EMILIA BUNEA: "Pentru un salt semnificativ al pieţei asigurărilor, este necesar un sistem de încurajări fiscale coerent"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 septembrie 2014

"Pentru un salt semnificativ al pieţei asigurărilor, este necesar un sistem de încurajări fiscale coerent"

Interviu cu doamna Emilia Bunea, Director General Metropolitan Life

Reporter: Cum apreciaţi piaţa locală de asigurări?

Emilia Bunea: Piaţa de asigurări încă resimte efectele crizei. Mulţi dintre deţinătorii unei poliţe de asigurare cu economisire au ales să lichideze acea poliţă înainte de scadenţă, deşi înţelegeau că nu este o abordare optimă, pentru că au avut nevoie de bani. Acum însă, observăm o descreştere continuă a acestor cazuri şi mă aştept că, în curând, piaţa să reintre pe un trend pozitiv.

Reporter: Ce aşteptări aveţi cu privire la evoluţia Metropolitan Life, în acest an?

Emilia Bunea: Afacerile Metropolitan Life se ridicau, la finalul anului 2013, la 262 de milioane de lei, cu o cotă de piaţă de 16%, ocupând cea de-a doua poziţie. Pentru 2014 şi pentru perioada următoare, direcţiile de evoluţie ale business-ului sunt: menţinerea ponderii ridicate a asigurărilor de protecţie, care reprezintă 40% din portofoliul actual şi continuarea dezvoltării de pachete dedicate fiecărui segment de piaţă, aşa cum am făcut-o deja cu pachetul nostru dedicat copiilor, Doctor Kid.

Reporter: Care sunt cele mai mari provocări cu care vă aşteptaţi să vă confruntaţi, la conducerea companiei?

Emilia Bunea: Este o echipă tânără, energică, entuziastă, gata să îşi dedice creativitatea şi să pună suflet în a aduce o asigurare Metropolitan Life în fiecare casă. Cea mai mare provocare va fi să pot ţine pasul cu ei.

Reporter: Ce consideraţi că ar trebui făcut pentru ca piaţa locală de asigurări să iasă din zona stagnării şi să intre pe o traiectorie de creştere sustenabilă?

Emilia Bunea: Nu mă îndoiesc că piaţa de asigurări de viaţă din România va reîncepe să crească în curând şi nu mă îndoiesc de potenţialul ei pe termen lung. Pentru un salt cu adevărat semnificativ însă, este necesar un sistem de încurajări fiscale coerent, care să facă pentru fiecare individ alegerea "asigurare sau consum?" mult mai uşoară.

De asemenea, s-a făcut un prim pas pozitiv în reforma sistemului de sănătate, prin definirea pachetului de bază. O piaţă de asigurări de sănătate puternică va stimula competiţia pe piaţa asigurărilor şi va degreva parţial sistemul de asigurări de sănătate de stat, aflat în dificultate.

Reporter: Care sunt cele mai importante învăţături pe care le-aţi luat din experienţa în străinătate şi cum vă aşteptaţi să le aplicaţi în noua poziţie pe care o deţineţi?

Emilia Bunea: Am putut compara diverse modele de business din unsprezece ţări diferite şi pot lua acum, pentru ceea ce dezvoltăm aici, ce am văzut mai bun în fiecare. Dar cel mai important, am învăţat să am încredere în România şi mai ales în români. Majoritatea românilor care locuiesc aici şi au ieşit din când în când în afară, de plăcere sau cu afaceri, tind să ne judece pe noi toţi excesiv de sever. Când petreci mai mult timp în afară însă, înţelegi ce capacitate extraordinară de învăţare, de adaptare şi de muncă, au românii.

Reporter: Vă mulţumesc!

Grupul MetLife a numit-o la 1 iulie pe Emilia Bunea în funcţia de Chief Executive Officer al Metropolitan Life, în locul lui Theodor Alexandrescu, care a condus operaţiunile MetLife în România timp de nouă ani. Anterior acestei numiri, Emilia Bunea (44 ani) a deţinut funcţia de Chief Financial Officer la ING Group, segmentul ING Asigurări Europa, în sediul central din Amsterdam.

Cariera sa cu ING a început în anul 2007, când s-a alăturat ING în poziţia de CFO pentru operaţiunile de asigurări de viaţă şi pensii private, ulterior fiind desemnată Chief Executive Officer al ING Pensii. Anterior experienţei în cadrul ING, Emilia a ocupat poziţii ca Director General Adjunct şi CFO la Interamerican Group (în prezent Eureko România) în perioada 2000 - 2007 şi roluri executive în cadrul companiilor Capital Securities şi Comtel Rom. Emilia Bunea deţine o certificare CFA (Chartered Financial Analyst) din partea CFA Institute U.S., un Executive MBA la Universitatea Washington, Seattle şi un BA în Inginerie Software la Facultatea de Automatică Bucureşti.

Emilia Bunea spune că un fir roşu în povestea vieţii sale profesionale a fost mereu dorinţa şi necesitatea de a învăţa: "Am învăţat mereu şi academic şi «în tranşee». Am studiat, din păcate doar pentru un an, psihologia organizaţională în cadrul programului de Master of science la distanţă de la University of London; am învăţat despre funcţionarea profesionistă a consiliilor de administraţie luându-mi diplomă de Non-executive Director în programul Financial Times la Londra; am reconsiderat ce înseamnă executive management urmând programul Senior Executive la London Business School. Toate acestea deoarece am fost mereu în căutare de răspunsuri la dileme din viaţa de manager, ca şi în căutare de noi întrebări".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb