Egiptul, ţară care se confruntă cu o gravă criză economică şi cu tulburări sociale, a obţinut vineri de la Fondul Monetar Internţaional (FMI) un împrumut pe trei ani de 12 miliarde de dolari, în schimbul unor reforme nepopulare, din care unele au fost implementate deja, relatează publicaţia franceză Le Figaro, citată de news.ro.
Acordul a fost aprobat vineri de boardul FMI şi prevede ca prima tranşă, de 2,7 miliarde dolari, să fie plătită imediat.
Guvernul preşedintelui Abdel Fattah al-Sissi s-a angajat la scăderea drastică a subvenţiilor din bugetul public, măsură care a generat deja creşterea puternică a preţurilor carburanţilor la pompă.
Autorităţile egiptene au acceptat, de asemenea, să lase liber cursul monedei naţionale şi să introducă o taxă pe valoarea adăugată (TVA), care ar putea majora semnificativ costul vieţii într-o ţară în care majoritatea covârşitoare a populaţiei trăieşte în sărăcie.
Totuşi, cel puţin într-o primă fază, TVA nu se va aplica pentru produse de primă necesitate precum pâinea.
Confruntat cu nemulţumirea tot mai mare a populaţiei egiptene, preşedintele al-Sissi a apărat reformele, pe care le-a caracterizat ca fiind "dificile, dar inevitabile".
Potrivit FMI, aceste măsuri vor creşte competitivitatea economiei egiptene, vor stimula creşterea economică şi vor genera locuri de muncă.
Fondul Monetar Internaţional va plăti următoarel tranşe doar după ce autorităţile de la Cairo aplică reformele la care s-au angajat în faţa instituţiei internaţionale.