Eforturile CET Govora de a ţine în viaţă Chiech Soda România şi Oltchim

T.T.
Companii / 28 august 2019

Eforturile CET Govora de a ţine în viaţă Chiech Soda România şi Oltchim

Referitor la unele informaţii apărute recent în presă cu privire la majorarea de către CET Govora a preţului aburului industrial livrat către cei doi parteneri Chiech Soda România SA şi Chimcomplex SA Borzeşti (Oltchim SA), Euro Insol, în calitatea să de administrator judiciar a CET Govora face următoarele precizări, potrivit unui comunicat:

"1. Din derularea contractului cu USG/Ciech Soda România, în perioada 2007 - mai 2016, respectiv intrarea în insolvenţă a termocentralei, CET Govora a înregistrat o pierdere de 289.345.889 lei (67.594.128 euro) reprezentând diferenţa între costul de producţie şi preţul de contract.

2. Din derularea contractului cu Oltchim S.A, în perioada 2007 - primele 6 luni ale anului 2016, CET Govora a înregistrat o pierdere de 103.287.481 lei (23.903.748 euro) reprezentând diferenţa între costul de producţie şi preţul de contract. La pierderea suferită de CET Govora din derularea contractului cu Oltchim se adaugă şi suma de 136.899.919 lei, suma înscrisă la masă credală odată cu insolvenţă Oltchim, diminuată prin confirmarea planului de reorganizare al Oltchim, la valoarea de 41.263.662 lei.

3. Astfel, timp de 10 ani, CET Govora a susţinut USG/Ciech Soda România şi Oltchim în procesul de producţie, această fiind permanent defavorizată, livrănd abur industrial sub preţul de cost, chiar şi sub preţul reglementat de ANRE, înregistrând până la intrarea în insolvenţă pierderi din aceste contracte de peste 90 milioane euro.

4. Astăzi, CET Govora foloseşte echipamente (cazane, turbine, mori, instalaţii) care au o vechime de peste 30 de ani fiind uzate fizic şi moral.

5. Pierderea cauzată din relaţiile contractuale cu Chiech Soda România SA şi Oltchim SA a fost de natură a pune în imposibilitate CET Govora de a susţine financiar modernizarea instalaţiilor în vederea conformării acestora la obligaţiile de mediu, fapt ce se reflectă în preţul actual al aburului industrial.

6. Preluarea în anul 2015 de la Complexul Energetic Oltenia a carierelor Panga, Berbesti Vest şi Alunu a condus la necesitatea realizării unui plan amplu de investiţii pentru rezolvarea problemelor transferate odată cu activitatea de minerit. Având în vedere faptul că utilajele de mare capacitate şi circuitele de transport erau într-o stare avansată de uzură fizică şi morală, CET Govora a fost nevoită să facă cheltuieli de aproximativ 150 milioane lei (30 milioane de euro), exceptând cheltuielile salariale şi cu utilităţile, pentru aducerea acestora la paramentrii normali de funcţionare, bani ce ar fi putut fi folosiţi pentru invesţii şi creşterea randamentului centralei.

7. După preluarea carierelor, s-a produs o scăderea treptată a cantităţii de cărbune ce a putut fi exploatat, generată în principal de următoarele cauze:

- alunecările de teren - factor cu acţiune permanentă, specific judeţului Vâlcea, care s-a manifestat anual, culminând cu alunecarea de la Carieră Panga din luna ianuarie 2018, ce a condus la diminuarea producţiei de cărbune de la 653.500 tone în anul 2017, respectiv la 213.000 tone în anul 2018;

- exproprierile de teren, pentru avansul fronturilor de lucru, neefectuate la timp - din cauza numărului mare de dosare de expropiere nefinalizate, precum şi a diverselor cauze care au împiedicat finalizarea, au condus încă din anii 2014 - 2016 la imposibilitatea respectării în totalitate a tehnologiilor de lucru, conform programelor anuale de exploatare;

- epuizarea progresivă a rezervei de cărbune, în special din carierele Panga şi Berbesti Vest, conducând la condiţii defavorabile exploatării prin creşterea raportului steril - cărbune la peste 10 la 1 începând cu anul 2017, fapt ce a dus la creşterea preţului de producţie al cărbunelui.

- alunecarea de teren din data de 23 mai 2019 din cauza precipitaţiilor abundente, ce a produs scoaterea din funcţiune a excavatorului E 01 situat în orizontul productiv al carierei Alunu. În urmă acestui eveniment s-a redus producţia de cărbune a carierelor din cadrul CET Govora cu aproximativ 51%, adică 650.000 tone anual;

8. Evoluţia preţului certificatelor EUA (CO2) a fost extrem de abruptă începând cu anul 2018. Dacă în anii 2016 - 2017 s-au înregistrat valori aproximativ asemănătoare, în jurul a 5 euro/EUÂ, la sfârşitul anului 2018 valoarea acestora a ajuns la 23 Euro/EUÂ, respectiv 30 Euro/EUÂ în 2019.

9. Emisiile de CO2 rezultate din întreagă activitatea a anului 2018 au fost de 1,2 milioane tone, ceea ce a obligat societatea să returneze Autorităţii Competenţe de Mediu (ANPM) până la 30 aplilie 2019 cantitatea de 1,2 milioane certificate EUÂ, echivalentul a 26 milioane Euro (adică aproximativ 123 milioane lei).

10. Costurile conformării aferente anului 2018 au avut impact negativ asupra societăţii afectând derularea programelor privind investiţiile de mediu, retehnologizarilor şi a programelor de mentenanţă, necesare menţinerii capacităţilor de producţie, în condiţiile în care acestea au reprezentat aproximativ 40% din cifra de afaceri a societăţii.

11. CET Govora este obligată să realizeze invesţii pentru conformarea la mediu în vederea continuării activităţii. Pentru conformarea depozitului de zgura şi cenuşă, condiţie obligatorie pentru obţinerea Autorizaţie Integrate de Mediu pentru Cazanul 7, este necesar să se realizeze investiţii în valoare de aproximativ 23,2 milioane lei în următorii 2 ani, astfel încât să fie asigurată capacitatea de depozitare pentru continuarea activităţii centralei.

12. De asemenea, CET Govora are în derulare o investiţie de aprox. 22 milioane de euro pentru desulfurarea cazanelor 5 şi 6, investiţie necesară conformării la cerinţele de mediu.

13. Evenimentul produs în dată de 23.05.2019 în urmă căruia a fost scos din funcţiune excavatorul E 01 situat în orizontul productiv al carierei Alunu, declarat că şi eveniment de forţă majoră, conform Avizului nr. 416/06.06.2019, emis de Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea, a dus la creşterea substanţială a costurilor de producţie a cărbunelui extras din carierele proprii, că urmare a diminuării cu peste 51% a producţiei de cărbune.

14. Cu toate că CET Govora avea posibilitatea să denunţe contractele pe care le avea în derulare imediat după apariţia cazului de forţă majoră, furnizorul de energie termică şi electrică a făcut toate eforturile pentru continuarea livrării aburului şi energiei electrice către Chiech Sodă România Sodă şi Chimcomplex, în scopul continuării relaţiilor comerciale şi implicit pentru salvarea Platformei Chimice Râmnicu Vâlcea.

15. Deşi costurile de producţie au crescut considerabil, afectând întreagă activitate a CET Govora, preţurile actuale la aburul industrial au fost menţinute până în dată de 18.09.2019, perioada în care CET Govora a invitat în repetate rânduri partenerii contractuali în scopul identificării celei mai bune soluţii în ceea ce priveşte schemă de funcţionare şi preţurile pentru aburul industrial care rezultă din această, pentru continuarea relaţiilor comerciale şi după dată de 18.09.2019, dând astfel dovadă de deschidere şi disponibilitate pentru purtarea unui dialog constructiv şi transparent cu partenerii comerciali.

16. Pentru a-şi onora obligaţiile contractuale asumate în relaţiile cu USG/Chiech Sodă România şi Chimcomplex, CET Govora a importat în perioada iunie-august 2019 o cantitate 37.962 de tone de huilă, suportând astfel o cheltuiala suplimentară de 16,335 milioane lei. De asemenea a contractat de la Complexul Energetic Oltenia 175.000 de tone de lignit la o valore totală de 21,65 milioane lei. Mai mult, tot pentru a-şi respectă angajamentele faţă de partenerii contractuali, CET Govora a consumat o cantitate suplimentară de 35.667 mii Nmc de Gaze naturale de la Romgaz în valoare de 43,64 milioane lei.

17. CET Govora a făcut eforturi importante în a livra partenerilor comerciali abur industrial conform contractelor în vigoare, atât în ceea ce priveşte cantitatea cât şi preţul. Menţinerea preţului contractual actual la aburul industrial pune CET Govora în imposibilitate de plata şi în stare de faliment. Acesta este motivul pentru care CET Govora a invitat reprezentanţii Chicomplex şi Chiech Sodă România la o renergociere a contractului, în condiţii de renatbilitate minimă şi pentru CET Govora.

18. Cet Govora a pus la dispoziţia reprezentanţilor Chicomplex şi Chiech Sodă România modul de fundamentare al preţului precum şi propunerile CET Govora de continuare a relaţiilor contractuale cu cei doi parteneri. De asemenea, administratorul judiciar a prezentat în cadrul rapoartelor lunare depuse la judecătorul-sindic şi comunicate creditorilor situaţia reală a activităţii CET Govora, cu menţiunea că aceste rapoarte sunt publice şi pot fi accesate de orice persoană interesată.

19. Încă de la deschiderea procedurii insolvenţei CET Govora din dată de 09.05.2016, administratorul judiciar Euro Insol a implementat toate măsurile necesare funcţionarii CET Govora, astfel încât să asigure coexistenţa partenerilor de pe Platforma Chimică Rm. Vâlcea. Avem convingerea că relaţiile contractuale cu Ciech Sodă România precum şi cu Chimcomplex Borzeşti - Sucursala Rm. Vâlcea vor continuă şi după dată de 18.09.2019, atâta timp cât toate părţile implicate participa la negocieri cu bună-credinţă."

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu aveti nici-o vina de situatia in care se afla CET Govora.Din pacate este vorba si de termoficarea orasului Rm Valcea,de care nu pomeniti nimic.Este rezultatul ca de 30 de ani factorii de decizie si responsabili, au uitat ca in tara asta mai exista si cogenerare/termoficare, poate nu intamplator .Oare de ce pentru OLTCHIM sa dat ajutor de stat si pentru CET Govora nu se poate ? Nici-un gurvern nu isi va asuma raspunderea sa reorganizeze sectorul de productie al energiei electrice si termice si dau din gura cu mixul de energie.Din explicatiile dvs inteleg ca sunteti in faliment ,sper sa inteleg gresit.Situatia este foarte grava si nu cred ca o puteti rezolva.

    1. Buna Marian Gírloiu?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb