Elena Udrea a fost arestată pentru 30 de zile

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 12 februarie 2015

Elena Udrea a fost arestată pentru 30 de zile

CSM s-a sesizat privind declaraţiile Elenei Udrea

Udrea: "Nu am primit o centimă de la nimeni, sunt fabulaţii"

Elena Udrea, denunţată de Dinu Pescariu, vizat în dosarul Microsoft

Gabriel Sandu a cumpărat licenţele Microsoft la presiunile Elenei Udrea şi ale altor lideri PDL

-------------

Actualizare 12:37 DNA: "În 2010, un apropiat al lui Cocoş a preluat creanţa aferentă creditului contractat de Udrea la BRD"

Un apropiat al lui Dorin Cocoş a preluat, în 2010, creanţa aferentă creditului de 3,26 milioane euro contractat de Elena Udrea la BRD, potrivit referatului DNA cu propunerea de arestare a fostului ministru, trimis astăzi redacţiei.

Procurorii menţionează că preluarea creditului "a reprezentat doar o modalitate de ascundere a circuitului financiar şi a beneficiarului real al bunurilor, respectiv a investiţiei ce urma a se realiza pe terenul cumpărat din credit".

Astfel, în perioada aprilie 2013 - iunie 2013, Cocoş, direct, prin societatea pe care o controla, precum şi prin intermediul unor rude sau apropiaţi, ar fi încheiat mai multe "Promisiuni bilaterale de vânzare - cumpărare a unui bun viitor", având ca obiect suprafeţe construite din proiectul imobiliar pe care promitentul vânzător se presupunea că îl va dezvolta pe terenul de aproximativ 12.000 metri pătraţi, situat în capitală, pe malul lacului Griviţa, pe strada Neajlovului:

În total, în baza Promisiunilor de vânzare - cumpărare, Dorin Cocoş ar fi urmat să asigure circa 2,1 milioane euro din creditul preluat de apropiatul său. Anchetatorii reclamă că, în baza unui act adiţional semnat în 2013, promitentul cumpărător a achitat în contul creditului suma de 100.000 euro, după ce anterior plătise încă 100.000 euro.

"Toate acestea constituie probe în sensul că preluarea creditului şi încheierea promisiunilor de vânzare - cumpărare au reprezentat doar o modalitate de disimulare a beneficiarului real al investiţiei şi a provenienţei sumelor de bani din care se efectuau plăţile aferente creditului, respectiv sumele primite cu titlu de folos necuvenit ca urmare a infracţiunilor de corupţie săvârşite", punctează DNA.

(V.B.)

---

Actualizare 12:33 CSM s-a sesizat privind declaraţiile Elenei Udrea

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a sesizat în cazul declaraţiilor Elenei Udrea, potrivit ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, potrivit surselor din presă.

Este a doua oară în ultimele zile când Elena Udrea intră în atenţia CSM prin declaraţiile făctute.

"CSM s-a autosesizat. Inspecţia Judiciară va face verificări. Eu am făcut apel de fiecare dată la un acord între partide cu privire la justiţie, la o anumită rezervă pe care ar trebui să o aibă oamenii politici când discută despre justiţie", a declarat ministrul Cazanciuc.

"Sunt mulţi procurori şi mulţi judecători care s-au săturat să dea soluţii în dosare de frică. Şi am un caz extraordinar. Din păcate, iarăşi se bazează pe declaraţiile unor oameni care cu siguranţă că vor fi îngroziţi să recunoască în mod public ceea ce mi-au spus mie. Caz de judecător la Înalta Curte care a luat o decizie de arestare a unui important om, a unei importante persoane, la comandă", sunt declaraţiile Elenei Udrea, care au atras atenţia CSM.

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru CSM, a comentat ieri atitudinea Elenei Udrea: "Nu e normal să aruncăm în aer toate instituţiile din România pentru că cineva are o problemă de natură penală. Trebuie să şi-o rezolve în faţa organelor judiciare, să aşteptăm rezultatul acestor organe judiciare. Justiţia nu se face la televizor, ci în primul rând în faţa organelor judiciare", a spus Horaţius Dumbravă.

(Alexandru Costea)

---------

Actualizare 12:28 Udrea: "Nu am primit o centimă de la nimeni, sunt fabulaţii"

Fostul ministru Elena Udrea susţine, într-o postare publicată ieri seară pe Facebook, că nu a primit "o centimă" de la nimeni, calificând acuzaţiile drept "fabulaţii" menite să pună asupra sa "ştampila vinovăţiei".

Domnia sa a scris: "Am fost informată că presa a fost împânzită de articole în care se spune cum toate lucrurile pe care le-am făcut vreodată (de la petrecerile de ziua de naştere, până la concedii şi pantofii pe care i-am cumpărat) s-ar fi făcut cu bani care veneau din mite care se acordau la MDRT. Ce mai în sus şi-n jos, însuşi aerul pe care îl respiram era rezultatul corupţiei.

Evident că toate aceste alegaţii care apar în spaţiul public nu sunt adevărate. Nu am pretins niciodată nimic nimănui - cu atât mai puţin unor oameni pe care i-am considerat la un moment dat prieteni. Nu am primit o centimă de la nimeni, în maşină, acasă, în biroul de la minister sau de la partid. Sunt fabulaţii care sunt lansate în spaţiul public pentru a se pune asupra mea ştampila vinovăţiei.

Nu-i de mirare că aceste aşa-zise «detalii picante» (deşi nereale) au fost livrate presei după ce s-a produs reţinerea mea, când pot mai greu să spun public că nu e nimic adevărat. Asta apropo şi de cei care susţin să nu se facă Justiţie la televizor şi mă acuză că am vorbit prea mult - văd însă că e bine şi acceptabil dacă sunt condamnată la televizor (pe speculaţiile şi susţinerile procurorilor, nedovedite cu probe)".

(Valentin Busuioc)

---

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, miercuri seara, arestarea preventivă pentru 30 de zile a deputatului Elena Udrea în dosarul Microsoft.

Anunţul a fost făcut de unul dintre avocaţii Elenei Udrea, Marius Striblea, care a precizat, la ieşirea din sala de judecată, că a fost admisă parţial propunerea anchetatorilor, în sensul că judecătorul nu a luat în considerare acuzaţia de spălare de bani adusă de procurori clientei sale.

Judecătorul ICCJ a admis cererea de înlocuire a măsurii controlului judiciar, dispus anterior de procurorii DNA faţă de Udrea în dosarul Microsoft, cu măsura arestului preventiv şi cererea DNA de arestare preventivă a Elenei Udrea pentru acuzaţia privind mita luată de la Dinu Pescariu, acuzaţie formulată de procurori după instituirea controlului judiciar.

Marius Striblea a mai spus că, în opinia sa ca avocat, nu este normal ca toţi cei vizaţi în dosar care au făcut denunţuri împotriva Elenei Udrea să fie în libertate, în vreme ce persoanele care au refuzat să o denunţe pe clienta sa să fie arestate.

El a mai arătat că există în acest moment persoane care sunt vizate în cazul Microsoft, dar care nu au fost "luate la întrebări" de procurori.

Decizia luată miercuri seară de ICCJ nu este definitivă şi poate fi contestată la aceeaşi instanţă.

Avocatul Marius Striblea a precizat de altfel că va contesta decizia, iar judecarea contestaţiei ar putea avea loc luni.

------

Gabriel Sandu a cumpărat licenţele Microsoft la presiunile Elenei Udrea şi ale altor lideri PDL

Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu a realizat procedura de achiziţie a licenţelor Microsoft şi a încheiat contractul de licenţiere ca urmare a presiunilor exercitate de Elena Udrea şi de alte persoane din conducerea PDL, arată DNA în referatul cu propunerea de arestare a Elenei Udrea.

