EMANCIPAREA FEMININĂ AMÂNĂ ALCĂTUIREA CE  Comisarii europeni umblă după fuste

RALUCA MANGA
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 august 2014

Jean-Claude Juncker a pus mâna pe-o femeie...

Jean-Claude Juncker a pus mâna pe-o femeie...

Pentru că sunt insuficiente femei printre candidaţii propuşi drept membri ai noii Comisii Europene, alcătuirea ei (care ar fi trebuit să aibă, deja, loc) a fost amânată, conform anunţului făcut, în conferinţa de presă de joi, de la Bruxelles, de Natasha Bertaud, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, cel care a asumat ca, din acest motiv, Comisia, eventual, să-şi înceapă activitatea cu întârziere.

La începutul lunii iulie, cele nouă femei, cu funcţia de comisar european, i-au solicitat preşedintelui Comisiei să îşi alcătuiască noua echipă cu cel puţin zece femei, din numărul de douăzeci şi opt de membri, câţi totalizează.

Ele i-au precizat (conform Agerpres): "Uniunea Europeană (UE) s-a angajat să facă progrese în ceea ce priveşte egalitatea dintre sexe. Aceasta presupune o creştere, nu o scădere a numărului de femei comisar european. Îndemnăm prin urmare statele membre să numească cel puţin zece femei comisar, cu sprijinul dumneavoastră".

Junker a încurajat statele membre să nominalizeze femei, pentru funcţia de comisar.

Până pe data de 31 iulie, ar fi trebuit ca nominalizările pentru funcţia de comisar european să fie prezentate la Bruxelles, dar situaţia rămâne incertă, atât din cauză că, până acum, s-au nominalizat doar trei femei, cât şi pentru că unele state nu au oficializat, încă, propunerile, până la data de 1 august - Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca şi Olanda (conform surselor de presă).

Deşi se vehicula că România va fi reprezentată, în Comisia Europeană, de ministrul Muncii, Rovana Plumb, ţara noastră a decis, în final, ca funcţia să fie ocupată de Dacian Cioloş, comisarul pentru agricultură.

Jean-Claude Juncker ar fi trebuit să îşi formeze echipa până la începutul vacanţei, în luna august, urmând ca audierile membrilor, în Parlamentul European, să aibă loc în luna septembrie. Mandatul actualei Comisii expiră pe data de 31 octombrie, iar noua echipă a Comisiei trebuie să îşi înceapă activitatea de la 1 noiembrie.

Situaţia este relativ paradoxală: din cauză că rolul Comisiei Europene, stabilit de propria Lege, este să asigure respectarea legilor şi a principiilor, iar "egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi" este un astfel de principiu asumat, ea însăşi ajunge să nu se mai poată constitui.

Adică, să nu mai fie cine să vegheze la respectarea principiului "egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi".

Şi dacă nu veghează nimeni, atunci Comisia Europeană poate să se constituie.

După cum o spun şi femeile-comisar, "Uniunea Europeană (UE) s-a angajat să facă progrese în ceea ce priveşte egalitatea dintre sexe".

Pe data de 21 septembrie 2010, Comisia Europeană a emis "Strategia pentru egalitatea între femei şi bărbaţi 2010-2015 - COM (2010) 491" ce vizează, printre altele, remuneraţie egală pentru aceeaşi muncă şi prestarea unei munci echivalente, egalitatea în luarea de decizii, demnitate, integritate şi încetarea violenţei bazate pe gen.

"Egalitatea în luarea de decizii" între femei şi bărbaţi se dovedeşte totuşi... "inegală" în acest caz, întrucât din cei douăzeci şi opt de comisari europeni, doar zece trebuie să fie femei.

În Eurobarometrul 80, publicat în decembrie 2013, despre opinia publică în UE, sunt clasificate principalele îngrijorări la nivel european. Trei cele mai importante probleme cu care se confruntă europenii sunt: situaţia economică (45%), şomajul (36%), situaţia finanţelor publice ale statelor membre (26%), urmate de imigrare, creşterea preţurilor, crime, taxe, influenţa Europei în lume, terorism, schimbarea climei etc.

"Problema" egalităţii de gen nu este menţionată.

Adică, europeanul nu percepe "egalitatea între sexe" drept o problemă principală.

Nu că nu-i o problemă, dar nu este principală.

Contextul geopolitic actual pune presiuni pe Comisia Europeană în rezolvarea problemelor privind criza financiară (sistemul bancar european are probleme complicate) şi criza energetică (însoţită de desfăşurări militare, ca în Ucraina-Rusia-UE, Gaza-Israel).

Cu toate acestea, Comisia nu se poate constitui din cauza "principiului" de egalitate între sexe.

Ţara arde şi baba se piaptănă?

Nu.

Doar ţara arde.

"Baba" se confruntă cu "probleme de principiu".

Pe site-ul www.juncker.epp.eu sunt prezentate priorităţile noului Preşedinte al Comisiei Europene: importanţa locurilor de muncă pentru europeni, reorganizarea politicii energetice a Europei, negocierea unui acord comercial echilibrat cu SUA, continuarea reformei pentru uniunea monetară ţinând cont de dimensiunea socială a Europei.

În care dintre aceste priorităţi se încadrează, oare, această "emancipare feminină" care nu permite Comisiei să se constituie?!

Ce vrem de la comisari?

Să fie competenţi, sau să fie femei?

Nu că s-ar exclude, dar, încă o dată: dacă un bărbat este mai competent decât o femeie, atunci este drept să nu fie numit drept comisar, din cauză că trebuie completat numărul de femei?

Ce a ajuns Comisia?

PCR?

Numărul maxim de femei nu trebuie precizat?

Doar cel minim?

Emanciparea feminină

Feminismul este o mişcare cu origini din secolul al XIX-lea, când femeile au început să militeze pentru drepturi egale cu cele ale bărbaţilor.

În anul 1918, femeile cu vârsta de peste 30 de ani care deţineau o proprietate au primit dreptul la vot.

Între anii 1960 şi 1990, femeile au început să ceară drepturi economice şi sociale.

După anul 1990, emanciparea femeilor capătă proporţii, astăzi ele dorind acelaşi statut cu al bărbatului.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Magistratura romana are onoarea sa prezinte Europei cea mai sexy reprezentanta : excelenta sa, distinsa Doamna Iulia Motoc !

    In domeniul transporturi, expertiza europeana o are Superba Doamna Ministru Ramona Manescu !

    Suficient pentru Romania, nu credeti ? Sa vedeti ce o sa sara frustrata alina mungiu pippidi, ce din cauza doamnei Udrea face zilnic crize de bila :)))) 

    La cate probleme prioritare are Europa (UE)- astazi, asta ar fi printre ultimele ... Cred ca nu asta e criteriul care prevaleaza ci competenta.Criteriul valorii indiferent ca-i barbat sau femeie. Sigur, UE si-a propus un tel nobil: sa reduca mult din inegalitatea intre sexe; mai intai in plan social si, pentru ca asta e mai greu, s-a vrut a se incepe de la varf. Eu cred ca realizarea acestui" target" nu trebuie sa constituie un scop in sine. Daca nu avem femei "capabile" sa ocupe un post sau altul in aceste foruri, nu se poate risca incarcarea schemei doar de dragul unor principii ale proportiilor barbati/femei ca pe vremea comunistilor- Si asta nu pentru ca nu ar fi femei "capabile" ci pentru ca, de multe ori sunt promovate si ajung acolo persoane nepotrivite.

    Stiu cel putin o tara (non-UE) unde ar fi mai important numarul de femei decat competenta. Sper sa nu luam exemplu...

    Un articol bine scris, dar un pic cam vehement ...

    Sincer nu cred ca acest decalj afecteaza rezolvarea "problemelor principale" de pe lisat UE deoarece comisia "veche" inca isi indeplineste atributiile. Ideea de "egalitea intre sexe" consider ca vrea sa aduca un echilibru si poate chair o imbunatatitre in luarea deciziilor in cadrul Comisiei Europene - dupa parerea mea hotararea este un lucru bun, cu conditia ca domanele/ domnisoarele ce vor fi alese sa fie foarte bine pregatite si nu doar purtatoare a cromozomului XX. 

    1. Si totusi, prin faptul ca in acest context egalitatea intre sexe este "impusa", ea nu mai este "egala". Acest "echilibru" pe care afirmati ca doreste sa il aduca Comisia in luarea deciziilor, dezechilibreaza deja situatia: noua Comisie risca sa isi inceapa activitatea mai tarziu din cauza ca pana acum nu sunt suficiente femei nominalizate. Prin urmare, acest decalaj afecteaza rezolvarea "problemelor principale" prin faptul ca o intarzie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb