ELCEN: "Transferul gratuit al acţiunilor către Primăria Capitalei, neconstituţional"

Elena Deacu
Companii #Energie / 27 iulie 2015

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) transmite că transferul cu titlu gratuit al acţiunilor companiei din portofoliul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri (MEIMMMA) în proprietatea Municipiului Bucureşti este neconstituţional.

Potrivit unui comunicat al ELCEN, acest transfer nu mai este posibil, ca urmare a emiterii de către Curtea Constituţională a unei decizii prin care se arată că el este neconstituţional, iar el poate fi realizat doar printr-o justă plată a acestora.

Electrocentrale Bucureşti răspunde, într-un comunicat intitulat "RADET deformează realitatea. Sunt strigătele de disperare ale unei regii falimentare", declaraţiilor reprezentanţilor RADET Bucureşti şi ai Primăriei Municipiului Bucureşti, apărute săptămâna trecută în mass-media, cu privire la activitatea desfăşurată de Electrocentrale Bucureşti S.A.

Potrivit documentului, datoriile totale ale RADET Bucureşti către ELCEN, la data de 30 iunie 2015, erau în valoare de 3,587 miliarde lei. În decembrie 2008, RADET/PMB au eşalonat integral datoriile înregistrate la acel moment (din perioada 2007 - noiembrie 2008), în valoare 743 milioane lei, pe o perioadă de trei ani. Din această eşalonare, PMB a rămas restantă cu 259 milioane lei. Deşi, prin protocolul semnat în 2008, RADET şi PMB s-au angajat să achite facturile curente la scadenţă, acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, RADET a acumulat noi datorii în perioada 2009 - 30.06.2015, în valoare de 3,328 miliarde lei, cu toate că în Bucureşti gradul de încasare de la populaţie este de peste 90%, fiind cel mai ridicat nivel din ţară.

În 2014, ELCEN transmite că a livrat şi facturat către RADET energie termică în valoare de 1.033,2 milioane lei (exclusiv penalităţi de întârziere) şi a încasat, conform contractului escrow, 735,9 milioane lei, înregistrând o datorie de 297,3 milioane lei. În primul semestru din 2015, RADET a acumulat noi datorii către ELCEN, în valoare de 217,1 milioane lei, ceea ce a dus la creşterea datoriei la 514,4 milioane lei pentru ultimele 18 luni.

Potrivit comunicatului, "bugetul Municipiului Bucureşti nu a fost niciodată gândit să acopere integral subvenţia pentru energia termică livrată populaţiei. Pentru 2015, Consiliul General al PMB a aprobat cu titlu de «subvenţie» reprezentând diferenţa de preţ la energia termică livrată populaţiei doar suma de 570,4 milioane lei, faţă de 720 milioane lei, cât ar fi fost necesar. Până în prezent, din suma de 570,4 milioane lei, PMB a achitat doar 315,2 milioane lei (din care ELCEN a încasat 57%, respectiv 179,7 milioane lei), rămânând de achitat diferenţa de 255,2 milioane lei".

ELCEN arată că în vederea unei repartizări echitabile a încasărilor din energia termică, în baza OUG 115/2001 s-a înfiinţat un cont de tip escrow prin care se colectează toate sumele de la populaţie şi subvenţia de la PMB şi se repartizează proporţional între agenţi, în funcţie de aportul financiar al fiecăruia: ELCEN - 57% din total sume -, RADET - 32,8 % -, restul până la 100% fiind repartizat altor producători de energie termică şi distribuitori de gaze naturale. În aceste condiţii, din 100 lei colectaţi în cont escrow, ELCEN încasează 57 lei. RADET Bucureşti a încălcat prevederile OUG 115/2001, deoarece o parte din sumele încasate de la bucureşteni nu a fost virată în contul escrow, cum prevedea actul normativ, fiind virată din casierii direct în alte conturi curente, prejudiciind toţi ceilalţi agenţi economici, îndeosebi ELCEN. Astfel, în prezent, ELCEN încasează factura din februarie 2013, în timp ce ceilalţi producători/distribuitori încasează marfa livrată din februarie 2015. RADET doreşte să se renunţe la contul escrow pentru a dispune de banii bucureştenilor după bunul plac şi a achita energia termică preluată de la ELCEN în funcţie de alte priorităţi.

Politica subvenţiei încrucişate reclamată de către RADET nu este practicată de ELCEN, transmite compania, menţionând că societatea îşi desfăşoară activitatea cu respectarea legislaţiei în vigoare. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este singura entitate care emite ordine şi decizii anuale cu privire la întreaga activitate din domeniul energiei. ANRE a stabilit că pentru calculul combustibiliului necesar pentru producerea energiei termice se foloseşte un randament de 90%. Repartizarea cheltuielilor fixe comune procesului de cogenerare pentru cele două produse - energie termică şi energie electrică - se efectuează proporţional cu MWh echivalenţi produşi.

Preţurile la energia termică sunt stabilite de ANRE pe bază legală. Pentru anul 2015, preţurile la energie termică au fost stabilite în baza Ordinelor ANRE 109/2014 şi 3/2010. Tarifele actuale ale energiei termice sunt următoarele: pentru populaţie: 186,017 lei / Gcal (fără TVA); pentru non-casnici: 216,69 lei / Gcal (fără TVA).

Iniţierea unei acţiuni în instanţă de către RADET cu privire la metodologia ANRE de calcul a preţului Gigacaloriei înseamnă, de fapt, potrivit ELCEN, menţinerea şi prelungirea blocajului financiar existent, consecinţa posibilă şi probabilă fiind oprirea activităţii RADET şi ELCEN. În aceste condiţii, RADET Bucureşti va fi principalul vinovat al unei situaţii de criză.

"Sintagma «paradox păgubos» al României defineşte starea de fapt a RADET, care din 1.000 Gcal/h primite de la ELCEN, vinde consumatorilor circa 650-700 Gcal/h, restul fiind pierdute în atmosferă şi în pământ prin reţeaua de transport spartă, neizolată termic corespunzător şi nereparată, nemodernizată de ani de zile. Pentru eliminarea acestor pierderi, RADET şi PMB trebuie să întreprindă de urgenţă măsuri de reabilitare a reţelei primare de termoficare cu finanţarea, atât din surse proprii, cât şi din fonduri structurale", se mai arată în comunicatul transmis.

În ceea ce priveşte afirmaţia potrivit căreia ANRE ar fi emis o reglementare în favoarea ELCEN prin Ordinul ANRE nr. 50/2009, referitoare la ordinea plăţii facturilor, Elctrocentrale Bucureşti că această afirmaţie este nefondată, motivat de faptul că actul normativ emis de ANRE reprezintă transpunerea unei prevederi legale preluate din Codul Civil. Obligaţia de a plăti cu prioritate penalităţile a fost reglementată atât de vechiul Cod Civil, cât şi de noul Cod Civil.

Referitor la afirmaţiile PMB privind "randamentul dezastruos de 40-50%", ELCEN precizează că centralele sale produc energie termică şi energie electrică cu randamente cuprinse între 74,2% şi 89,5%, potrivit unor studii realizate de către instituţii de specialitate pentru sezonul rece 2014-2015.

ELCEN livrează energie termică municipiului Bucureşti, în conformitate cu parametrii tehnici de calitate contractuali. "Faptul că RADET semnalează că populaţia din anumite zone ale Capitalei poate rămâne fără energie termică reconfirmă situaţia critică în care se află regia. Pentru că, în ultimii ani, RADET a renunţat la reviziile anuale programate şi la efectuarea probelor de presiune hidraulică a reţelelor de transport, ce aveau drept scop depistarea problemelor tehnice şi eliminarea acestora, s-a ajuns la situaţia de astăzi. Astfel, pierderile de energie termică pe reţele au ajuns la peste 38%, completate de multiple spargeri ale conductelor de transport al energiei termice. Drept concluzie, la trei ani de funcţionare, un an înseamnă pierdere", precizează ELCEN.

Compania arată că deficitul său de cash-flow, cauzat de RADET prin neplata facturilor de energie termică, a condus la înregistrarea unor datorii de 500 milioane de lei către furnizorii de combustibil. Pentru diminuarea arieratelor şi continuarea funcţionării societăţii, singura pârghie legală a ELCEN este de a pune în aplicare deciziile executorii ale instanţelor de judecată. "Conducerea executivă şi administrativă a RADET trebuie să identifice surse financiare proprii pentru realizarea reparaţiilor şi investiţiilor, precum şi pentru achitarea datoriilor", subliniază ELCEN, care precizează că şi-a asumat pentru acest an un program de reparaţii, termenul de finalizare fiind 15 octombrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb