Criza şi reducerea dramatică a consumului cu circa 10-12% din prima jumătate a anului au pus o presiune enormă pe furnizorii şi producătorii de electricitate. Ei au fost nevoiţi să scadă preţurile de vânzare cu până la 15% şi să-şi micşoreze semnificativ marja de profit, pe fondul unei cereri în continuă scădere. Cu toate acestea, spre finalul anului, ar putea să crească preţul energiei contractate de pe "bursa" de electricitate administrată de OPCOM.
Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a explicat: "Pentru a doua jumătate a anului, nu cred că vor fi surprize în ceea ce priveşte cererea de energie de pe piaţa liberă. Scăderea de consum s-a stabilizat la un anumit nivel, iar preţul energiei a rămas, în continuare, la un nivel scăzut pe pieţele centralizate. Cu toate acestea, spre finalul anului, energia s-ar putea scumpi, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată în ultimii trei-patru ani. Perioada de contractare pentru 2010 de pe pieţele administrate de OPCOM coincide cu perioada în care reglementatorul pieţei - ANRE - stabileşte graficul producţiei de anul viitor pentru consumatorii captivi. Aşa că producătorii stau şi aşteaptă cantităţile reglementate, ca să ştie cât pot scoate la vânzare pentru piaţa liberă".
Domnia sa ne-a declarat că, de obicei, producătorii se bulucesc să-şi vândă energia în noiembrie şi decembrie, iar furnizorii se vor înghesui să cumpere, ca de obicei, pentru a-şi asigura necesarul pe 2010. Astfel, cererea mare şi sistemul de licitare urcă preţul energiei. AFEER a cerut ANRE, în repetate rânduri, să decaleze perioada de stabilire a graficului de producţie pentru piaţa reglementată, astfel încât producătorii să nu mai fie presaţi de timp pentru vânzarea de energie. Preşedintele AFEER a subliniat: "Eliminarea presiunii timpului va face ca fiecare producător să îşi facă strategia de vânzare şi să organizeze din timp licitaţiile pe piaţa centralizată".
Nu vom mai avea, astfel, acea creştere de preţ artificială la final de an, care îi va afecta pe consumatorii eligibili şi aşa loviţi de criză".
La rândul său, Ioan Silvaş, director comercializare energie din "Electrica" SA, ne-a declarat: "ANRE ar trebui, în acest an, să stabilească din timp preţurile şi cantităţile reglementate, mai ales că este criză şi consumatorii nu trebuie să suporte costuri mărite artificial, de un factor extern pieţei. Degeaba fac furnizorii oferte de cumpărare în fiecare an, pentru a impulsiona vânzarea de energie mai devreme de lunile noiembrie şi decembrie. Producătorii tot stau şi aşteaptă cantităţile reglementate".
Domnia sa doreşte ca OPCOM, administratorul pieţelor centralizate de energie, să urgenteze implementarea tranzacţiilor forward, care vor regla şi mai bine preţul energiei pe piaţa liberă: "Toţi actorii pieţei vor avea un reper de preţ într-o anumită perioadă de timp viitoare. Acest instrument este extrem de util mai ales pe timp de criză, iar consumatorii pot beneficia de preţuri competitive".
Anul trecut, în lunile august şi septembrie, producătorii au scos la licitaţie, pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB), administrată de OPCOM, pachete mai mici de energie, la preţuri începând de la 185 de lei/MWh (complexurile energetice pe bază de cărbune). Spre finalul anului, participarea numeroasă a furnizorilor a determinat majorarea preţurilor de pornire a licitaţiilor la 195-196 de lei/MWh, iar contractele s-au încheiat şi la preţuri de 205 - 210 lei/MWh.
În prezent, o parte din energia pentru anul viitor a fost scoasă la vânzare de complexurile energetice la un preţ minim de pornire al licitaţiilor de180 de lei/MWh. În ciuda acestei oferte extrem de atractive, nu au fost cumpărători interesaţi să participe la licitaţii. Numai Nuclearelectrica a avut succes, în ultima perioadă, cu pachete mici scoase la vânzare la un preţ minim de pornire al licitaţiilor de 150 de lei/MWh.