Emisiile poluante ne scumpesc electricitatea

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 aprilie 2008

Preţul electricităţii va creşte de la 1 iulie 2008, susţine Nicolae Opriş, vicepreşedintele ANRE (reglementatorul pieţei de energie). Cuantumul majorării depinde de gradul în care producătorii de energie îşi vor depăşi cotele alocate de emisii CO2, a spus domnia sa, în cadrul unui seminar organizat de "Focus Energetic". "Acum nu avem nicio idee despre această ajustare pentru că nu am primit toate datele de la operatori", a adăugat oficialul ANRE.

Există soluţii potrivit cărora această majorare a preţului energiei electrice să fie simţită foarte puţin de către consumatorii casnici. Potrivit ANRE, este vorba despre mixul resurselor energetice folosite la producţia electricităţii pentru consumatorii captivi.

Ultima modificare a preţului energiei electrice pentru piaţa reglementată a fost operată la 1 aprilie 2007, când tarifele au crescut, în medie, cu aproximativ 4%. De la 1 ianuarie 2008, ANRE a instituit preţuri diferenţiate pe cele opt zone de distribuţie, care sunt valabile numai pentru consumatorii industriali.

Nicolae Opriş a adăugat: "Piaţa noastră este în curs de maturizare, iar concurenţa dintre furnizori este în creştere. Astfel că ANRE s-ar putea retrage din piaţă după 2010. Piaţa va fi complet liberalizată, nu vor mai exista preţuri reglementate, iar consumatorii casnici îşi vor putea alege singuri furnizorii. Va trebui să alegem cu grijă momentul retragerii, pentru că Ungaria a trecut prin această experienţă. În Ungaria a fost o perioadă în care preţurile au crescut semnificativ, dar piaţa şi-a revenit după o perioadă, preţurile stabilizându-se la un nivel puţin mai mare decât cele reglementate".

ANRE se va ocupa doar de consumatorii vulnerabili şi va avea grijă ca operatorii să nu încalce regulile pieţei concurenţiale.

Solicitarea distribuitorilor de gaze privind creşterea preţului plătit de consumatorii casnici cu 12-19% de la 1 iulie nu este sustenabilă, a declarat, ieri, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. ANRE va analiza cererea distribuitorilor, evaluând costurile acestora pe ultimele 12 luni.

Ministrul Vosganian a ţinut să precizeze că nu există norme europene de aliniere a preţului gazelor la media importurilor europene. "Ar fi o prostie să aliniem preţul gazelor din producţia internă la cel adus de la mii de km distanţă", a subliniat domnia sa.

Ministrul Economiei a mai spus că Gazprom a anunţat clar că îşi vinde gazele în Europa numai prin firme de intermediere. România nu va face excepţie de la această regulă şi nici nu plăteşte preţul cel mai mare pentru importurile din Federaţia Rusă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb