Fostul preşedinte al României Emil Constantinescu a declarat ieri, la o conferinţă de presă, că a solicitat Colegiului Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii, să ceară deţinătorilor de arhive 12 documente pe care acesta ar fi trebuit să le obţină înainte de a se pronunţa asupra colaborării lui Traian Băsescu cu securitatea.
Potrivit fostului şef al statului, este vorba de Registrul-jurnal pentru evidenţa reţelei informative a Comandamentului Marinei Militare Constanţa, aflat în depozitul de arhivă al MApN, "în baza căruia acest minister a confirmat în septembrie 2004 faptul că Traian Băsescu a fost colaborator al Direcţiei a IV-a a Securităţii (contrainformaţii militare)"; de adresa nr. 00151392 din 29.09.1976 prin care dosarul personal al lui Traian Băsescu, cu nr. 3990 din 9.11.1973, a fost transferat de la Direcţia a IV-a a Securităţii la Inspectoratul Judeţean Constanţa al Ministerului de Interne; de Registrul-jurnal pentru evidenţa reţelei informative din judeţul Constanţa al Inspectoratului Judeţean al Securităţii Constanţa; de procesul verbal nr. 58212 din 15.08.1979, pe baza căruia dosarul personal al lui Traian Băsescu deja menţionat a fost distrus; de arhiva Biroului Contrainformaţii de la Institutul de Marină "Mircea cel Bătrîn" din perioada 1973-1976; de arhiva Biroului de Securitate Poarta 2 Constanţa privind perioada 1976-1979, arhivă mutată, în decembrie 1989, la Inspectoratul Judeţean al MAI Constanţa. De asemenea, Emil Constantinescu s-a referit la Arhiva Comitetului PCR al Flotei Maritime (Întreprinderea de Exploatare a Flotei Maritime - Navrom Constanţa); arhiva Întreprinderii de Exploatare a Flotei Maritime IEFM (Navrom Constanţa - Secţiunea Biroul Comandanţilor instructori pentru navele Argeş, Crişana şi Biruinţa, precum şi pentru celelalte nave pe care Traian Băsescu a funcţionat ca ofiţer maritim gradele III, II şi I; dosarele de urmărire informativă (DUI) "Cîrma" şi dosarul referitor la nava "Independenţa" din perioada 1979-1981; arhiva Serviciului Independent pentru Comerţ Exterior - unitate specială a securităţii pînă în decembrie 1989, dosarele privind Agenţia Economică Navrom de la Anvers din perioada 1987-1989, arhivă aflată în prezent la Serviciul de Informaţii Externe (SIE). De asemenea, Emil Constantinescu a făcut referire la arhiva Centrului de Informaţii Externe (CIE), privind Agenţia Economică Navrom de la Anvers în perioada 1987-1989 şi la arhiva Comitetului Central al PCR, dosarele de cadre pentru aprobarea numirii în funcţii de conducere din anul 1989.
• Theodor Stolojan ar trebui să explice ce s-a întîmplat cu banii securităţii
Preşedintele Acţiunii Populare (AP), Emil Constantinescu, susţine că Theodor Stolojan ar trebui să explice "tot ceea ce s-a întîmplat cu miliardele de dolari din conturile securităţii". Emil Constantinescu a afirmat că Theodor Stolojan este cel mai în măsură să furnizeze aceste date, întrucît, aşa cum reiese din CV-ul său, înainte de 1989 ocupa funcţia de şef al Serviciului Aporturi Valutare Speciale. Potrivit declaraţiilor lui Constantinescu, această instituţie era o unitate a securităţii care ţinea evidenţa banilor proveniţi din străinătate şi care erau transferaţi în conturile lui Nicolae Ceauşescu şi la gospodăria de partid. Totodată, Emil Constantinescu a spus despre Adrian Năstase că făcea parte din "Clubul Trocadero" în cadrul căruia securitatea desfăşura operaţiuni de pregătire a unor cadre tinere care să preia puterea după căderea regimului comunist.