eJobs: "350.000 de joburi noi, 10,2 milioane de aplicări şi 500.000 de candidaţi care au aplicat pentru cel puţin un job"

T.B.
Companii / 19 decembrie 2023

Bogdan Badea, CEO eJobs Romania

Bogdan Badea, CEO eJobs Romania

2023 a fost anul în care pe piaţa muncii s-a simţit puternic dorinţa candidaţilor de a-şi găsi un nou loc de muncă, în timp ce, pentru angajatori, s-a instalat o temperare a eforturilor de a-şi extinde echipele, se arată într-un comunicat al eJobs, remis redacţiei. Asta după ce, în 2022, a fost marcat un nivel record al numărului de joburi nou apărute în piaţă, conform sursei citate. Cu 350.000 de joburi postate de la începutul anului şi până acum, piaţa se află la -10% faţă de 2022. În schimb, numărul de aplicări este cu aproape 10% mai mare şi a atins pragul de 10,2 milioane, informează sursa.

Potrivit comunicatului, "A fost un an în care atât angajatorii, cât şi candidaţii au fost foarte sensibili la toate semnalele care veneau din exterior, în special la cele de natură economică. Starea de incertitudine care a planat mai tot anul i-a făcut pe angajatori să recruteze mai cumpătat, iar pe candidaţi să fie permanent cu ochii pe piaţă, să aplice mai des sau chiar să determine candidaţi inactivi să se reactiveze. Dincolo de asta, a crescut cu 10% şi numărul de candidaţi nou apăruţi în platformă. Cu alte cuvinte, vorbim de 260.000 de oameni care nu aveau cont până anul acesta şi care au intrat pe radarul recrutorilor", spune Bogdan Badea, CEO eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

În total, 500.000 de români au aplicat pentru cel puţin un loc de muncă din ianuarie şi până acum, transmite sursa. Cei mai mulţi sunt din segmentele entry - level (0 - 2 ani de experienţă) şi mid - level (2 - 5 ani de experienţă), potrivit comunicatului. Distribuţia pe intervale de vârstă arată astfel: 3,9 milioane de aplicări vin din partea candidaţilor care au între 25 şi 35 de ani, 3 milioane de aplicări sunt de la cei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani, aproape 2 milioane de aplicări de la 36 - 45 de ani, 1,2 de la cei care au peste 45 de ani şi 75.000 de aplicări de la candidaţii foarte tineri, care au mai puţin de 18 ani, transmite sursa menţionată.

Retailul a continuat şi anul acesta să fie domeniul cu cele mai multe aplicări atrase - peste 3,2 milioane. 1,3 milioane au mers către servicii şi tot atâtea către joburile din call center / BPO. Domeniul IT / Telecom a primit 1,2 milioane de aplicări, iar angajatorii din financiar - bancar 1,1 milioane, precizează sursa. Următoarele domenii în clasament au fost turism, transport / logistică, industria alimentară, advertising / marketing / PR şi construcţii, se mai arată în comunicat.

Conform sursei indicate, "Mai mult decât oricând în ultimii patru ani, am văzut un interes ridicat pentru joburile remote. Din cele 10,2 milioane de aplicări, 1,5 au mers către joburile care pot fi făcute de acasă, asta deşi angajatorii au fost mai reticenţi în a oferi această opţiune decât în anii trecuţi. Doar 20.000 de oportunităţi remote au existat în 2023. Era de aşteptat ca angajatorii să dorească revenirea angajaţilor la birouri, însă a fost surprinzătoare pentru toată lumea dorinţa acestora din urmă de a lucra de acasă mai mult decât în 2021 sau în 2022", explică Bogdan Badea.

Retailul este nu doar domeniul care a avut cele mai multe aplicări, ci şi cele mai multe joburi noi, respectiv 90.000, conform sursei citate. Următorii cei mai activi angajatori au fost cei din sectorul serviciilor, urmaţi de cei din industria alimentară, turism, transport / logistică, producţie, call - center / BPO, construcţii şi IT / Telecom. Aproximativ 40% dintre anunţurile de angajare postate în 2023 au avut salariul afişat, transmite sursa precizată.

Potrivit Salario, comparatorul salarial marca eJobs, care are o bază de 650.000 de salarii introduse de candidaţi, domeniile în care s-a câştigat cel mai bine anul acesta au fost IT, cu o medie de 6.500 de lei pe lună, cercetare - dezvoltare (6.000 de lei pe lună), petrol / gaze (5.000 de lei pe lună), construcţii (5.000 de lei), audit / consultanţă (4.900 de lei) şi inginerie (4.800 de lei pe lună), se mai arată în comunicat. Salariile reprezintă medii nete, la nivel naţional, pentru toate poziţiile şi toate nivelurile de experienţă din industria respectivă, informează sursa relatată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. altii care isi declara “activele” dupa aprecierea clikurilir si conturilor zombii…

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb