primul: Auzi "BRE",ai auzit ca astora de la agentia ANI li sau marit salariile?? 

      Secundul: Da colega ,am auzit si cum sa facem si noi??,ca avem atata de lucrulucru,cei de la ANI cu fondurile europene si noi cu atatia "emitenti noi pe care trebuie sa-i promovam pe bursa. 

      Primul Da ,ai dreptate singura solutie ca sa putem rezolva acest deziderat..multi emitenti pe bursa e sa-i propunem SEFULUI sa marim taxele ...ca apoi vin si salariile.

      Morala ... 

    TAXE MARI=MOARTE SIGURA

    Bravo domnule Ghergus! 

    Sunt mandru ca sunt client la Confidentinvest! 

    Daca ar fi mai multi oameni ca domnul Ghergus, poate ca BVB ar...invia... 

    BVB ESTE DE RASUL LUMII! 

    COMPARATI VOLUMELE SI VALORILE DE TRANZACTIONARE CU CELE DIN UNGARIA-TARA CE O TRAVERSEZI CU DACIA IN NICI 4 ORE SI VETI AFLA CA BVB ESTE O RUSINE NATIONALA! 

    BVB inca isi cauta locul in asa-zisa economie de piata a Romaniei. 

    Pericolul este ca BVB e pe cale sa moara, inainte sa afle care ii este locul intr-o economie de piata adevarata. 

    SI ASTA INCLUSIV SI MAI ALES CU AJUTORUL POLITICIENILOR, MAI ALES "LIBERALI-LAUDAROSUL VOSGANIAN"-CARE SUNT DIN NOU LA GUVERNARE DEGEABA, CA SUNT MAI SOCIALISTI DECAT URMASII PCR=PSD. 

    Multumesc autoarei articolului.

    1. acu mi-a picat si mie fisa. Mi s-a parut simpatic domnul Ghergus atat in poza, cat si in proza, insa cand am citit ca e de la Confident mi-am amintit de listarea cu Uzinele Plopeni, unde chiar se putea face ceva frumos. Chiar vroiam sa zic despre intentie ca a fost remarcabila! Acum stiu listari merg la Confident, brokeraj la IFB si promovare Bursa. In constelatia aceasta suntem imbatibili!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!

      Domnule Bestea,

      Dvs. chiar nu credeti ca ar trebui sa si munciti ceva la serviciul ala?! Stati toata ziua si scrieti pe forumuri. A, de-aia aveti consilieri. Sa muneasca ei. problema e ca nu prea au habar de nimic. 

      draga domnule Anonim,

      caci daca mi-ar fi spus ca stiu sa faca de toate nu erau convingatori, asa cand imi spun ca nu stiu nimic din tot imi dau seama ca sunt sinceri. Trimiteti-mi totusi un C.V. poate gasim o solutie . Cu consideratie, DBA Danger Mouse 

      Am trimis 3 opinii care sau pierdut in ciberspatiu !

      Cititi ultima prezentare a BVB de pe site din luna noiembrie. Profesinalismul CA si DG.

      o sa ma uit si incerc sa imi conturez propria opinie pe care o voi comenta in ziarul inimii mele. Ref. la pozitia de consilier, cred ca ati putea face mai mult in calitate de partener :-) Ramane sa discutam...O seara placuta. P.S. ca sa aveti si dvs. o tema de dezbatut in weekend incercati sa combateti asupra statement trading a celei mai performante companii petroliere din lume, care isi are nucleul preocuparilor in E & P in Austria si Romania (initial in Ungaria, asa cum afirma wirtschaftsblatt.at tot in noiembrie :-))

      Comentariul dv. este atat de "artistic", din categoria "artei ermetice", incat cred ca nici dv. nu intelegeti nimic din el.

      ca doar niste brute suportau fara sa zic nimic cand auf fost implementate taierile salariale bugetare. Arta ermetica trebuie sa-mi explicati cum este, caci ma intereseaza. Iar ceea ce am spus este perfect adevarat, pentru ca domnul Ghergus a facut ceva pentru piata de capital. Am vazut si citit prospectul de emisiune, o bomboana. Exista insa anumiti oameni SERIORSI si cu FONCSII care pretind ca firmele din Romania ar avea nevoie de un discount ca sa vina cei cu tabieturi frumoase sa poata da o oferta. Ce vreti sa va spun in fata ca imi placeti? Dupa aceea il tradez pe amicul meu Dorin. Domnul Ghergus stie cum sa prepare un mic dejun, stiind sa obtina densitatea optimala la cea mai importanta componenta a acestui si anume OUL. Dvs. ce parere aveti in legatura cu aceasta. Dati-i un goagl si introduceti BRUXELLES WACHSTUM apoi sper sa va avem in Clubul Crescatorilor de Pasari Ouatoare, care si in momentul in care li se ia microfonul din mana, ei tot continua sa turuie , constienti fiind ca fara densitate nu exista DEMNITATE. SERVESC PATRIA !

      Sper ca ati lecturat 2012_11_BVB_IR_presentation_en .pdf .DG are poza, prezentare dar nu are NUME.

      Referitor la tema pentru weekend am descoperit legatura - profitabilitatea acelei companii este direct proportionala cu incompetenta guvernului, fiscului si vamii din Romania.  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb