Electromagnetica vinde unsprezece hidrocentrale de putere mică, situate în Bazinul Hidrografic al râului Suceava, pentru 33,5 milioane lei la care se aplică TVA, conform unui raport al producătorului şi furnizorului de energie şi corpuri de iluminat publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Prima parte a operaţiunii s-a derulat la mijlocul acestei săptămâni când, în urma unei licitaţii competitive cu strigare, un ofertant a adjudecat activul format din teren, construcţii (hidrocentralele) şi echipamente, aflate în proprietatea Electromagnetica.
Contractul de transfer de activitate, respectiv contractul de vânzare-cumpărare, vor fi semnate cu ofertantul în termen de 30 de zile lucrătoare de la data semnării procesului verbal de adjudecare, sub condiţia obţinerii acordului Consiliului Concurenţei, dacă va fi necesar. În ipoteza în care acordul nu este obţinut în termen de 45 de zile de la semnarea procesului verbal de adjudecare, contractul de transfer de activitatea şi contractul de vânzare-cumpărare vor fi încheiate între părţi în termen de maxim cinci zile lucrătoare de la expirarea perioadei de 45 de zile, sub condiţia suspensivă a obţinerii acordului Consiliului Concurenţei, adjudecătorul având obligaţia de a plăti integral preţul la data semnării contractului de transfer de activitate, conform raportului de la BVB.
Pentru primele trei luni ale acestui an, Electromagnetica a raportat o cifră de afaceri de 27,1 milioane lei, cu 50% sub cea din primul trimestru 2023 şi o pierdere de 3,1 milioane lei.
Vânzările aferente activităţii de producţie au scăzut cu 48% în primul trimestru 2024, faţă de aceeaşi perioadă din 2023, în principal din cauza diminuării veniturilor generate de liniile de business de corpuri şi servicii de iluminat cu led (CIL) şi de staţii de încărcare vehicule electrice (SIVE), pe fondul măsurilor adoptate în vederea eficientizării activităţilor companiei.
Activităţile licenţiate, în special furnizarea de energie, s-au redus cu aproximativ 60%, pe fondul diminuării vânzărilor de energie, ca efect al scăderii semnificative a preţului energiei electrice (preţurile medii lunare în Piaţa Zilei Următoare scăzând în primul trimestru 2024 cu 35%) şi al efectelor induse de legislaţia actuală cu privire la plafonarea şi compensarea energiei aferente clienţilor finali, conform raportului trimestrial al companiei.
Compania îşi va publica rezultatele financiare aferente primului semestru al anului în data de 14 august.
Infinity Capital Investments deţine 65,4% din producătorul şi furnizorului de energie şi corpuri de iluminat, a cărui evaluare bursieră se ridică la aproape 150 milioane de lei.