Populaţia globului se va concentra în viitor în emisfera sudică, aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă. Suprapoluarea părţii de nord a globului, cu toate problemele sale, deşertificarea unor regiuni mari, rivalităţile dintre forţele mondiale, care vor produce războaie de mai mică sau mai mare întindere, şi unele catastrofe naturale vor contribui din plin la acest lucru.
Specialiştii vorbesc în primul rând despre o poluare intensivă care va face emisfera nordică ostilă vieţii. La acest lucru va contribui indus-trializarea scăpată de sub control dar şi lupta pentru supremaţia economică, aceasta urmând să se dea între Statele Unite, Europa, China şi Rusia. Zone întinse de pământ vor deveni aride, imposibil de cultivat, resursele de apă vor scădea dramatic astfel că viaţa va fi din ce în ce mai grea în această parte a lumii, dar nu se pune problema unei depopulări complete în zona de nord. Acest proces este unul lent, care se va întinde pe o distanţă de două - trei sute de ani. În primă fază vor migra în emisfera sudică (Australia, America de Sud, Africa de Sud, Noua Zeelandă) mai ales oamenii cu posibilităţi materiale ridicate. De alt-fel, miliardarii lumii au început să-şi cumpere proprietăţi pe coastele Australiei şi în zonele sudice ale Americii Latine. Acestea sunt considerate cele mai bune plasamente financiare pe termen foarte lung.
Dincolo de ce spun oamenii de ştiinţă, nici lumea pestriţă a celor care pretind că descifrează viitorul nu a ocolit acest subiect. Şi celebra clarvăzătoare Vanga a vorbit de o migraţie masivă înspre zona de sud a globului după ce Europa va fi pus-tiită de războaie dar şi de o catas-trofă naturală petrecută în zona Mării Negre. Clarvăzătoarea a prezis şi data invadării Iugoslaviei de către armata germană, data morţii regelui bulgar Boris al III-lea, data morţii lui Stalin (ajungând la închisoare pentru acest lucru), invazia trupelor sovietice la Praga, incidentul nuclear de la Cernobîl (1986), des-trămarea URSS, moartea prinţesei Diana, scufundarea submarinului Kursk şi faptul că al 44-lea preşedinte american va fi de culoare urmând ca după ce acesta îşi va termina mandatele Statele Unite să se dividă în mai multe state. Aceste previziuni reuşite au făcut să sporească prestigiul bulgăroaicei Vanga.
Specialiştii de la Biroul Meteorologic Britanic au anunţat că ultimul deceniu a fost cel mai călduros din ultimii 150 de ani pentru emisfera nordică. Oamenii de ştiinţă au şi explicaţia pentru faptul că în nord este mai cald decât în sud: în jumătatea de nord a Pământului, ponderea uscatului este mult mai mare ca în sud, iar uscatul reacţionează mult mai rapid la variaţiile de temperatură faţă de ocean, care joacă rolul unui tampon termic. Tocmai de aceea, pe termen lung această zonă va fi scutită de mari probleme în ceea ce priveşte catastrofele naturale produse de schimbările climaterice.