Doza a treia a vaccinului anti-COVID este mai eficientă dacă e făcută cu un alt ser decât cel folosit la schema iniţială de vaccinare, spune Agenţia Europeană a Medicamentului, ai cărei experţi cred că acest lucru provoacă un răspuns imunitar mai puternic, potrivit Digi24.
Săptămâna trecută, un studiu publicat în Statele Unite arăta că persoanele care fac vaccinuri ce folosesc tehnologia clasică par să fie mai bine protejate dacă fac doza booster cu un vaccin care utilizează tehnologia ARN mesager, adică Pfizer sau Moderna.
În afara acestor două, alte două vaccinuri sunt folosite în Uniunea Europeană: Johnson&Johnson, care se administrează în doză unică, şi AstraZeneca.
Medicul Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, aminteşte că, încă din momentul în care a recomandat doza booster, EMA a arătat că persoanele care s-au vaccinat iniţial cu AstraZeneca ar trebui să facă a treia doză cu un vaccin ARN Mesager. El a adăugat că şi în România au fost medici care au făcut Pfizer la schema iniţială şi Moderna la a treia doză.
Popovici spune că diferenţele între cele două vaccinuri pe bază de ARN Mesager nu sunt mari.
"Moderna este un vaccin cu o concentraţie ceva mai mare, se ştie că are o eficacitate foarte puţin mai bună decât Pfizer şi avem acel ecart de 7 zile între rapelul Moderna şi Pfizer. Eu mi-am făcut a treia doză Pfizer, fiind iniţial vaccinat cu Pfizer. Alţi colegi au făcut Moderna, fiind iniţial vaccinaţi cu Pfizer", a spus Popovici.
"Dacă aceasta este recomandarea şi este susţinută de studii - şi sunt convins că doar aşa poate fi - atunci bineînţeles că trebuie avută în vedere", a spus medicul.
Popovici spune că nu este nicio problemă în cazul celor care au făcut la doza a treia acelaşi vaccin ca la schema iniţială.
"Răspunsul este foarte bun la doza a treia şi pot să spun că, indiferent că o faci cu acelaşi vaccin sau cu altul, e important să reţinem că creşte protecţia la infectare de 11 ori, protecţia la formele grave de 11 ori, la 5-6 zile după doza a treia, iar după 20 de zile se mai multiplică de 5 ori. Este un rapel exrem de important, cu efecte extrem de benefice", a adăugat el.
1. recomandare vs obligativitate
(mesaj trimis de anonim în data de 22.10.2021, 18:29)
EMA recomanda, dar nu obliga. Ar fi bine ca si Romania sa procedeze la fel, in privinta rapelului booster.
Sunt persoane care doresc sa se vaccineze anti-COVID, dar vor sa evite tehnologia noua, mARN.
Pentru aceste persoane, vaccinul produs de AZ, respectiv cel de la J&J sunt variante acceptabile.
2. fără titlu
(mesaj trimis de jitarul în data de 23.10.2021, 11:53)
ce nu inteleg eu de la mai marii si mai inteleptii lumii
1. daca ai facut covid e ca si cum ai fi fost deja vaccinat. nu zic nimic de faptul ca a treia doza ar trebui sa fie prima si singura pt ei. daca ma gandesc eu si ei nu s-au gandit, am un mare semn de intrebare asupra eticii lor.
2. daca arn mesager presupune producerea unei proteine virale iar vaccinul clasic da anticorpi pt mai multe proteine aflate in virus, de ce se recomanda cu tarie sa facem toti macar o doza de vaccin mRNA.
dupa 50de ani, cand se vor declasifica info, vom afla....