Procurorii au stabilit că beneficiarii plăţilor efectuate în baza contractului sunt, printre alţii, Gabriel Sandu, Dorin Cocoş şi PDL, care a beneficiat de plata unor materiale electorale, potrivit referatului.

Procurorii susţin: "În toamna anului 2009, s-a încheiat cu Partidul Democrat Liberal un contract de prestări de servicii care avea ca obiect prestarea serviciilor de tipărire şi anvelopare a unui număr de patru milioane de scrisori electorale, numărul acestor scrisori a fost suplimentat la 8,6 milioane, stabilindu-se să se încheie un act adiţional la contractul iniţial".

Ei mai arată că pentru diferenţa de 4,6 milioane de scrisori nu a mai fost achitată contravaloarea prestaţiilor, iar cei care trebuiau plătiţi au ajuns să discute cu Dorin Cocoş şi au fost în audienţă la Elena Udrea, care era vicepreşedinte PDL, dar s-au exercitat presiuni să se renunţe la pretenţii.

Anchetatorii susţin că Dorin Cocoş a pretins şi primit de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu suma de nouă milioane de euro pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, membru al Guvernului şi vicepreşedinte PDL, la data faptelor, să asigure firmelor susţinute de Claudiu Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Dorin Cocoş nu avea atribuţii în ceea ce priveşte încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft şi nu se afla în relaţii de prietenie cu alţi membri ai Guvernului sau cu persoane din cadrul ministerelor implicate în derularea contractului, pentru a avea posibilitatea de a-şi exercita influenţa asupra acestora, potrivit Mediafax. De altfel, unul dintre ministerele beneficiare ale licenţelor era chiar Ministerul condus de Elena Udrea, mai spun procurorii.

"Practic, suspecta Udrea Elena Gabriela şi-a traficat funcţia şi influenţa la nivel guvernamental în mod direct şi indirect faţă de cumpărătorii de influenţă prin intermediul lui Dorin Cocoş şi a primit foloase necuvenite constând în suma de nouă milioane de euro", subliniază DNA.

Totodată, procurorii DNA au ajuns la concluzia că pentru promovarea Hotărârii de Guvern nr. 460/2009 şi alocarea bugetului necesar, Gabriel Sandu a beneficiat de susţinerea Elenei Udrea.

În 29 ianuarie, Elena Udrea a fost pusă sub control judiciar în dosarul Microsoft. În 4 februarie, procurorii au cerut arestarea preventivă a deputatului, arătând că a încălcat dispoziţiile legale ale controlului judiciar, făcând afirmaţii publice cu privire la acuzaţiile ce îi sunt aduse.

În dosarul Microsoft, fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş este acuzat că ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul lui Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de una dintre cele două persoane, încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Potrivit anchetatorilor, în anul 2010, Dorin Cocoş, în baza înţelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la un om de afaceri, administrator al unei societăţi cu obiect de activitate IT, suma de circa trei milioane de euro, pentru a debloca plăţile aferente contractului e-România.

Udrea mai este acuzată în dosarul Microsoft că a cerut 500.000 de euro de la omul de afaceri Dinu Pescariu, vizat în acelaşi dosar, "pentru a-i rezolva problemele din justiţie".

Procurorii au arătat, în referatul prin care au solicitat aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestare, că Elena Udrea a fost denunţată la DNA de Dinu Pescariu, vizat în dosarul Microsoft.

Procurorii au scris în referat: "La data de 5.11.2014, Pescariu Dinu-Mihail a formulat denunţ cu privire la săvârşirea unor fapte de corupţie de către Udrea Elena Gabriela. Din denunţul formulat rezultă că, în anul 2013 pe fondul cercetărilor efectuate de Direcţia Naţională Anticorupţie ca urmare a plângerii formulată de Fujitsu Siemens Computers în legătură cu derularea contractului de licenţiere Microsoft şi a măsurilor asigurătorii dispuse de autorităţile austrice pe conturile sale din Elveţia, Udrea Elena Gabriela a pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiţie. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani a avut loc în mai multe tranşe în perioada iulie 2013 - februarie 2014".

Potrivit anchetatorilor, aceste fapte sunt dovedite cu declaraţia martorului, extrasele de cont şi înscrisuri olografe ridicate la percheziţii, în care sunt indicate sume de bani plătite.

Avocaţii Elenei Udrea: "DNA probează faptele lui Udrea cu un bileţel de la percheziţii şi denunţul lui Pescariu"

Probele reţinute şi prezentate de DNA în referatul cu propunere de arestare sunt denunţul lui Dinu Pescariu precum şi un bileţel găsit la percheziţiile de la domiciliul acesteia, au declarat ieri avocaţii care o reprezintă pe Elena Udrea.

Potrivit acestora, probele anchetatorilor nu dovedesc acuzaţiile pe care i le aduc Elenei Udrea, acestea constând până la acest moment în denunţul făcut de Dinu Pescariu şi un bileţel găsit la percheziţiile de la domiciliul fostului ministru pe care erau notate iniţialele "E.U." şi suma de 500.000 de euro.

Astfel, explică avocaţii, anchetatorii ar încerca să dovedească mita pe care omul de afaceri Dinu Pescariu i-ar fi dat-o Elenei Udrea.

Totodată, spun avocaţii, la dosar se mai află şi extrase de cont, care însă nu dovedesc acuzaţiile aduse.

Traian Băsescu: "Cred în Elena Udrea indiferent cât de supăraţi sunt toţi pe mine că n-o abandonez"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, ieri, că el crede în Elena Udrea, singurul partener politic care i-a mai rămas din foştii lideri PDL, indiferent cât de supăraţi sunt toţi pe el că n-o abandonează, subliniind că şi-ar putea schimba decizia după un verdict al judecătorilor.

Fostul preşedinte a spus: "Cu siguranţă atunci când procesul se va derula, va fi capabilă să îşi dovedească nevinovăţia. Cred în omul ăsta indiferent cât de supăraţi sunt toţi pe mine că încă n-o abandonez. Nu pot să abandonez ideea că un om care mi-a fost atât de loial, peste noapte devine un om indezirabil. A fost partenerul meu politic, singurul care a mai rămas sau printre foarte puţinii care au mai rămas din foştii lideri ai PDL, şi aşa cum eu o ştiu, se va bate să-şi dovedească nevinovăţia".

Băsescu a mai precizat că "singurul moment" în care ar putea să-şi schimbe poziţia ar fi "dacă judecătorii, când se va termina procesul, vor spune altfel".

Întrebat dacă a înţeles semnul făcut de Elena Udrea luni în Parlament, pe care unii l-au caracterizat drept "mafiot", Băsescu a spus că nu ştie şi că n-a văzut dezbaterile din Parlament.

Elena Udrea a fost adusă, ieri, din arest la instanţa supremă, unde s-a judecat cererea procurorilor DNA de arestare a deputatului PMP, în dosarul Microsoft.

Procurorii anticorupţie au emis marţi, la ora 21.40, ordonanţă de reţinere pentru deputatul PMP Elena Udrea, după ce aceasta a stat aproape zece ore la DNA, unde şi-a studiat dosarul şi a fost audiată.

Potrivit DNA, Elena Udrea a fost reţinută pentru trei fapte de trafic de influenţă - în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, în legătură cu derularea contractului e-România şi în legătură cu pretinderea şi primirea a 500.000 de euro -, precum şi pentru spălare de bani.

Elena Udrea a fost reţinută după ce Camera Deputaţilor a dat avize pentru urmărirea penală şi arestarea preventivă a deputatului PMP, în dosarele Microsoft şi Gala Bute, în care este acuzată de fapte de corupţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb