Elena Udrea şi fostul vicepreşedinte BRD Sorin Popa, urmăriţi penal de DNA

I.P.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 3 noiembrie 2015

Elena Udrea şi fostul vicepreşedinte BRD Sorin Popa, urmăriţi penal de DNA

Actualizare 14:25 Ioan Oltean, audiat şi el la DNA în dosarul Elenei Udrea

Ioan Oltean, fost vicepreşedinte PDL, în prezent vicepreşedinte PNL, s-a prezentat şi el astăzi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat în dosarul în care este anchetată Elena Udrea sub control judiciar pe cauţiune.

Acesta a fost citat în calitate de martor.

----------------

Actualizare Vasile Blaga, audiat la DNA

Copreşedintele PNL Vasile Blaga s-a prezentat astăzi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat în dosarul în care este anchetată Elena Udrea sub control judiciar pe cauţiune.

Vasile Blaga a susţinut la intrarea în sediul DNA că a fost chemat în calitate de martor în dosarul în care s-au cerut Parlamentului avizele pentru Elena Udrea, dar că nu ştie nimic despre faptele cercetate.

Întrebat despre declaraţia Elenei Udrea că el ar fi ştiut că bani care au ajuns la PDL provenind din "şpagă" de la Bogdan Buzăianu, Vasile Blaga a declarat: "Ferească Dumnezeu. Nu ştiu aşa ceva şi nici nu am auzit-o pe doamna Udrea zicând aşa ceva", potrivit Agerpres.

Despre declaraţiile date în dosar potrivit cărora de acei bani ar fi beneficiat conducerea centrală a PDL, senatorul a spus: "Nici gând".

"Eu nu ştiu, niciodată aşa ceva. Niciodată. Nu am fost prezent niciodată", a fost răspunsul lui Blaga la întrebările legate despre posibilitatea ca Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a CNI, să fi adus bani la PDL şi că el ar fi fost prezent.

-------------------

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus ieri efectuarea urmăririi penale faţă de Sorin Popa, director general adjunct al BRD, la data faptelor, pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, şi faţă de Elena Udrea, secretar executiv al unui partid, la data faptelor, în prezent deputat, pentru infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu cu folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Procurorii susţin că, în perioada 2007- 2010, Sorin Popa şi-a îndeplinit cu rea - credinţă atribuţiile de serviciu, prin aceea că a acordat clientului Udrea Elena Gabriela o serie de derogări care au condus la prejudicierea băncii. Prejudiciul în dauna băncii a fost determinat, potrivit DNA, de neîncasarea sumelor datorate cu titlu de dobândă sau comision şi prin neexecutarea garanţiilor la momentul la care creditul putea fi declarat scadent anticipat (practic, a amânat declararea creditului ca neperformant şi a privat banca de posibilitatea recuperării creanţei din executarea garanţiilor). Comunicatul DNA mai spune că Sorin Popa a permis scoaterea bunurilor debitorului Udrea Elena Gabriela de sub incidenţa contractului de garanţie; la cererea suspectei Udrea Elena Gabriela, fostul director general adjunct a permis aprobarea unui contract de novaţie, prin care debitorul iniţial solvabil, în persoana lui Udrea Elena Gabriela, a fost înlocuit cu unul insolvabil, împrejurare în care banca s-a aflat în imposibilitatea de a-şi recupera creditul.

DNA mai arată: "În conformitate cu atribuţiile stabilite prin contractul de administrare, suspectul Popa Sorin Mihai avea atribuţii de coordonare şi control cu privire la activitatea structurilor de Private Banking (clienţi privilegiaţi) şi risc, atribuţii în validarea şi aprobarea ofertării clienţilor privilegiaţi, precum şi în ceea ce priveşte acordarea de derogări de la prevederile normei bancare.

Cu referire la infracţiunile reţinute în sarcina suspectei Udrea Elena Gabriela, în perioada sus menţionată, aceasta a solicitat directorului Popa Sorin Mihai acordarea unui credit în valoare de 3.280.000 de euro, în regim Private Banking (client privilegiat), fără să fi urmat procedura obişnuită a negocierii condiţiilor de finanţare cu persoanele aflate în subordinea directorului, a pus la dispoziţia băncii un raport supraevaluat a terenurilor pe care trebuia instituită ipoteca, a solicitat cedarea creditului prin novaţie către o altă persoană, în condiţiile în care cunoştea că persoana respectivă nu are posibilitatea să achite obligaţiile rezultate din contractul de credit, în sensul că nu avea bunurile necesare cu care să garanteze achitarea întregului credit".

Prejudiciul cauzat băncii este de 2.576.541,53 euro, reprezentând folosul asigurat împrumutatului Udrea Elena Gabriela, constând în creditul de care a beneficiat şi bunurile mobile şi imobile ce au fost scoase din sfera garanţiilor contractuale şi nu mai pot fi executate.

Acest nou dosar este disjuns dintr-unul mai mare şi a fost transferat de la DIICOT la DNA. Acesta este al patrulea dosar al Elenei Udrea instrumentat de procurorii DNA, după Microsoft, Gala Bute şi Hidroelectrica, în acesta din urmă fostul ministru fiind pus sub urmărire vineri.

În acest an, fostul vicepreşedinte al BRD, Sorin Popa, a fost audiat în mai multe rânduri la sediul DIICOT, în dosarul fraudării BRD, fiind urmărit penal şi cercetat sub control judiciar pentru abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani în dosarul privind acordarea ilegală de credite, prin care s-ar fi produs BRD un prejudiciu total estimat la peste 43 de milioane de euro. În luna mai a acestui an, procurorii au anunţat că au început urmărirea penală faţă de toţi cei 28 de suspecţi din dosarul BRD, printre care se regăsesc şi Claudiu Cercel, vicepreşedinte BRD, Adrian Sârbu, patronul Mediafax, şi jurnalistul Sorin Roşca Stănescu.

Dosarul este disjuns din celebra anchetă asupra bancherilor iniţiată de DIICOT în anul 2012, în care 56 de inculpaţi au fost trimişi în judecată, iar prejudiciul adus băncii a fost stabilit la peste 80 de milioane de euro. În acel caz au fost audiate şi nume grele, printre care se numără Gheorghe (Bebe) Ionescu, cuscrul fostului preşedinte Traian Băsescu, fostul preşedinte al BRD-GSG, Patrick Gelin, dar şi Sorin Popa, la vremea aceea vicepreşedintele boardului de la Paris al BRD Group Societe Generale. Conform comunicatului DIICOT din mai, în perioada 2008-2012, suspecţii au constituit un grup infracţional organizat iniţiat de Remus Truică, ce a avut ca scop obţinerea unor credite de la BRD cu documente de evaluare nereale. Din acest grup au făcut parte persoane cu funcţii de conducere în bancă şi în comitetul de credit al băncii, dar şi persoane cu funcţii de conducere în agenţii, notari, evaluatori şi oameni de afaceri. Procurorii acuză că, în total, au fost luate 17 credite, toate nerambursate. Din acestea, 15 credite au beneficiar real pe Remus Truică, deşi au fost luate prin diferite persoane interpuse, conform DIICOT. În iulie, când s-a prezentat pentru prima oară în faţa procurorilor DIICOT în acest dosar, Sorin Popa a spus că nu este vinovat "cu absolut nimic" şi a acuzat presa că a "vehiculat multe lucruri neadevărate".

Udrea: "Dacă DNA nu răspunde solicitării să depun cauţiune bunurile sechestrate, voi cere audienţă la Kovesi"

Fostul ministru Elena Udrea a anunţat ieri că va face o cerere de audienţă la şeful DNA, Laura-Codruţa Kovesi, în situaţia în care nu i se va răspunde solicitării de a depune drept cauţiune bunuri aflate sub sechestru. Ea a respins varianta unui împrumut pentru depunerea celor cinci milioane de lei drept cauţiune.

La ieşirea din sediul DNA, Udrea a precizat: "Am făcut toate solicitările, toate contestaţiile posibile, toate plângerile împotriva condiţiilor controlului judiciar şi aşteptăm să vedem dacă instituţia DNA este de acord să pun cauţiune bunurile care tot la DNA sunt sechestrate. (...) Nu, nu am varianta (împrumutului - n.r.). Vorbim de o sumă uriaşă, cinci milioane de lei. Este exclus să poţi împrumuta banii aceştia de la cineva. (...) Nu cred că cineva îşi doreşte să rişte să se expună pericolului de a fi căutat şi arestat a doua zi ajutând-o pe Elena Udrea. Dar, în situaţia în care DNA nu va răspunde solicitării mele de a îmi permite, conform legii, să depun cauţiune bunuri aflate acum sub sechestru, voi face o cerere de audienţă la procurorul-şef DNA, doamna Kovesi". Ea a susţinut că, după ce Parlamentul nu şi-a dat avizul, se urmăreşte să se ceară arestarea preventivă pentru încălcarea condiţiilor controlului judiciar.

Vineri, într-un alt dosar, Elena Udrea a fost pusă sub control judicar pe cauţiune, stabilită la cinci milioane de lei, caz în care acuzaţiile DNA sunt legate de vânzarea şi renovarea unei vile din Eforie Sud, dar şi un contract între Hidroelectrica şi o firma privată, pentru care fostul ministru ar fi cerut aproximativ cinci milioane de dolari. La ieşirea din sediul DNA, Elena Udrea a spus că la Direcţie ar trebui să se înfiinţeze "Secţia de urmărire penală a Elenei Udrea", adăugând: "DNA se ocupă de Elena Udrea şi, din când în când, ca să arate că mai există şi altă activitate, mai apare câte un personaj".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ma intorc la vremea PDL-ului cand Udrea, Predoiu, Tudor Breazu, Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, neamul Becali si multi, multi altii ne erau prezentati la televizor ca modele de succes, oameni de afaceri infloritori care pe tot ce pun mana transforma in business de succes. Imi era greu atunci sa explic fiului meu ca sunt niste hoti care platesc presa sa scrie de bine despre ei. O mare vina are si presa, in special cea care a aruncat agresiv perdele de minciuni pentru ca acesti hoti sa poata fura in continuare. Pe Predoiu l-am inclus in gasca nu neaparat ca firma lui de avocatura a facut bani grosi cand el era ministru de justitie (lucru pe care nimeni nu l-a vazut si nici nu vrea sa il vada) ci pentru ca atunci cand era ministru, cu o obraznicie maxima explica la televizor ca el are pentru ca munceste si noi ceilalti trebuie sa ne apucam de munca nu sa asteptam de la guvern... Incet incet ce munceau ei nu mai poate fi tinut sub perdea. Sigur ca multi i sa scape, o sa ramana cu banii si o sa revina la guvernare dar asta este viata.

    1. Concluzia ta este ca trebuie sa-l inveti pe fiul tau cum fura astia si el sa faca exact la fel ca revina la guvernarea corecta !

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb