Egiptul propune un armistiţiu în Libia, în urma unei serii de înfrângeri suferite de Haftar

S.B.
Internaţional / 8 iunie 2020

Egiptul propune un armistiţiu în Libia, în urma unei serii de înfrângeri suferite de Haftar

Egiptul continuă să mizeze pe cel mai puternic om din estul Libiei, în pofida unor îngrijorătoare înfrângeri militare suferite de către mareşulul Khalifa Haftar, şi încearcă să promoveze un armistiţiu între cele două puteri rivale aflate în război civil, însă Cairo ar putea să-şi schimbe planurile, potrivit unor analişti, informează news.ro.

Khalifa Haftar a fost primit sâmbătă, la Cairo, de către preşedintele egiptean Abdel Fattah el Sisi, unul dintre susţinărorii săi, în contextul în care ofensiva sa în vestul Libiei se dezumflă - după mai bine de un an confruntări armate la porţile Tripoli.

Potrivit sursei citate, El Sisi propune în acest plan, prezentat sâmbătă, să se înfiinţeze un Consiliu alcătuit din aleşi, să se implementeze un armistiţiu începând de luni şi să se poarte negocieri de pace la Geneva.

Primirea lui Haftar nu a fost deloc întâmplătoare.

"Egiptul are interese directe în domeniul securităţii în Libia şi a avea un partener în estul libian este de importanţă capitală", declară pentru AFP Tarek Megerisi, un analist politic de la Consiliul European al Relaţiilor Internaţionale.

Prin ultimele evoluţii - preluarea de către Guvernul de uniune naţională (GNA) a controlului asupra întregii părţi de vest a Libiei, până la Sirt, un oraş strategic către Cirenaica (est), Megerisi evocă "îngrijorări" puternice la Cairo "faţă de aventurismul" lui Khalifa Haftar.

În urma eşecului forţelor loiale lui Haftar de a cuceri Tripoli, "instinctul de la început al Cairo", şi anume "că această operaţiune era o eroare" a fost "consolidat", confirmă Jalel Harchaoui, un cercetător la Institutul Clingendael de la Haga.

Egiptul rămâne însă, în prezent, "în întregime investit" diplomatic alături de mareşal, căruia continuă să-i ofere "o susţinere politică şi militară", notează el.

Acesta este sensul "iniţiativei de la Cairo", proclamată sâmbătă, la finalul întâlnirii lui Sisi cu Haftar, care îndeamnă la un armistiţiu începând de luni.

Militarul libian a adoptat imediat ideea, însă GNA, care obţine pe teren roadele unei susţineri sporite a Turciei, se face că nu aude.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb