"Enel" cumpără două filiale "Electrica" cu 111,8 milioane de euro

Alina Toma
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 iulie 2004

Pe lîngă preţul convenit, "Enel" şi-a asumat datorii de 98 milioane de euro

Contractul de privatizare a filialelor Banat şi Dobrogea ale "Electrica" SA a fost semnat ieri, în prezenţa oficialilor Ministerului Economiei şi Comerţului, "Electrica", "Enel" Italia, şi "BNP Paribas" Franţa. Strategia de privatizare a celor două societăţi prevede aplicarea unei metode combinate între vînzarea unui pachet de 24,62% acţiuni şi majorarea concomitentă a capitalului social, astfel încît investitorul să deţină 51% din capitalul social majorat. Proiectul de privatizare a fost iniţiat cu asistenţa consultantului "BNP Paribas", finanţat prin programul "Phare". Alături de "Enel", în cursa privatizării celor două companii au mai fost "BKW FMB Energie AG" Elveţia, "Grivco & ABB", "Public Power Corporation" (PPC) Grecia şi "EVN AG" Austria.

Statul român a obţinut 111,8 milioane de euro din vînzarea către "Enel" a filialelor Banat şi Dobrogea ale "Electrica" SA, au confirmat ieri oficialii celor două părţi. Preţul plătit de compania italiană pentru cumpărarea pachetului de 24,62% din acţiunile fiecărei societăţi este de 21,7 milioane de euro pentru "Electrica Banat" şi 13,4 milioane de euro pentru "Electrica Dobrogea". Majorarea de capital pînă la asigurarea pachetului de control de 51% din acţiunile celor două societăţi va costa "Enel" 47,4 milioane de euro pentru "Electrica Banat" şi 29,3 milioane de euro pentru "Electrica Dobrogea". În plus, cumpărătorul şi-a mai asumat datorii de 52 milioane euro pentru "Electrica Banat" şi 46 milioane euro pentru "Electrica Dobrogea", fără a beneficia de facilităţi fiscale din partea Guvernului României.

Dan Ioan Popescu, ministrul economiei şi comerţului, a declarat: "Preţul obţinut în urma acestei tranzacţii este unul foarte bun, ţinînd cont de momentul privatizării şi de societăţile privatizate. A fost extrem de important pentru noi să ne asigurăm în timpul negocierilor că impactul creşterii tarifelor la energie asupra populaţiei nu va fi unul major. Probabil am fi vîndut societăţile mult mai scump dacă lăsam libertatea unei majorări a tarifelor de distribuţie".

Herve Hascoet, director coordonator în cadrul "BNP Paribas", susţine că preţul obţinut pe cele două companii este unul bun. Domnia sa a declarat: "Bulgaria a obţinut din vînzarea distribuţiilor de energie 231 euro/ consumator pentru Vest, 278 euro/consumator pentru Sud şi 193 euro/consumator pentru Nord-Est. În aceste condiţii, nu pot spune că suma obţinută de statul român este mică.

Oricum preţul nu a fost de la început principalul obiectiv. Este foarte uşor pentru un Guvern să vîndă scump un monopol natural. Guvernul român a ales să menţină un echilibru în negociere şi să limiteze, pe cît posibil, creşterea preţului energiei astfel încît să fie suportat de consumatori. Tranzacţia este remarcabilă pentru această ţară".

România a obţinut 223 euro/client la "Electrica Banat" şi 220 euro/client la "Electrica Dobrogea", preţ care include, susţin oficialii români, şi datoriile asumate de compania italiană. Negocierile au pornit de la 50 de euro/ consumator. Herve Hascoet a mai subliniat că privatizările distribuţiilor energiei electrice din cele două ţări nu pot fi comparate uşor pentru că societăţile româneşti sînt mai mici decît cele din Bulgaria, ţara vecină a obţinut un rating mai bun decît cel al României pentru atragerea investiţiilor străine.

În viziunea "BNP Paribas", salvarea negocierilor a constat în negocierea cu Banca Mondială a unei garanţii de risc pentru această privatizare. Astfel, în cazul în care Guvernul nu îşi îndeplineşte obligaţiile din contract, Banca Mondială va compensa investiţia "Enel". "Este vorba de o garanţie tip plafon de la Banca Mondială, valabilă timp de cinci ani, cu o valoare totală de 60 milioane de euro", a adăugat Dorin Mucea, consilierul ministrului economiei.

Dan Ioan Popescu a precizat: "Punerea în efectivitate a contractului depinde de o serie de modificări legislative. Urmează ca în perioada următoare să fie elaborat un proiect legislativ, care să cuprindă o serie de modificări de adaptare la legislaţia europeană".

Directorul general al "Enel", Vicenzo Cannatelli, a spus că firma pe care o conduce este gata să înceapă să lucreze efectiv pe piaţa românească şi să îmbunătăţească eficienţa sistemului energetic românesc. Domnia sa a declarat că "Enel" va investi aproape un miliard de euro în România următorii 15-20 de ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb