Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament pe proiectul de lege privind sistemul unitar al pensiilor, a anunţat ieri premierul Emil Boc. O astfel de lege pleacă din "necesitatea realizării unei legi drepte, corecte, fără discriminări", a spus Emil Boc, care a subliniat că trebuie să se termine cu "pensiile nesimţit de mari".
Premierul a precizat că, în acest fel, Guvernul îşi respectă angajamentul de a elimina privilegiile din sistemul de pensii, de a face sustenabil sistemul de pensii şi de a introduce principiul contributivităţii.
Toate pensiile aflate în plată la data introducerii sistemului unitar de pensii, care au fost stabilite pe baza legilor speciale, vor fi recalculate în termen de şase luni de la apariţia noii legi a pensiilor, utilizând sistemul de puncte realizat în toată perioada de activitate, a spus Emil Boc.
"Acele pensii care au sfidat Româ-nia vor dispărea sau, altfel spus, vor fi reduse la un cuantum decent, pe măsura contributivităţii la sistemul de pensii", a precizat Boc.
Sindicatele consideră că nu este momentul ca o astfel de lege să fie adoptată prin asumarea răspunderii de către Guvern. "Discutarea cu noi, acum, a noului proiect de Lege privind pensionarea este o provocare. Această lege ar trebui să urmeze calea normală a dezbaterii publice, dezbaterii parlamentare şi nu trebuie aprobată prin asumarea răspunderii Guvernului", a declarat Dumitru Costin, preşedintele BNS.
1. pensiile militare
(mesaj trimis de dv în data de 07.10.2009, 10:06)
'' pensiile din armata si din politie nu vor fi reduse'' este un mare neadevar spus de premierul BOC. 1. Legea nu excepteaza aplicarea ei in Armata si Politie . 2. Intre actuala lege a pensiilor din armata si cea din politie sunt diferente majore . Avantajati sunt cei din politie , de aceea actualmente acestia au pensii mai mari . Nu poti pastra cele doua legi ( ‘’pensile nu vor fi reduse’’ ) daca si acestea provoaca discriminari 3. Imposibilitatea determinarii tuturor veniturilor lunare ale militarilor si politistilor ( nu exista carti de munca , iar studierea arhivelor este foarte greoaie daca nu imposibila ! ) 4. Sunt discutii mari ( si vor mai fi ) privind constitutionalitatea recalcularii pensiilor speciale aflate in plata .De ce Guvernul nu aplica pentru acestea o impozitare drastica . Adica sa se pastreze aceeasi proportie ca la salarii ( 1 la 12 ) , pensia cea mai mica fiind de 350 lei iar cea mai mare ( dintre pensile speciale ) ar devein 4.200 lei brut . Ceea ce depaseste acest plafon sa se impoziteze cu 95%. Astfel s-ar rezolva si problema pensiilor speciale aflate in plata , politica fiscaal fiind atributul Guvernului .