Elveţia publică numele străinilor investigaţi în ţările de origine pentru evaziune fiscală

A.C.
Internaţional / 25 mai 2015

Elveţia publică numele străinilor investigaţi în ţările de origine pentru evaziune fiscală

Actualizare 13:33 Surse: ANAF va verifica averile a 50 de români care au conturi secrete la HSBC

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va verifica averile a 50 de români care au conturi secrete deschise la HSBC Elveţia, după ce a primit datele de la instituţia similară din Franţa, potrivit unor surse guvernamentale citate de Digi24.

Inspectorii Fiscului vor verifica dacă există diferenţe între sumele găsite în conturile din Elveţia şi ce au declarat respectivele persoane în România, iar veniturile nedeclarate vor fi impozitate cu 16%, mai arată sursa.

Potrivit surselor Digi24, cele 50 de persoane vor fi chemate să dea declaraţii în faţa inspectorilor Fiscului, iar de ei se va ocupa o structură specială, desemnată de şeful ANAF, din care vor face parte cinci inspectori.

HSBC Private Bank, filiala elveţiană a bancii britanice HSBC, este bănuită că a ajutat peste 100.000 de persoane şi companii din 203 ţări să păcălească Fiscul, ascunzând identitatea deponenţilor.

Pe listă sunt şi 220 de clienţi ale căror conturi însumează 1,3 miliarde de dolari. Este vorba de cetăţeni români şi de cetăţeni care au legături cu România. Unul dintre ei apare cu aproximativ 800 de milioane de dolari.

Potrivit jurnaliştilor de la Rise Project, pe listă mai sunt şi soţia fostului ministru al Finanţelor Mihai Tănăsescu, cumnatul lui Mircea Geoană - Ionuţ Costea, fostul acţionar la Dinamo Vladimir Cohn şi omul de afaceri Jean Valvis.

(A.C.)

-----------------

Elveţia a început să publice pe internet numele persoanelor şi firmelor străine investigate în ţările de origine pentru evaziune fiscală, inclusiv în Germania, după ce autorităţile au fost asaltate cu solicitări oficiale din partea instituţiilor fiscale din alte ţări, potrivit site-ului Deutsche Welle.

Cetăţenii americani vor fi identificaţi doar prin iniţialele numelor lor.

Publicaţia elveţiană Sonntagszeitung a relatat că în urma numeroaselor solicitări oficiale venite din partea autorităţilor fiscale străine, Elveţia a decis să publice numele, datele de naştere şi naţionalităţile persoanelor respective în gazeta federală în care sunt publicate textele oficiale.

Justificarea oficială este că publicarea permite celor identificaţi şansa de a angaja un avocat şi de a lua măsuri legale, potrivit Sonntagszeitung, care s-a referit la eliminarea recentă a secretului bancar în Elveţia, în special la presiunea Statelor Unite.

Alexandre Dumas, oficial al autorităţii fiscale elveţiene, a spus că băncile nu mai sunt interesate să caute clienţi care nu îşi mai ţin conturile în Elveţia. În schimb, Elveţia primeşte solicitări oficiale din partea altor state, pentru sprijin în vederea identificării evazioniştilor, prin intermediul administraţiei fiscale federale elveţiene din Berna.

Elveţia a cerut ca statele care primesc informaţiile solicitate despre suspecţi să păstreze detaliile confidenţiale.

Un avocat citat de Sonntagszeitung a spus că mulţi dintre suspecţi nu ştiu că pot face recurs în Elveţia.

Ediţiile săptămânale ale gazetei federale din luna mai au conţinut zeci de decrete în care sunt menţionaţi cetăţeni spanioli, indieni, olandezi, germani, britanici, americani şi sud-coreeni, precum şi companii înregistrate în Panama, Bahamas şi Spania, potrivit Deutsche Welle.

În cazul Indiei şi Germaniei, Dumas a negat că cererile oficiale pentru informaţii au avut loc în urma achiziţiilor recente, de către autorităţile fiscale, a unor date furate, referitoare la suspecţi de evaziune fiscală.

"Nu suntem niciodată siguri dacă solicitările implică date furate. Se aplică principiul încrederii", a spus Dumas.

În Germania, 40.000 de suspecţi de evaziune fiscală au declarat anul trecut, în mod voluntar, fondurile ascunse în străinătate, potrivit unei legi noi care permite plata retroactivă a taxelor datorate şi a penalităţilor.

În luna februarie, International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) a publicat date referitoare la evazionişti care au ajuns în posesia autorităţilor franceze, într-un scandal numit SwissLeaks. Banca britanică HSBC a fost acuzată să a ajutat suspecţi de evaziune fiscală din aproximativ 200 de ţări.

HSBC a prezentar scuze, iar divizia elveţiană a instituţiei financiare a anunţat că a colaborat permanent cu autorităţile elveţiene de când a aflat despre furtul datelor, în 2008.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cum adică doar să impozităm cu 16%. Banii nedeclarați ascund și ilegalități în spate. Eu zic să dați lista nu numai la ANAF ci și la DNA.

    1. Da cine sa-i aresteze pe astia cind sint tocmai cei din guvern care au furat banii > imposibil si zi mersi pentru cei 16% daca vor veni la buget. Trebuie ca de acum inainte acei 5 ANAF-uristi sa-si faca treaba cum trebuie dar asta este alta problema mult mai mare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb