Cimitirul băncilor decedate arată că şi mai multe creşteri ale dobânzilor de către Rezerva Federală vor declanşa o recesiune severă, afirmă Elon Musk, care susţine că datele pe care le-a avut la dispoziţie de la companiile sale i-au oferit mai multe informaţii în timp real asupra economiei decât "oricine vreodată", scrie Business Insider.
Opinia fondatorului Tesla a venit după ce, la finele săptămânii trecute, fostul secretar al Trezoreriei Statelor Unite, Larry Summers, a afirmat că există o probabilitate de 70% ca SUA să intre în recesiune, anul viitor.
"O recesiune uşoară este deja aici", a spus Musk. "Creşteri ulterioare ale ratelor vor declanşa o recesiune severă. Ţine-ţi minte ce vă spun". Miliardarul a indicat către turbulenţele care zguduie în această perioadă sectorul bancar, cel mai recent eşec fiind First Republic Bank. În martie, Silicon Valley Bank (SVB) s-a confruntat cu o criză după ce ratele mari ale dobânzilor au lovit în portofoliul de obligaţiuni al băncii, potrivit sursei menţionate.
"Nu este ca şi cum a murit doar canarul din mina de cărbune (SVB), a murit şi unul dintre cei mai convinşi mineri (Credit Suisse) iar cimitirul se umple repede!" a spus Musk, subliniind că prăbuşirile din sectorul bancar semnalează un stres major asupra economiei, în urma creşterilor dobânzilor de către Fed.
Banca Centrală a Statelor Unite a ridicat ratele dobânzilor cu 475 de puncte de bază în ultimul an pentru a domoli inflaţia, mişcare ce poate duce economia SUA în recesiune cu uşurinţă, avertizează experţii, scrie Business Insider.
Conform publicaţiei, Musk a criticat majorarea dobânzilor de peste douăzeci de ori în ultimele şapte luni. Asta pentru că, în realitate, inflaţia este mai redusă decât ceea ce arată datele Fed, a spus miliardarul, care a catalogat mişcările de politică din ultimul an drept "prosteşti" şi responsabile pentru scăderea pieţei de 600 de miliarde de dolari a Tesla în 2022.
De asemenea, companiile sale îi oferă mai multe informaţii despre starea economiei SUA, susţine miliardarul. "Între Tesla, Starlink şi Twitter, s-ar putea să am mai multe date economice globale în timp real decât oricine oricând", a spus el.
În schimb, anumiţi economişti susţin că inflaţia rămâne o preocupare de top, ceea ce înseamnă că Fed nu îşi poate permite să reducă ratele dobânzilor în curând. În prezent, pieţele dau o probabilitate de circa 90% ca banca centrală a SUA să majoreze mâine ratele cu încă 25 de puncte de bază, potrivit instrumentului CME FedWatch, ceea ce ar duce rata fondurilor federale la 5%-5,25%, conform Business Insider.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2023, 12:24)
Musk are interese de-asta vorbeste asa. Incearca sa-i sperie pe fed cu o mare recesiune. Doar ca FED au alta agenda in cap, oprirea inflatiei pt ca dolarul nu e orice moneda e rezerva mondiala pe cale a fi inlocuita (din cauza inflatiei, dar si alte motive politice), treaba FED e sa stabilizeze dolarul in primul rand si apoi se vor ocupa si de economie.
Eu nu vad o mare recesiune. Sunt joburi, lumea consuma, da poate fi o incetinire, chiar si o recesiune mai mica. Inflatia e o problema mai mare dc recesiunea. Nu ca as sti mai bn decat Musk , normal ca are mai multe date ca oricine. Dar n-ar spune adevarul nici dc ar sti sigur ca va fi doar o recesiune minora. El vrea rate mici, creditele sa mearga, sa-si vanda masinile, abonamentele twitter si calatoriile cu racheta.
Adevaru-i ca masinile lui Musk au avut asa o aura de oau wow pana acum, dar pe masura ce apare si concurenta lumea incepe sa vada ca parca n-au un design asa de fain, sunt cam scumpe, n-au service, rca ul am auzit ca-i f scump, si asta coincide si cu scaderea puterii de cumparare datorita inflatiei si cresterii dobanzilor.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2023, 22:47)
Se prind asiguratorii că Tesla e mașină de unică folosință. La prima lovitură, în special de șasiu (bordură/groapă), e daună totală.
Casco ajunge și la 4000 euro pe an pentru cea mai banală Tesla.