"Enel" a cumpărat 10% din "Endesa"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 martie 2007

"Enel" a cumpărat 10% din "Endesa"

Compania italiană şi-ar putea majora participaţia la 25% Oferta E.ON pentru "Endesa"ar putea eşua

Enel SpA, cea mai mare companie de utilităţi din Italia, a cumpărat aproape 10% din societatea spaniolă "Endesa" SA, plătind în schimb circa 4,13 miliarde de euro (5,47 miliarde de dolari), ameninţând astfel procesul de preluare a acesteia de către societatea germană E.ON AG. "Enel" a cumpărat, marţi, 105,8 milioane de acţiuni "Endesa" (9,99%) pentru 39 de euro/titlu, faţă de 38,75 euro/acţiune - cât oferă E.ON. Ieri, oficialii companiei italiene au anunţat că aceasta şi-ar putea majora la 24,99% deţinerea de la "Endesa". Ca să deţină 10% sau mai mult din "Endesa", "Enel" trebuie să obţină aprobarea autorităţilor de reglementare din domeniul energetic al Spaniei.

"Şansele ca E.ON să eşueze în tranzacţia de preluare a , prin retragerea ofertei, sunt tot mai mari", este de părere Alberto Espelosin, strateg la "Ibercaja Ges­tion" din Zaragoza, Spania. Oferta E.ON s-a ridicat la 41 de miliarde de euro, iar acum ea ar putea pierde sprijinul acţionarilor majoritari ai "Endesa", după cum a afirmat chiar ministrul spaniol al Industriei, Joan Clos.

La rândul lor, analiştii băncii elveţiene de investiţii "Credit Suisse" au precizat: "Şansele ca E.ON să realizeze cu succes achiziţia par foarte reduse acum".

Ieri, oficialii E.ON au declarat că îşi vor păstra oferta în forma actuală, ceea ce înseam­nă că nu o vor îmbunătăţi.

Conducerea "Enel" a menţionat că, la momentul cumpărării pachetului "Endesa", a acţionat fără să consulte alţi deţinători de titluri ale companiei spaniole.

"Enel" a finanţat achiziţia acţiunilor "Endesa" prin lichidităţi proprii şi linii de credit, iar tranzacţia se înscrie în strategia de expansiune a companiei în Europa.

Ieri, acţiunile "Endesa" au fost suspendate de la tranzacţionare, întrucât o posibilă retragere a ofertei E.ON ar influenţa în mod semnificativ cursul acestor titluri, respectiv ar determina prăbuşirea lor. Totodată, autoritatea de reglementare a pieţei de capital din Spania a solicitat informaţii privind o posibilă achiziţie a acţiunilor de către "Enel".

Companiile europene de utilităţi au preluat societăţi rivale, ca să câştige clienţi şi active în domeniul generării de energie, în condiţiile în care Europa se pregăteşte ca în luna iulie să deschidă piaţa de profil competiţiei. "Enel", care deţine generatorul spaniol "Electra de Viesgo" SA, caută să-şi majoreze vânzările în afara Italiei, întrucât în ţară regulile concurenţei îi limitează creşterea.

În ceea ce priveşte viitorul "Endesa", se pare că această companie va rămâne în mâna unui investitor spaniol, res­pectiv a unui grup format în jurul "Acciona" SA. În prezent, "Acciona" SA controlează circa 21% din "Endesa" şi de opune ofertei E.ON. Inves­titorii spanioli deţin circa 30% din "Endesa", iar "Enel" a devenit al doilea acţionar majoritar al companiei, înaintea "Caja Madrid", care controlează 9,936% din societate.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb