"Electrica" stinge lumina la regiile de apă

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 19 aprilie 2004

Municipiile Iaşi, Brăila, Botoşani, Hunedoara, Suceava şi alte cinci localităţi riscă să rămînă fără apă potabilă, dacă nu încep să îşi plătească din datorii

"Apaterm" Galaţi, în topul datornicilor cu 101 miliarde de lei, din care 99,9% sînt penalităţi!

Zece regii de apă din întreaga ţară vor fi avertizate de "Electrica" că riscă sistarea livrării energiei electrice din cauza datoriilor acumulate. Surse din cadrul companiei susţin că situaţia creanţelor acestor societăţi este atît de gravă, încît, în prag de campanie electorală, "Electrica" nu ezită să lase populaţia cîtorva oraşe mari, precum Iaşi, Hunedoara, Brăila, Botoşani, fără apă potabilă dacă regiile în cauză nu-şi plătesc din datorii.

Sursele amintite mai susţin că lista datornicilor din domeniul distribuţiei apei depăşeşte 200 de companii. "Electrica" va da preaviz pentru sistarea livrării curentului electric numai acelor regii care şi-au cres-cut datoriile în 2003 faţă de 2002 sau nu au reuşit să-şi res-pecte graficele de reeşalonare a datoriilor. "Spre exemplu, în topul datornicilor este «Apaterm» Galaţi, care a acumulat datorii de 101,27 miliarde de lei. Dar, numai circa 110 milioa-ne de lei reprezintă contravaloarea energiei consumate neplătite, restul fiind majorări şi penalităţi. Regia şi-a eşalonat aceste datorii istorice şi res-pectă cu stricteţe graficul de plată a facturii curente şi a unei părţi din creanţe", susţin sursele citate.

Societăţile de distribuţie a apei potabile aflate în pericol să rămînă fără energie electrică sînt ACETI SA Slatina (37,69 miliarde de lei), "Rail" Hunedoara (31,57 miliarde de lei), RAJAC Iaşi (21,38 miliarde de lei), SCGCL Panciu (19,69 miliarde de lei), EGOT SA Pucioasa (12,15 miliarde de lei), RAJ Apa Botoşani (11,83 miliarde de lei), Judeţeana de Apă Brăila (8,45 miliarde de lei), Ilgo SA Mărăşeşti (4,79 miliarde de lei), Comerţul Rom FLT Suceava (4,26 miliarde de lei) şi Urbis SA Adjud (3,6 miliarde de lei).

Toate aceste regii nu au reuşit, în ultimii ani, să-şi plătească facturile curente şi să-şi diminueze datoriile. De altfel, spre deosebire de ceilalţi datornici, care se află în situaţia lui RAJAC Iaşi, 60-70% din datoriile lor reprezintă costul energiei consumate.

Însă, rămîne de văzut dacă "Electrica" trece de la vorbe la fapte în urma preavizării pentru deconectare, mai ales înaintea campaniei electorale. Probabil momentul a fost special ales pentru a recupera o parte din datorii. Ioan Toma, directorul general al RAJAC Iaşi, spune că nu recunoaşte datoria respectivă, precizînd că deja a contestat factura la "Electrica". Ioan Toma ne-a declarat: "Regia pe care o conduc nu are nici un fel de datorii. Factura contestată de noi conţinea un consum de energie nejustificat de mare". Situaţia neclară a datoriilor ar putea fi un alt impediment în calea recuperării creanţelor de către "Electrica". Însă, o piedică la fel de importantă pare să o reprezinte presiunile politice în pragul alegerilor locale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb