Enel Distribuţie Muntenia a realizat, în perioada 17-28 martie, cu sprijinul Poliţiei Române, controale în Capitală, pentru depistarea branşamentelor ilegale la reţeaua de electricitate, descoperind peste 200 de cazuri de furt al energiei electrice, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.
Anul trecut, în ţara noastră, Enel a înregistrat la nivelul consumatorilor casnici pierderi ca urmare a branşamentelor ilegale în valoare de aproximativ 5% din energia distribuită, ceea ce reprezintă un impact negativ de aproximativ 20 milioane euro în veniturile şi EBITDA ale companiei. Anul trecut, în urma controalelor efectuate cu sprijinul Poliţiei Române, au fost întocmite aproape 1.200 de plângeri penale.
"Dorim să atragem atenţia că branşamentele ilegale şi instalaţiile electrice improvizate, pe lângă faptul că pun în pericol viaţa celor care le utilizează, pot fi oricând sursa unui incendiu de proporţii. Mai mult, astfel de branşamente perturbă buna funcţionare a reţelelor de distribuţie, determină situaţii de supraconsum şi sunt, de multe ori, cauza unor întreruperi în alimentarea cu energie electrică, afectând astfel consumatorii branşaţi legal. Din păcate, astfel de tentative au loc chiar şi în zonele în care s-au executat recent investiţii pentru modernizarea completă a reţelei de energie electrică, astfel încât sunt deteriorate echipamente nou instalate", se mai arată în comunicat.
Enel mai precizează că a intensificat acţiunile de control, să prevină astfel de incidente şi să depisteze situaţiile care pot pune în pericol buna funcţionare a reţelei de distribuţie şi a serviciilor aferente.
Mai mult, la nivel naţional (pe baza Protocolului de colaborare), Enel desfăşoară săptămânal, împreună cu Poliţia şi Jandarmeria Română, activităţi de identificare a persoanelor branşate ilegal la reţeaua de energie electrică sau a unor branşamente şi instalaţii electrice realizate artisanal, conchide comunicatul.