"Electrica" a prelungit, până la finele anului, contractul de import al energiei electrice din Republica Moldova, care vizează o cantitate de electricitate de 80-120 MW. Compania analizează noi oportunităţi de import de electricitate din regiune la preţuri mai mici decât cele din România, a declarat directorul general al "Electrica" SA, Corneliu Stan.
Societatea a început să importe energie din Republica Moldova la mijlocul lunii iulie 2007, în baza unui contract încheiat pentru un an. "Am decis prelungirea contractului până la finele anului întrucât preţul la care cumpărăm electricitate din Republica Moldova este mult mai mic decât cel care se vehiculează pe piaţa internă", a mai declarat domnul Stan, citat de Rompres. Domnia sa a refuzat să ofere o cifră în acest sens.
Potrivit Ministerului Reintegrării din Republica Moldova, România a importat, în primele şase luni ale acestui an, electricitate produsă de centrala de la Cuciurgan, în valoare de circa 18,5 milioane de dolari. Directorul general al "Electrica" nu a confirmat însă această informaţie.
"Electricitatea importată din Republica Moldova este utilizată în sistem insulă, în zona Galaţi-Smârdan, deservită de filiala Electrica Muntenia Nord, şi este utilizată în principal pentru irigaţii", a mai spus Stan. Pentru consumatorii actuali ai "Electrica", societatea nu înregistrează un deficit de electricitate, în prezent, însă urmăreşte în permanenţă atragerea de noi clienţi.
Oficialul "Electrica" a subliniat: "Analizăm în continuare alte oportunităţi de import de electricitate din regiune, din zonele unde preţurile sunt mai mici decât în România, însă acest lucru depinde şi de oportunităţile de moment. Până în prezent nu am luat o decizie în acest sens".
Centrala de la Cuciurgan a început să exporte energie electrică în România în iulie 2007, pe segmentul Vulcăneşti - Isaccea, pe linia electrică de interconexiune de 400 kV. Conform Agenţiei Naţionale pentru Reglementări în Energetică din Republica Moldova, de la 4 iunie 2008, centrala de la Cuciurgan efectuează aceste exporturi pe încă două linii de 110 kV, ceea ce va permite majorarea de aproape două ori a volumelor de energie electrică exportate în România.
"Electrica" şi-a propus investiţii de peste 2,6 miliarde de lei (circa 740 milioane de euro) până în 2012, pentru a-şi întări segmentul de furnizare a electricităţii, prin atingerea unei cote de 30% pe piaţa clienţilor finali, dar şi pentru a deveni producător de energie. Astfel, compania de stat a planificat investiţii de 150 de milioane de euro pentru construirea unor parcuri eoliene cu o capacitate de 100 MW.
"Electrica" are în plan realizarea unor hidrocentrale de capacitate mică şi medie cu o putere totală de 50 MW până în 2012. Mai mult, împreună cu firma austriacă Warmebetriebe, "Electrica" va construi centrale pe bază de biomasă cu o capacitate de circa 200 MW până în 2014.