"ENEL" a cumpărat "Electrica Banat" şi "Electrica Dobrogea" cu 112 milioane de euro

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 24 iunie 2004

În viziunea Ministerului Economiei, preţul este bun pentru că nu scumpeşte prea mult curentul electric

Privatizarea a două societăţi de distribuţie şi furnizare a energiei electrice a adus statului doar 112 milioane de euro. Din acestea, 22 milioane de euro reprezintă preţul acţiunilor "Electrica Banat" şi alte 13 milioane de euro, cel pentru acţiunile "Electrica Dobrogea". Dan Ioan Popescu, ministrul economiei şi comerţului, a declarat că preţul de vînzare a pachetelor de acţiuni de la filialele Banat şi Dobrogea ale "Electrica" SA a fost negociat în aşa fel încît să nu modifice foarte mult tarifele la electricitate în următorii 15 ani.

Noile reglementări legale negociate cu ENEL prevăd o rată de recuperare a investiţiei de 12% în primii trei ani şi de 10% în următorii cinci. Aceste sume vor fi introduse în tarifele de distribuţie şi se vor reflecta în preţul la consumatorul final.

Plafonul creşterii costurilor de distribuţie este de maxim 18% pe an în termeni reali pentru primii trei ani şi de 12% pe an în termeni nominali pentru următorii cinci ani.

În tariful de livrare a energiei electrice, aceste creşteri vor reprezenta pînă la 4,5% în primii trei ani şi pînă la 3% pentru următorii cinci ani.

ENEL a obţinut, în urma negocierilor, posibilitatea ca să i se recunoască în tarife cheltuielile de capital şi un profit.

Compania italiană ar fi dorit ca recuperarea investiţiei să fie de 14% în primii trei ani şi de 12% în următorii cinci.

Astfel, s-a luat decizia ca statul să ofere o garanţie bancară, promovată de Banca Mondială, privind riscurile de reglementare, care să conducă, în final, la scăderea ratei de recuperare a investiţiei. Privatizarea distribuţiei de energie electrică a adus Ungariei între 20 şi 52 de euro/MWh, Slovaciei între 54 şi 104 euro, faţă de România care a obţinut 30 eur pentru Dobrogea şi 39 pentru Banat.

Valoarea unei acţiuni a fost de 2,9 euro pentru "Electrica Banat" şi 2,5 euro pentru "Electrica Dobrogea".

Valoarea nominală a unei acţiuni era de 2,5 euro. Oficialii Ministerului Economiei au explicat că s-a luat decizia vînzării unui pachet minoritar de acţiuni, concomitent cu injecţia de capital pentru că, în cazul în care se vindea direct pachetul majoritar, exista pericolul ca investitorul să crească preţurile pentru a-şi recupera întreaga investiţie.

Dan Ioan Popescu, ministrul economiei şi comerţului, a convocat ieri, în mare secret, o conferinţă de presă pe tema privatizării filialelor Banat şi Dobrogea ale "Electrica" SA. La eveniment au fost chemaţi doar cîţiva ziarişti agreaţi de minister. Celorlalţi, printre care şi redactorul ziarului "Bursa", nu li s-a permis accesul în sala de conferinţă. Dan Ioan Popescu are un motiv serios să nu agreeze ziarul "Bursa". Îl vom dezvălui în ziarul de mîine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb