Electrica vrea să strângă minim 435 milioane euro prin ofertă publică

IOANA POPA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 iunie 2014

Electrica vrea să strângă minim 435 milioane euro prin ofertă publică

Răzvan Nicolescu: "Este o dovadă de curaj să încercăm 51% listare pe piaţa de capital din România"

Update 11:00 Site-ul Electrica este din nou funcţional

Portalul Electrica.ro al companiei Electrica a redevenit funcţional în jurul orei 11:00.

Totuşi, până la această oră, prospectul de listare a companiei nu a fost publicat pe site-ul societăţii.

---

Update 10:30 Site-ul Electrica, nefuncţional

Portalul Electrica.ro al companiei Electrica este nefuncţional încă de la ora 10:10, astfel încât prospectul de listare a companiei nu poate fi vizualizat.

Mesajul afişat pe site este: "Parse error: parse error in D:\ Program Files\ Apache Software Foundation\ Apache2.2\ htdocs\ electrica\ wp-content\ themes\ electrica_v2\ functions.php on line 269".

---

Update 09:54 Nicolescu: "Oferta Electrica începe luni; 7% dintre acţiuni pentru micii investitori"

Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, a declarat astăzi la un post TV că oferta publică iniţială prin care Electrica scoate la vânzare 51% dintre acţiuni va începe luni şi se va finaliza pe 25 iunie, iar pe tranşa micilor investitori sunt disponibile 7% dintre acţiuni, în timp ce investitorilor mari de retail le sunt destinate 8% dintre titlurile din operaţiune.

Domnia sa a adăugat că speră ca oferta să fie încheiată în jurul datei de 26 iunie, iar listarea efectivă să aibă loc pe 3 iulie.

---

Update 08:06 ASF a aprobat prospectul de listare a Electrica

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în şedinţa de ieri, prospectul de ofertă publică primară iniţială de vânzare de acţiuni (sub formă de acţiuni şi certificate globale de depozit) emise de Societatea Comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice "Electrica" SA Bucureşti, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

Obiectul ofertei îl reprezintă 177.188.744 de acţiuni, iar perioada de derulare a ofertei este 16-25 iunie 2014. Prospectul de ofertă va fi publicat şi în format electronic pe site-urile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi Electrica.

"Viza de aprobare aplicată pe Prospect nu are valoare de garanţie şi nici nu reprezintă o altă formă de apreciere a Autorităţii de Supraveghere Financiară cu privire la oportunitatea, avantajele sau dezavantajele, profitul ori riscul pe care le-ar putea prezenta tranzacţiile ce urmează să fie încheiate prin acceptarea ofertei publice obiect al deciziei de aprobare. Decizia de aprobare certifică numai regularitatea Prospectului în privinţa exigenţelor legii şi ale normelor adoptate în aplicarea acesteia", se mai arată în comunicatul ASF.

---

Oferta publică iniţială prin care Electrica scoate la vânzare 51% din acţiuni va începe la preţuri cuprinse între 11 lei/acţiune şi 13,5 lei/acţiune, compania vizând să atragă minim 435 milioane euro, a declarat ieri Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

Fără să fie luate în calcul eventualele discounturi care ar putea fi acordate micilor investitori, valoarea ofertei este cuprinsă între aproximativ 1,949 miliarde lei (443,3 milioane euro) şi 2,392 miliarde lei (544,1 milioane euro).

Oferta prin care Electrica scoate la vânzare pe bursă acţiuni noi reprezentând 105% din capitalul social va avea trei tranşe, iar investitorii pot cumpăra atât acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi certificate globale de depozit (GDR-uri) pe piaţa de la Londra.

85% din acţiunile scoase la vânzare sunt destinate investitorilor instituţionali, iar diferenţa de 15% este pentru investitorii de retail. Răzvan Nicolescu a menţionat că tranşa destinată investitorilor de retail poate fi majorată până la 22% din acţiuni dacă va exista interes din partea acestora.

Ministrul pentru Energie a precizat: "Vorbim de cel mai mare proces de listare petrecut vreodată pe piaţa de capital din România. Societatea se va lista dacă va obţine minim 435 de milioane de euro. Este o dovadă de curaj să încercăm 51% listare pe piaţa de capital din România".

În opinia domniei sale, oferta de listare la Bursă a Electrica este o modalitate de încurajare a pieţei autohtone de capital, dar şi o dovadă a angajamentului Guvernului de a transparentiza şi de a îmbunătăţi performanţele companiilor de stat.

"Statul este dispus să continue privatizările, însă la un preţ corect, la un preţ care să fie avantajos şi pentru stat, pentru că mai ales în contextul ultimelor dezvoltări în care România şi-a îmbunătăţit ratingul de ţară suntem în situaţia în care putem să vindem şi suntem dispuşi să vindem dacă preţul este unul corect", a mai spus ministrul.

Răzvan Nicolescu speră ca oferta să fie încheiată în jurul datei de 26 iunie, iar listarea efectivă să fie pe 3 iulie. Oferta ar urma să se deruleze în perioada 16 - 25 iunie. Prospectul ofertei va fi aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) după publicarea în Monitor a hotărârii de guvern privind stabilirea preţului.

Preţul final de vânzare va fi stabilit în funcţie de subscrierile de pe tranşa investitorilor instituţionali. Micii investitori vor cumpăra acţiunile la un preţ ceva mai mic, acestora urmând să le fie acordat şi un discount.

Pe tranşa micilor investitori, pentru primele 10.000 de persoane este garantată achiziţia unui număr de cel mult câte 1.000 de acţiuni, în funcţie de numărul de titluri pentru care au plasat ordin de subscriere.

Ministrul a explicat că micii investitori pot cumpăra între 250 şi 1.000 de acţiuni, garantat, iar după acest prag vor primi pro-rata în funcţie de gradul de subscriere. Investitorii care vor subscrie în prima săptămână pentru mai mult de 1.000 acţiuni, dar mai puţin de 20.000 de titluri vor beneficia de un discount de 5%.

Oferta este intermediată de consorţiul format din BRD, Citigroup, Raiffeisen Bank, Societe Generale şi Swiss Capital.

Electrica - venituri de 5,2 miliarde lei în 2013 şi 1,2 miliarde lei în primul trimestru 2014

Compania Electrica a generat un profit net consolidat, excluzând participaţiile minoritare, de 243 milioane RON la venituri de aproximativ 5,2 miliarde RON în anul 2013 şi un profit net consolidat, excluzând participaţiile minoritare, de 60 milioane RON la venituri de aproximativ 1,2 miliarde RON în primul trimestru din 2014, potrivit unui comunicat de presă al Electrica.

EBITDA la nivel consolidat a fost de 222 milioane RON în primul trimestru din 2014, în comparaţie cu 180 milioane RON în primul trimestru din 2013. EBITDA la nivel consolidat s-a ridicat la 749 milioane RON, 647 milioane RON şi 275 milioane RON în 2013, 2012 şi respectiv, 2011.

Grupul Electrica a fost recent reorganizat, iar ca urmare a acestui proces, participaţiile minoritare ale Grupului au fost transferate către o societate nou-înfiinţată în scopul administrării acestor active, la care Statul este acţionar unic.

Segmentul de distribuţie al Electrica este reprezentat de Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud, Electrica Distribuţie Transilvania Nord şi compania de servicii energetice Electrica Serv şi este limitat din punct de vedere geografic la regiunile Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud. Segmentul de distribuţie operează în baza unor contracte de concesiune pe termen lung acordate de Ministerul Economiei, valabile până în 2054 şi în baza unor licenţe emise de ANRE, valabile până în 2027, care au opţiune de reînnoire pentru încă 25 ani. Electrica oferă, de asemenea, servicii de întreţinere şi reparaţii de echipamente şi alte servicii auxiliare reţelei sale de distribuţie şi, într-o măsură mai mică, unor terţe părţi prin intermediul filialei de servicii energetice Electrica Serv.

Pe segmentul de furnizare, Grupul deţine două licenţe emise de ANRE, una pentru Electrica Furnizare şi cealaltă pentru Electrica, care mai au o durată de valabilitate de şapte ani şi, respectiv, opt ani. Electrica Furnizare furnizează electricitate consumatorilor atât pe piaţa reglementată de electricitate (în regiunile în care operează filialele de distribuţie ale Grupului), cât şi pe piaţa competitivă a energiei electrice (în toată România). Electrica este Parte Responsabilă cu Echilibrarea pe piaţa de energie din România.

Potrivit ANRE, în 2013 Grupul a distribuit 16,1 TWh de energie electrică, reprezentând 39% din cantitatea de electricitate distribuită în România, către aproximativ 3,6 milioane de utilizatori. De asemenea, potrivit ANRE, în 2013, Grupul a furnizat 9,7 TWh de energie electrică, reprezentând 22,1% din cantitatea de energie electrică furnizată în România, către aproximativ 3,56 milioane de consumatori finali.

Grupul operează în zone foarte populate şi industrializate din România. La 31 martie 2014, Electrica opera o reţea de distribuţie de 8.389 km de linii de înaltă tensiune, 45.643 km de linii de medie tensiune şi 134.834 km de linii de joasă tensiune.

Sobolewski: Principala problemă la oferta Electrica - structura acţiuni - GDR-uri

Principala problemă la oferta Electrica va fi împărţirea între acţiuni, care vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti, şi certificate globale de depozit (GDR-uri), care vor fi tranzacţionate pe Bursa din Londra, este de părere Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

Domnia sa a declarat: "Suntem conştienţi de necesitatea utilizării acestei metode de vânzare, dar sunt încrezător că emisiunea de GDR-uri va fi la limita necesităţii. Nu ar trebui să confundăm provenienţa investitorilor - străini sau români - cu împărţirea ofertei în acţiuni şi GDR-uri. Aceste aspecte sunt corelate, dar nu identice. Sunt investitori străini care vor cumpăra acţiuni.

Ţelul este să vindem cât mai multe acţiuni investitorilor străini. Am prefera să existe un echilibru între investitori de retail, investitori instituţionali români şi internaţionali".

Oficialul BVB a mai spus că acesta este şi motivul pentru care, în cazul investitorilor individuali, s-a propus acordarea a două tranşe, dintre care una să fie cu alocările garantate, pentru a se evita, astfel, situaţia de la Romgaz. "La Romgaz am avut investitori care au refuzat să mai subscrie din teama că ordinul le va fi redus de mai multe ori faţă de numărul de acţiuni solicitate. Este o soluţie bună care ar trebui să atragă mai mulţi investitori individuali în această ofertă", a explicat Sobolewski.

Referitor la fidelizarea investitorilor, şeful BVB a spus că problema este că după listarea Electrica, timp de un an nu va mai fi nicio listare importantă, care ar mobiliza investitorii. "IPO-ul Hidroelectrica va avea loc la jumătatea anului viitor, deci vom avea un an fără evenimente importante în materie de privatizare", a explicat Sobolewski, susţinând că aşteaptă de la Guvern alte propuneri de listare între cele două oferte.

"Piaţa are nevoie de evenimente pe piaţa primară, managerii de fonduri au dificultăţi în a se convinge că România există pe piaţa investiţiilor", a subliniat Sobolewski.

BVB a spus că se va implica în promovarea ofertei Electrica, prin reclame în mediul online, digital şi outdoor. Potrivit oficialilor BVB, vor exista panouri cu oferta Electrica, în Centrul Vechi din Bucureşti şi alte locaţii din Capitală.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Dragi concetateni feriti-va de bursa de la Bucuresti ! Interesati-va de la cei putini mici investitori care au mai ramas pe aceasta bursa condusa de o sleahta de mafioti cu largul concurs al ASF , BNR , politicieni , etc ! Nu va bagati banii pe o bursa unde singurul scop este de a jefui micii investitori ! Eu prieteneste va dau acest sfat pentru ca sunt patit ! Multe actiuni sunt si acum la - 70-90 % din preturile de dinaintea crizei din 2008 in timp ce majoritatea burselor au recuperat acele preturi sau chiar le-au depasit ! Pe BVB cine intra ori ramane captiv ori iese in pierdere ! Cifrele Electrica arata ca are un PER de 100 adica recuperarea investitiei initiale se face in 100 de ani !Asta va doriti ? Numai bine si ganditi-va bine inainte de a face greseala vietii investind intr-o gaura neagra precum bursa de la Bucuresti ! Asta este bvb ! Cei care au investit vreodata sau mai sunt pe bvb sigur pot sa va confirme cele de mai sus !

    1. Bre, unele frustrari pot fi intelese, dar a te face in halul asta de ras e de-a dreptul grav. Cum calculasi PER-ul la 100? L-ai inmultit cu 20, ai mai calculat suplimentar o arie de cerc sau ai dat in bobi? Poate descoperim impreuna vreo noua metoda de analiza financiara...

      hai sa nu exageram.Bursa e bursa nu un joc mafiot de tip romanesc.Oferta de la Romgaz a iesit al dracului de bine(pentru cine a putut cumpara actiunni) S-a castigat peste 20%- eu zic ca nu-i rau.E cam scuumpa electrica are per de 10 dar cea mai mare problema este ca va rma in continuare condusa de statul roman.Trebuia scos un pachet de munim 60% sau privatizare strategica si apoi lustare

      Gresala cu adaugarea unui 0 in plus nu-i chiar asa de grava! Domnul respectiv probabil este dintre aceia care au cumparat actiunila bvb prin 2005-2007, unde preturile sunt inca inferioare. Sifurile de exempluse cumparau cu 3-4 lei, iar acum sif4 se multumeste si cu 0,6. Dupa Caritas, safi si fni romaniii se tem de bvb si fonduri de investitiii ca de bombe! Carente morale si educative semnificative vinovate de decapitalizare si care condamna Romania, in continuare la saracie!

      Sa inteleg ca eu, care investesc de mai bine de 17 ani la BVB sint o pasare rara? Sa inteleg ca sint singurul ... sau mai sint ca mine si altii??? ... care am reusit performanta extraordinara si cu totul iesita din comun sa am profit din investiile pe care le am la BVB?

      De pe ce lume paralela ai aparut pe aici " anonim" - ule? 

      Nu are nici o legatura cine si cum conduce bursa cu cresterile/scaderile cotatiilor la actiunile de la BVB. Sau are? Cam in ce fel? 

      Cam ce formule "complicate" ai reusit sa utilizezi de ti-a dat la Electrica PER de 100? 

      Ai raportat profitul din 1920 toamna la numarul de actiuni din 1978 vara?

      Nu, Electrica nu e o actiune ieftina, nici nu e normal ca statul sa vanda ieftin. Dar nici foarte scumpa nu este! 

      draga anonim, imi pare rau ca ai ramas fara serviciu! Atitudinea ta te va afunda si mai mult in deznadejde, fii mai optimist!

    Guvernul s-a lacomit peste masura si cred ca va esua in incercarea de a vinde 51% din actiuni cu jumatate de miliard de euro.

    La pretul asta, Electrica are un PER de peste 15, deci e un pret mult supraevaluat, in conditiile in care o companie ca Petrom are un PER de 5 si ceva. 

    1. Legea societatilor comerciale intezice vanzarea actiunilor in cadrul majorarilor capitalului social la un pret de emisiune mai mic decat valoarea nominala. (10 lei la Electrica).

      Problema nu este de fapt pretul. Repartizarea de 15% este o decizie gresita.

    in primul rand nu se putea face oferta la un pret sub VN, care e 10 ron

    apoi, trebuie sa fie o prima, adica ceva peste 10 ron, pentru ca e o companie profitabila si cu potential urias dupa privatizare 

    comparati si voi cu ENEL si vedeti potentialul Electrica, care are un numar mult mai mare de clienti 

    Dividendul este mai mare decat dobanda bancara si e sigur 

    Este compania cu cel mai mare Free float dintre blue chipsurile de la BVB 

    PER 15 nu mi se pare exagerat in acest moment, pentru ca profitul poate creste foarte mult in urmatorii ani 

    Cred ca va fi suprasubscrisa ca si Romgaz 

    sa ne amintim ca si la Romgaz s-a spus ca e scumpa la listare si acum ati vazut cu ce profit au venit

    pentru ci care au luat actiuni cu 28.5 ron cu discount, castigul este de peste 35% in mai putin de un an, am inclus si dividendele primite 

    1. Deocamdata atat veniturile, cat si profitul net sunt in scadere, atat in 2013 fata de 2012, cat si in primul trimestru din 2014, lucru normal tinand cont de consumul de electricitate in scadere continua. In plus, taxa de stalp va mai reduce profitul cu cca. 10 milioane de lei. Deci perspectivele nu sunt atat de grozave cum incearca unii sa ne faca sa credem (sa ne manipuleze). S-or tranzactiona companiile energetice mari din vest la un PER de 10-15, dar la noi mereu au fost preturi MULT mai mici (exemplul PETROM, cu PER de 5 este elocvent). Deci chiar daca la inceput pretul se va duce probabil spre 15 lei pe actiune, in maxim un an eu il vad in jur de 10 lei.

      Pai si daca pretul se duce in 15 lei, tu ce zici, e de rau sa cumparam? Tu cum vezi treaba asta, ca vad ca te pricepi....Spune-ne tu, sa nu ne manipuleze astia!

      Daca esti speculant, e o afacere teribila sa cumperi cu 13,5 lei si sa vinzi cu 14, dar daca esti investitor pe termen lung, mai bine astepti 6 luni si cumperi cu 10 lei.

      Asa sta treaba. 

    asa cum a fost ani de zile TEL, care numai de vreo doi ani si-a mai revenit , asa cum este tzeapa SNN , asa si aceasta listare este tot o tzeapa , o sa poti cumpara actiunea in cateva luni de la listare cu un pret sub 8 lei ...

    1. ci doar modul in care se prezinta Romania incepand cu mari clasici precum Roiss,Gheorghe, Treichl, Mobius, Sobolewski. Daca ai citi letopiseturile mai atent ai intelege ca valoarea la care se vinde Electrica duce la o capitalizare care este apropiata unei firme care produce tzigle pentru acoperisuri. Fa te rog diferenta intre ce personal, instalatii si servicii de maintenance ai pentru cele doua modele de business si atunci vei intelege de ce la Bucuresti o caldare cu 10 litri de curent este mai ieftina decat o caldare avand in continut 10 kilograme de tzigla :-)

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb