Compania "Electrica" SA va prelua acţiunile complexurilor energetice Rovinari, Turceni şi ale producătorului "Hidroelectrica", acesta din urmă trecând din portofoliul Ministerului Economiei şi Finanţelor în cel al AVAS. Preluarea se va face în scopul constituirii companiei energetice naţionale, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de AVAS.
"În termen de cel mult 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica SA va proceda la înregistrarea acestui transfer în registrul acţionarilor societăţii şi va întreprinde demersurile necesare pentru înregistrarea la Oficiul Registrului Comerţului", precizează documentul citat de NewsIn.
AVAS va fi împuternicită să mandateze reprezentanţii săi în adunarea generală extraordinară a acţionarilor "Electrica" şi cele ale Complexurilor Rovinari şi Turceni, să aprobe toate demersurile necesare pentru majorarea capitalului social al "Electrica" SA, cu aportul în natură al statului, reprezentând întregul pachet de acţiuni nominative deţinute de stat la companiile producătoare.
Totodată, proiectul de hotărâre prevede că AVAS este mandatat să emită noi acţiuni ale "Electrica" SA, care revin statului prin Autoritate, în schimbul aportului în natură prevăzut mai sus. Autoritatea va avea sarcina transferului tuturor acţiunilor nominative deţinute la Hidroelectrica şi complexurile Energetice Rovinari şi Turceni din proprietatea privată a statului şi din administrarea AVAS în proprietatea Electrica SA.
În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărări, AVAS va mandata reprezentaţii săi în Adunarea Generală a Acţionarilor Electrica pentru a identifica, analiza şi, dacă este cazul, pentru a aproba restructurarea filialelor SC Electrica SA.
Strategia energetică a României, aprobată la începutul lunii septembrie, prevede înfiinţarea unei companii energetice naţionale, care să cuprindă producători de energie şi societăţile de distribuţie rămase în proprietatea statului. Atât minis-trul Economiei, Varujan Vosganian, cât şi premierul Tăriceanu, au subliniat că formarea noii societăţi se va realiza în acord cu legislaţia care prevede separarea activităţilor de producţie, transport şi distribuţie a energiei, dar care permite însă deţinerea tuturor activelor în aceeaşi societate. Ministrul a precizat că din această companie nu vor face parte societăţile de transport, care au rolul de a regla funcţionarea sistemului.
Potrivit ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, noua companie energetică naţională va putea fi listată la Bursa de Valori Bucureşti la circa un an de la înfiinţare şi va avea acţionariat majoritar privat după alţi doi-trei ani de listări succesive, când pe bursă va ajunge un pachet de maximum 55% de acţiuni. Noua entitate ar putea avea o capitalizare de câteva miliarde de euro şi o capacitate investiţională uriaşă, care îi va permite să participe la proiecte internaţionale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2008, 14:49)
hotarire dubioasa, fara pic de patriotism...cedam resursele naturale, sub acoperirea marilor si modernelor holdinguri, fara a gindi .....
este de groaza ce fac guvernantii.....daca ei fac bine si noi nu pricepem, atunci sa ne explice frate!
ca poate nu sintem chiar atit de prosti!! oricum.....s-ar parea ca orice parere avem, tot nu conteaza! avem destine "mioritice"....ce o fi sa fie, tot se va intimpla! e ca o fatalitate sa vezi cum ne ducem departe....da' daperte tare de tot fata de ceea ce inseamna interes national, valorificarea resurselor in interesul romanilor si asa mai departe..... om trai si om vedea, cum Hidroelectrica - fara de identitate in noua formula mini-conel, va disparea bucata cu bucata......si uite asa, sa nu ne mai miram de cit costa energia si care e nivelul nostru de trai....ca ne miram degeaba.....asta e!!!! din pacate!!!!